Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Al die toeristen die over de Route du Soleil naar de Franse zuidkust blazen, zouden eens wat vaker hun voet van het gaspedaal moeten halen. Bijvoorbeeld in de regio Lorraine in het noordoosten van Frankrijk met onder meer de steden Metz en Nancy, de mirabel en de Quiche Lorraine.

Maar naast deze toeristische trekkers biedt de streek een keur aan verrassende evenementen, leuke attracties, aantrekkelijke regio’s, ludieke accommodaties, en voor liefhebbers van geschiedenis; dit jaar wordt de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog herdacht in Verdun en andere locaties in Lorraine. Met de TGV Est Europeén ligt Lorraine op anderhalf uur van Parijs. Autoafstand Amsterdam-Metz is 480km. Nadere info op www.toerisme-lorraine.eu waar ook de Nederlandstalige ‘Reizen in Lorraine’ 2014  brochure aangevraagd kan worden. Een bloemlezing...............!

* Kamperen in de winter
Campings worden vanzelfsprekend geassocieerd met de zomermaanden maar enkele zijn ook in de wintermaanden geopend. Hieronder Le Domaine de Champé in Bussang in het zuiden van de Vogezen met drie skigebieden om de hoek, camping Domaine Du Haut Des Bluches (www.hautdesbluches.com) en camping De Belle Hutte (www.camping-belle-hutte.com) in la Bresse. Zie voor meer wintercampings ook www.camping-lorraine.com.

* Openluchtshow De Slag bij Verdun
Een magistrale licht en klankshow die de bloedige veldslag bij Verdun nabootst. 300 acteurs, 900 kostuums, 1000 projectoren en spectaculaire effecten geven de voorstelling in de buitenlucht een zeer realistische kijk op deze oorlog die 300 dagen duurde en meer dan 300.000 levens kostte. Een indrukwekkende show voor jong en oud. De voorstellingen vinden iedere vrijdag- en zaterdagavond plaats van 20 juni tot en met zaterdag 26 juli. De 1½ uur durende ‘From flames to light’ voorstelling begint bij het vallen van de duisternis rond 22.00 - 22.30 uur. Nadere info op www.spectacle-verdun.com.

* 50 jaar Paparazzi! fototentoonstelling in Centre Pompidou-Metz
Meer dan 600 foto’s, schilderijen en video’s over wereldberoemde artiesten en persoonlijkheden zijn te zien op de tentoonstelling ‘Paparazzi! Photographers, stars and artist’ in het imponerende nieuwe Centre Pompidou-Metz museum in Metz. Het was Federico Fellini die in 1960 in zijn film La Dolce Vita de term ‘paparazzi’ introduceerde - een samensmelting van ‘pappataci’ (mosquitoes) en ‘ragazzi’(schurken). Werken van onder meer Tazio Secchiaroli, Ron Galella, Bruno Mouron and Pascal Rostain, Richard Avedon, Raymond Depardon, William Klein, Gerhard Richter, Cindy Sherman en Andy Warhol zijn te zien. Te zien van 26 februari tot en met 9 juni 2014, zie www.centrepompidou-metz.fr.

* Beleef de Tour de France in de Lorraine
In juli in de buurt van Lorraine? Dan kun je twee etappes van de Tour langs zien komen. De 7e etappe gaat vrijdag 11 juli van Epernay naar Nancy, de 8ste etappe van de Tour de France op zaterdag 12 juli loopt van Tomblaine naar Gérardmer in de Vogezen. En zondag 13 juli gaat hij van Gerardmer naar Mulhouse.

* Zeldzame witte leeuwen in dierentuin Amnéville
Met meer dan 2000 dieren behoort de dierentuin van Amnéville - geopend in 1986 – tot een van de mooiste en best bezochte dierenparken van Frankrijk. Behalve een uitgebreide collectie katachtigen, kan de bezoeker zich vergapen aan Afrikaanse olifanten en tal van bijzondere soorten. Nieuw zijn de witte tijgers uit Afrika, die pas in 1938 in Afrika ontdekt werden. Hun vacht is stralend wit en ze hebben felblauwe ogen. Om de beleving compleet te maken, worden de dieren zoveel mogelijk in een natuurlijk aandoend verblijf getoond. De dierentuin is het hele jaar geopend. Zie www.zoo-amneville.com.
 
* Nieuwe tentoonstellingen over WWI in Verdun en Nancy
De Eerste Wereldoorlog liet diepe sporen na in Lorraine. In het kader van de 100-jarige herdenking vinden er in de hele region herdenkingen plaats. Zo opent juni een nieuwe tentoonstelling over ‘La Grande Guerre’- zoals de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk ook wel genoemd wordt – in het Centre Mondial de la Paix. Zie www.cmpaix.eu.

In Nancy wordt van 15 februari tot en met 21  september de expositie ‘Zomer 1914, Nancy en Lorraine in de oorlog’ gehouden. Zie ook www.musee-lorrain.nancy.fr en www.centenaire.org/fr/lorraine.

* Overnachten tussen de boomtoppen
Slapen in prachtige accommodaties van hout. Overnacht in een van de 13 avontuurlijke  houten hutten op de grond, op houten palen of zelfs tussen de boomtoppen. Het kan in avonturenpark Bol d’Air in La Bresse in de Vogezen Geschikt voor vanaf 2 tot 6 personen. Zie www.bol-d-air.fr.

* Leer koken met bloemen
Veronique Verdelet weet alles van bloemen en vooral hoe je ze in gerechten kunt verwerken. Tussen februari en juli geeft zij verschillende kooklessen, op haar website vind je de data. Ze heeft ook een chambre d‘hôtes dus je kunt blijven logeren. Locatie is het plaatsje Eulmont ten noorden van Nancy. www.lesfleursanglaises.fr

* Nieuw museum over Frans-Duitse oorlog van 1870
De Lorraine herdenkt dit jaar niet alleen de Eerste Wereldoorlog, liefhebbers van geschiedenis en oorlogen zullen historische interesse het nieuw te openen museum in Gravelotte in de Franse Moezelstreek waarin de staatsman Otto von Bismarck. Deze oorlog zou uiteindelijk leiden tot de oprichting van het Duitse Keizerrijk. Het museum opent in april.  Zie www.moselle-tourisme.com.

 
 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com