Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 1.300.000 accommodaties over de hele wereld.

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bezoekt tentoonstelling in Osaka

De nieuwste sterrenregen Michelin versterkt de positie van Denemarken als culinair land.

In totaal bezitten nu tweeëntwintig Deense restaurants samen 26 Michelinsterren - een nieuw record. Uitschieter op deze erelijst is restaurant Geranium in de hoofdstad Kopenhagen, dat is toegetreden tot het exclusieve internationale gezelschap van bedrijven dat drie sterren mag voeren. Het is het eerste restaurant in Denemarken dat dit presteert. Op het menu staan alleen biologische gerechten en het is dan ook 's werelds eerste Michelin-driesterrenadres waar alleen volledig biologische gerechten worden geserveerd. In totaal telt Scandinavië nu twee restaurants met drie Michelinsterren.
Groot-Kopenhagen staat in Noord-Europa hoog op de ranglijst wat Michelinsterren betreft en wordt gezien als het culinaire middelpunt van Scandinavië. De Deense hoofdstad en de directe omgeving tellen 20 sterren verdeeld over 16 restaurants. De tweede stad van Denemarken, Aarhus in Jutland, heeft de drie Michelinsterren die het bezat behouden. Het betreft Gastromé, Frederikshøj en Substans, elk goed voor één Michelinster. Geheel nieuw op de Deense erelijst van Michelin zijn drie restaurants die verspreid over het hele land in de kuststreken van Denemarken liggen en alle één ster mogen voeren. Dit zijn Henne Kirkeby Kro in Henne aan de westkust van Jutland, het restaurant van Hotel Frederiksminde in Præstø, in het zuidoosten van het eiland Seeland en Kadeau in Vestre Sømark (gemeente Aakirkeby) op het eiland Bornholm in de Oostzee.

De toekenning van een Michelinster aan de drie nieuwe regionale Deense restaurants heeft te maken met de nieuwe strategie van Michelin. Sinds dit jaar draagt de gids, waarin hotels en restaurants in Noord-Europa worden beoordeeld, de nieuwe naam 'Michelin Nordic Guide 2016' en vervangt daarmee de voorgaande titel 'Michelin Guide Nordic Cities'. Deze naamswijziging breekt met de oude gewoonte van Michelin om alleen restaurants in de belangrijkste steden van Noord-Europa te beoordelen. Volgens Michael Ellis, International Director van de Michelin Guide, zullen meer regionale bedrijven volgen. Dat is ook de mening van Mikkel Thrane, hoofd internationale communicatie van VisitDenmark. Deze overkoepelende toeristische organisatie ziet dat er meer restaurants in het land de potentie hebben door de keurmeesters van Michelin te worden onderscheiden.

deense keukenDe drie regionale Deense nieuwkomers staan onder meer bekend om hun vernieuwende aanpak. In Henne Kirkeby Kro aan de Deense westkust wordt de keukenbrigade geleid door de Engelse chefkok Paul Cunningham, die mede-eigenaar is geweest van het bekende restaurant The Paul in Tivoli in Kopenhagen en daar ook een Michelinster in de wacht sleepte. Sinds 2012 is hij verbonden aan de kro in Henne, die de grootste moestuin van Denemarken bezit. Hij zegt in Henne nieuwe inspiratie en passie te hebben gevonden. Cunningham is ook een bekend auteur van kookboeken.

In de keuken van het restaurant van Hotel Frederiksminde in Præstø op Seeland heeft de Deense kok Jonas Mikkelsen de leiding. Zijn handelsmerk is het gebruik van honing en kruiden uit eigen productie. Mikkelsen schakelt kleine boerderijen in de omgeving in om verse lokale ingrediënten voor het restaurant te leveren. Het hotel is idyllisch gelegen op slechts 50 meter van het strand aan de Præstø Fjord.

Restaurant Kadeau bij het stadje Aakirkeby op het populaire Oostzee-eiland Bornholm is een 'dochter' van het gelijknamige, ook van een Michelinster voorziene restaurant in Kopenhagen. Het restaurant op Bornholm wordt geleid door drie lokale koks die veel zelfgekweekte groenten en kruiden in hun gerechten verwerken. Het restaurant is gevestigd in een voormalig strandpaviljoen met uitzicht over de Oostzee.

Meer informatie: www.michelin.dk, www.hennekirkebykro.dk, www.frederiksminde.com en www.kadeau.dk/bornholm.php.
Zie ook www.visitdenmark.nl/gastronomie