Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De beste manier om Emscherkunst te ontdekken? Op de fiets.

Enkele decennia geleden had iedereen je voor gek verklaard als je vertelde dat je voor je plezier ging fietsen door het Ruhrgebied. Inmiddels is een uitgebreid netwerk van fietsroutes en fietspaden aangelegd die van industrieel erfgoed naar industrieel erfgoed lopen. Onderweg is het verrassend groen. Deze zomer vormt de kunstmanifestatie Emscherkunst 2016 een uitstekende aanleiding het Ruhrgebied rondom Dortmund te ontdekken. En de beste manier om zowel met de kunstwerken in de openlucht, als met het landschap in transitie kennis te maken is op de fiets. Onmisbaar bij een (fiets)tocht langs de kunstwerken is het handige Kunst & Fietsgidsje. (kaart van de route op Google Maps)

Over Emscherkunst
De kunstmanifestatie Emscherkunst vindt deze zomer alweer voor de derde keer plaats. Nog tot en met 18 september staan op 7 locaties in en om Dortmund 24 kunstwerken in de openbare ruimte vlakbij de rivier de Emscher. Naast de omvorming van het open riool dat de Emscher lange tijd is geweest tot een natuurlijk rivierlandschap, vormen de teloorgang en transformatie van het industriële landschap van het Ruhrgebied de leidraad voor deze tentoonstelling.

Het landschap en industrieel erfgoed als tentoonstellingsruimte
De deelnemende kunstenaars hebben zich intensief met de omgeving en haar geschiedenis beziggehouden en reageren daarop met hun sculpturen, installaties, interventies, performances en films. Een tocht langs de verschillende kunstwerken brengt je op plekken waar je normaal gesproken niet komt, of mag komen. Een enorm reservoir versierd met mozaïekstenen bij een voormalige waterzuiveringsinstallatie, een pauzeplek langs het fietspad in een verwilderd hazelaarbosje onder de snelwegbrug, een filminstallatie in een voormalige cokesfabriek. Je struikelt onderweg over de kunst en je wordt met de geschiedenis en de toekomst van het Ruhrgebied geconfronteerd.

emscherkunst ruhrgebied logoKunst & fietsgidsje
Een korte beschrijving van de kunstwerken en een kaartje met de verschillende locaties zijn te vinden in het onmisbare (Duitstalige) gidsje dat voor € 9 onder meer bij de vier bezoekerscentra te koop is. Het is ook online te bestellen bij Ruhr Tourismus GmbH. Om de 50 km lange kunstroute met alle 24 kunstwerken te verkennen zijn 2 dagen nodig. Bij de bezoekerscentra zijn ook fietsen te huur. De tocht zou bijvoorbeeld kunnen beginnen bij Museum Strom & Leben in Recklinghausen om dan 50 km verderop te eindigen bij de Emscherquellhof in Holzwickede. Een andere mogelijkheid is om vanuit Dortmund een tocht in oostelijke en een in westelijke richting te maken.
Er worden ook begeleide dagtochten met de fiets aangeboden. Op de west- of oostroute maakt u tijdens een 4,5 uur durende fietstocht kennis met het landschap en de kunst.

Overnachten in een kunstwerk
Wie niet genoeg van de kunst kan krijgen, kan overnachten in een kunstwerk. ‘Warten auf den Fluss’ van Observatorium uit Rotterdam en het kleine tentenkamp van Ai WeiWei zijn op een beperkt aantal data nog beschikbaar.

Meer informatie (in het Engels en Duits) en een overzicht van alle verkooppunten voor het gidsje: www.emscherkunst.de.


Achtergrond:
Sinds 2010, toen het Ruhrgebied culturele hoofdstad van Europa was, begeleidt de internationale tentoonstelling als een triënnale een van de grootste renatureringsprojecten van Europa: de omvorming van het open riool dat de Emscher lange tijd is geweest, tot een natuurlijk rivierlandschap. Bij de eerste editie in 2010, het jaar van de culturele hoofdstad, was Emscherkunst met 200.000 bezoekers het grootste kunstproject in de openbare ruimte van het Ruhrgebied. In 2013 trokken de tijdelijke kunstobjecten van de Chinese kunstenaar Ai WeiWei, de Deen Tue Greenfort, de Zweedse Elin Wikström en de Belg Hans op de Beeck zo´n 255.000 bezoekers.
Emscherkunst wordt ook in 2016 weer georganiseerd door de Emschergenossenschaft, Urbane Künste Ruhr en Regionalverband Ruhr. De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door het Ministerium für Familie, Kinder, Jugend, Kultur und Sport van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.
In 2013 is Emscherkunst door de Verenigde Naties beloond voor haar inzet bij de overdracht van het duurzaamheidsconcept. Samen met het megaproject om de Emscher om te vormen tot een natuurlijke rivier, werd Emscherkunst erkend als waardevolle bijdrage aan het 'VN decennium van educatie voor duurzame ontwikkeling'.

 (fiets)tocht langs de kunstwerken

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com