Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 1.300.000 accommodaties over de hele wereld.

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bezoekt tentoonstelling in Osaka

wandeling antwerpenWandeling in Niel en Boom biedt boeiende mix van erfgoed en natuur. Wat is de erfenis van de baksteennijverheid in de Rupelstreek? Bijzonder erfgoed, fascinerende verhalen én verrassend mooie natuur. Je ontdekt het allemaal op de Klinkaartroute in Niel en Boom. Een aantrekkelijke lus, waarbij je onderweg bovendien heel wat opsteekt. Die combinatie blijkt wandelaars enorm te boeien: zij kozen de Klinkaartroute zopas tot wandeling van het jaar.

Elk voorjaar publiceert Toerisme Provincie Antwerpen een shortlist met vijf knappe wandelinitiatieven. De wandelaars hebben echter het laatste woord in de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’.

Ditmaal kreeg de Klinkaartroute in Niel en Boom de meeste stemmen op www.wandelingvanhetjaar.be, vóór ‘Shaggy en Sherry’ in Mol, het Dodendraadpad in Baarle-Hertog, het Dobbelhoevepad in Schilde en de Mechels Broekwandeling.

Rupelstreek vroeger en nu
De Klinkaartroute vertelt het verhaal van de Rupelstreek. Zo maak je kennis met het harde labeur in de vroegere steenbakkerijen. Tegelijk ontdek je hoe de streek haar erfgoed koestert en hoe de natuur volop nieuwe kansen krijgt in de oude kleiputten.

Op je pad liggen twee quasi authentieke steenbakkersgehuchten aan de oevers van de Rupel: Hellegat en Noeveren. Je stapt langs steenovens, droogloodsen, kleibaggers, arbeidershuisjes en meesterwoningen. Ook in de natuurgebieden is het steenbakkersverleden nooit ver weg. Zo was Walenhoek vroeger een kleiputtencomplex, vandaag een aangenaam wandelgebied met fotogenieke vijvers.

Wandeling wordt toeristisch uitje
De Klinkaartroute in Niel en Boom biedt méér dan puur wandelplezier. Op de Belgicawerf zie je hoe de replica van het legendarische schip van poolreiziger de Gerlache vordert. In de steenbakkersdorpen nemen infoborden met foto’s je mee terug in de tijd. In sfeervolle cafés als ‘Koophandel’ of ‘In Den D’Rupel’ geniet je van een Klinkaart, het lokale bier.

Gedeputeerde voor toerisme Bruno Peeters: “Het zijn die verrassende extraatjes die de wandeling zo apart maken. De Klinkaartroute zit boordevol karakter en dat verklaart ongetwijfeld het enthousiasme van de wandelaars. Hopelijk zorgt deze titel ervoor dat nog veel meer Vlamingen de Klinkaartroute gaan verkennen.”

PRAKTISCHE INFO
De Klinkaartroute combineert een dorpswandeling door Niel en Boom (8 km) met een lus in natuurgebied Walenhoek (3,5 km).Beide starten aan Natuur.huis De Paardenstal, Boomsestraat 221, 2845 Niel.
Onderweg volg je de rechthoekige, rood-witte borden van wandelnetwerk Rivierenland.

Download de wandelfiche van de Klinkaartroute op www.scheldeland.be/klinkaartroute.

HOT

Laatst toegevoegd