Op 8 mei 2016 gaat op de Markt in ’s-Hertogenbosch Bosch by Night van start.

Deze licht- en geluidshow brengt Jheronimus Bosch tot leven op de plaats waar hij 500 jaar geleden zijn meesterwerken maakte. De première van de lichtshow valt samen met de slotdag van de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. Met Bosch by Night luidt Jheronimus Bosch 500 het vervolg van het programma van 2016 in.

De start van Bosch by Night was oorspronkelijk voorzien voor 4 maart jl., maar werd uitgesteld nadat twee van de gevels waarop de show getoond zou worden kort daarvoor instortten. Daarbij bleef ‘De Kleine Winst’, het pand waar vijfhonderd jaar geleden het atelier van Jheronimus Bosch gevestigd was, in tact. De show die op 8 mei van start gaat, zal geprojecteerd worden op ‘De Kleine Winst’ en de vier panden rechts daarvan. Daartoe hebben de makers van Mr. Beam de oorspronkelijke versie volledig moeten herzien.

Lian Duif (Programmamanager en directielid Jheronimus Bosch 500): ‘Bosch by Night is een van de parels in ons programma, we verwachten er veel bezoekers mee te trekken. Dankzij de goede samenwerking met gemeente en bewoners kunnen we het geduld van het publiek belonen met een prachtig spektakel dat Bosch tot leven brengt in zijn eigen stad’.
Hotels in Den Bosch

Bosch Experience

De levensgrote projecties van Bosch by Night zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Video mapping voert het publiek mee naar de fantasiewereld van de schilder, vol wonderlijke gedrochten en tijdloze symboliek, die tot op de dag van vandaag mensen over de hele wereld fascineert en inspireert. Bosch by Night is ontwikkeld als onderdeel van de Bosch Experience, een ontdekkingsroute door de stad met als doel het publiek op een aantrekkelijke en toegankelijke manier kennis te laten maken met de wereldberoemde schilder, zijn werk en zijn tijd.

In de Bosch Experience komen de figuren en thema’s uit Bosch’ drieluik de Tuin der lusten (Madrid, Museo Nacional del Prado) tot leven in een concept dat in samenwerking met de Efteling ontwikkeld is.

Showtijden

Bosch by Night zal vanaf 8 mei tot met 11 december op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vertoond worden. De aanvangstijden zijn afgestemd op het tijdstip van zonsondergang en andere evenementen op de Markt. Wijzigingen en uitzonderingen worden gepubliceerd op www.bosch500.nl.

8 mei - 4 juni 22.15 uur (12 mei vervalt, 13-14 mei 22.45 uur, 15 mei 22.25 uur)

5 juni - 9 juli  22.30 uur

10 juli - 23 juli  22.15 uur (15 juli vervalt)

24 juli - 13 aug  22.00 uur

14 - 31 augustus geen show

1 - 17 sept  21.30 uur

18 sept - 29 okt  20.15 uur (do 21.30 uur)

30 okt – 10 dec 18.30 uur (do 21.30 uur) (11 november vervalt)

Deze tijden zijn onder voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Hoogtepunten uit het programma van Jheronimus Bosch 500 vanaf mei

Gedurende heel 2016 wordt Jheronimus Bosch geëerd met rijk gevarieerd cultureel programmavoor alle leeftijden. Hieronder een aantal hoogtepunten uit het programma vanaf mei.


Bosch Grand Tour (december 2015 – april 2017)

Onder de naam Bosch Grand Tour presenteren zeven vooraanstaande Brabantse musea in 2016 een hedendaags tentoonstellingsprogramma. Een ontdekkingstocht langs actuele kunst, design en cultuur in ‘s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg. www.boschgrandtour.nl.


Bosch Parade (16, 18, 19 juni 2016)

Varende stoet van hedendaagse kunstzinnige creaties, geïnspireerd op de wereld van Jheronimus Bosch door het centrum van de middeleeuwse stad. www.boschparade.nl.


De wereld van Bosch (4, 5 juni 2016)

Tijdens ‘De wereld van Jeroen Bosch’ wordt het publiek op speelse wijze geconfronteerd met de tijd van de late middeleeuwen. Met muziek, theater, kinderspelen, ambachten, markt, speellieden, spijs en drank, lezingen en exposities rondom het Jheronimus Bosch Art Center en het Groot Tuighuis. Als bezoeker waant men zich in het ’s-Hertogenbosch in de tijd Bosch.


Bosch Requiem (6 november 2016)

Het Koninklijk Concertgebouworkest met het Groot Omroepkoor en solisten spelen  onder leiding van Markus Stenz de wereldpremière van een speciaal voor dit herdenkingsjaar gecomponeerd stuk. Met  een essay door Robbert Dijkgraaf.  In de  Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch.


Bosch beest (11 december 2016)

De spectaculaire slotmanifestatie in de stad met de ontsteking van het Bosch beest en een verrassende muzikale omlijsting. www.boschbeest.nl.

Accommodatie zoeken in Den Bosch en omgeving

imageimageimageimageimage


Den Bosch op kaart - Google Maps