DOMEIN TE KOOP - DOMAIN FOR SALE
Met of zonder content!
+/- 10.000 artikelenGeïnteresseerd stuur mij een email / Interested please send me an email

Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 1.300.000 accommodaties over de hele wereld.

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bezoekt tentoonstelling in Osaka

Tentoonstelling Marinus Boezem in Oude Kerk verlengd t/m 30 april 2017


 Wegens succes is de tentoonstelling van Marinus Boezem verlengd tot en met 30 april. In de afgelopen maanden heeft de tentoonstelling 35.000 bezoekers naar de Oude Kerk gebracht. Mensen die de tentoonstelling nog niet hebben bezocht hebben nu een maand extra om het werk van Boezem te ontdekken en de kerk vanuit een heel ander perspectief te ervaren.

Marinus Boezem (1934) ontwikkelde voor de Oude Kerk maar liefst vijf nieuwe werken waaronder een verticaal labyrint, waarin we als bezoeker verschijnen of verdwijnen. In de afgelopen twee jaar bezocht Marinus Boezem het oudste gebouw van Amsterdam meerdere malen om vat te krijgen op de plekken waar de architectuur de mens voor even uit zijn aardse bestaan lijkt op te tillen. Boezem ontwikkelde ideeën die samenkwamen in een intensief begrip van zwaartekracht. Zo brengt een lift, als deus ex machina (Latijn: god uit een machine), je tot aan het hoogste kerkraam. Op 15 meter hoogte zie je de monumentale Oude Kerk vanuit een heel nieuw perspectief. Bij het raam heeft de kunstenaar voor de bezoeker een persoonlijke boodschap achtergelaten.

Marinus Boezem
Zijn visie op de gotische architectuur was een van de redenen voor de Oude Kerk om Marinus Boezem te vragen nieuw werk te ontwikkelen voor dit laat-gotische monument. Boezem wordt gerekend tot de grondleggers van de conceptuele kunst. Een zekere lichtheid is kenmerkend voor zijn werk. Als materiaal gebruikt hij vaak ongrijpbare elementen als wind, lucht en transparantie. Uit zijn werken blijkt een fascinatie voor kerken en kerkgebouwen. Een van Boezems bekendste werken is de Groene Kathedraal (1978-heden) in Zuid-Flevoland. Hij plantte 178 jonge populieren die de plattegrond van de kathedraal van Reims (1211-1290) vormen. Het beeldmerk van de plattegrond van de kathedraal van Reims is door de jaren heen het beeldmerk van Boezem geworden. De gotiek, met de kathedraal als hoogtepunt, ziet hij als een metafoor voor het menselijke verlangen tot vergeestelijking, het verlangen om te vliegen, op te stijgen naar het goddelijke en al het aardse achter zich te laten.

Marinus Boezem in de Oude Kerk
24 november 2016 t/m 30 april 2017


Oude Kerk, Oudekerksplein (de wallen), Amsterdam
Prijs: € 10,- (Museumkaart, Vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card en stadspas: vrij entree)


Openingstijden: dagelijks 10.00 - 18.00 uur, m.u.v. zondag 13.00 - 17.30 uur

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Bank Giro Loterij Fonds, Fonds 21, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Gunco Hoogwerkers en Gerritsen Theaterkostuums.

Oudekerk.nl

Booking.com

HOT

Laatst toegevoegd