Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 1.300.000 accommodaties over de hele wereld.

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bezoekt tentoonstelling in Osaka

Sinds jaar en dag wordt ik op mijn reizen vergezeld door een aantal camera's. Meestal zijn dat 2 Nikon spiegelreflexcamera's (D200) met daarop een zoomlens (Nikkor 18-200mm) en een breedhoek (Nikkor 12-24). Voor het kleine en snelle werk gaat ook altijd een compactcamera mee - dat was dan een mooie Lumix van Panasonic. Een toppertje dat helaas door stof en zand in de tandwieltjes is gesneuveld.

Eigenlijk ben ik meestal heel tevreden over het eindresultaat, maar . . . . alle apparaten beginnen ernstige gebruikssporen te vertonen en geven aan dat je aan iets nieuws toe bent. Bovendien schouw je wat af met die grote en zware speigelreflexen. Verder ontstond bij mij de ambitie om iets met timelapse-fotografie te gaan doen. Dus - dan maar eens rondkijken in de wereld van de fotocameras en dan zoek ik eens naar iets tussen de compactcamera en de spiegelreflex. Zo kom je dan uit bij de redelijk compacte systeemcamera's zonder spiegel, maar toch met een verwisselbaar objectief.

Voor een reis naar de regio's rond Porto en Salamanca kreeg ik van Nikon een systeemcamera mee om te kijken of dat iets voor een reisfotograaf/journalist/blogger zou kunnen zijn. Voor een eerste ervaring met de Nikon J5 systeemcamera ben ik niet ontevreden. De camera maakt mooie gedetailleerde fotos en de kleuren zijn heel fraai. De opnames in RAW zijn gedetailleerd en geven veel mogelijkheden tot nabewerking. Een klein nadeel vind ik de opslag op MicroSD - dat geeft altijd veel gedoe met adaptertjes. Een detail verder: voor timelapse geeft de Nikon J5 een interval van 5 seconden bij timelapse-fotografie. Dat vind ik te lang.
Enkele van de fotos met de Nikon J5 kunt u hier zien . . .
 
De Nikon 1 J5 is een slanke systeemcamera ontworpen voor de multimedia voor de reisfotograaf die veel onderweg is. Met 20,8 Megapixel is de resolutie voldoende als je alleen digitaal publiceert.Met de ISO gevoeligheid van 12800 kun je ook moeilijke lichtomstandigheden, alhoewel er al camera's zijn die beduidend lichtgevoeliger zijn. De Nikon 1 J5 gekenmerkt heeft een retro body design met een 3 inch LCD touchscreen dat 180 graden naar boven kan kantelen. Snapbridge WiFi-connectiviteit maakt draadloos delen van de fotos mogelijk. Ook kan de camera via mobiele devices op afstand bestuurd worden.

Met het NIKKOR VR 10–100mm objectiefkun je close-up portretten maken, maar ook sportacties op verre afstand. Op reis kun je goed inzoomen op details van grotere en hogere gebouwen. Het is best een krachtige zoomobjectief met een maximaal diafragma van f/4.0–5.6

Eigenschappen van de body van de Nikon J5:

*   Lens mount: Nikon 1
*   Aantal Megapixel: 20,8
*   Sensor: CMOS 13,2x8,8mm
*   Opslagmedium: MicroSD/MicroSDHC/MicroSDXC
*   Video: Ultra HD (3840x2160p) 15fps
*   Scherm: 3 inch kantelbaar touchscreen
*   ISO: 160-12800
*   Ingebouwde flitser: Ja
*   WiFi: Ja
*   NFC: Ja
*   Accu: EN-EL24
*   Afmetingen: 98,3x59,7x31,5mm
*   Gewicht body: 265g

Nikon 1 VR 10-100mm f/4.5-5.6 PD-Zoom

nikon nikkor 10 100mmOf u nu een speciale gelegenheid filmt of een kunstzinnige film maakt, met de schakelaar van de motorgestuurde zoom kunt u gemakkelijk snel of langzaam zoomen. De vibratiereductie van de Nikon 1 VR 10-100mm f/4.5-5.6 PD-Zoom waarborgt stabiele opnamen en het objectief kan worden ingetrokken om het nog gemakkelijker draagbaar te maken. Dit objectief voelt zich op een filmset net zo thuis als elders en is dus uitstekend geschikt om filmopnamen te maken.
Kenmerken:

*   Brandpuntafstand: 10-100
*   Maximaal diafragma: F/4.5-5.6
*   Minimaal diafragma:F/16
*   Objectiefconstructie: 21 elementen in 14 groepen
*   Kortste scherpstelafstand: 30 cm
*   10x motorgestuurd (PD) zoomobjectief
*   Zoombereik van 10-100 mm
*   HRI-lenselement
*   Beeldstabilisatie
*   Voice Coil-motoren (VCM)
*   Schakelaar van de motorgestuurde zoom
*   Intrekbaar objectiefmechanisme
*   Filterdiameter: 72mm
*   Gewicht objectief: 530gr

Fotos met de Nikon J5 - in de buurt van Porto en Matosinhos

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage