Lancering toeristische pagina toegankelijkheid in Utrecht

Wethouder Kees Diepeveen heeft in het bijzijn van Kees van der Burg, directeur-generaal VWS, vandaag de top 5 van meest toegankelijke toeristische locaties bekendgemaakt in Zindering, het restaurant van de Stadsschouwburg. Ook is de toegankelijkheidspagina op bezoek-utrecht.nl gelanceerd.

INZET OP GASTVRIJHEID

Toerisme Utrecht zet in op het bevorderen van de gastvrijheid in Utrecht. Dit jaar ligt de focus op het aanpakken van toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de toeristische sector, in nauwe samenwerking met Solgu (Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht) en Gemeente Utrecht. Het doel van deze samenwerking is het bieden van een heldere informatievoorziening en het stimuleren van Utrechtse ondernemers om toegankelijker te worden.

TOP 5

De top 5 is vanochtend bekendgemaakt door wethouder Kees Diepeveen, tijdens een ontbijtsessie in Zindering, het restaurant van de Stadsschouwburg. De top 5 (willekeurige volgorde):

-          Het Spoorwegmuseum

-          De Domkerk

-          De Stadsschouwburg inclusief restaurant Zindering

-          Hotel Mitland

-          de Bijenkorf Utrecht

De top is tot stand gekomen door onderzoek van Solgu, een test voor ondernemers en de ervaringen van experts (mensen met een beperking die hun vrije tijd in Utrecht besteden).

TOEGANKELIJKHEIDPAGINA

Ronald Besemer, directeur van Toerisme Utrecht lanceerde de toegankelijkheidspagina. “Het verbeteren van de toegankelijkheid van gebouwen en voorzieningen in de stad en regio is in het belang van toerisme. Het bevordert de gastvrijheid en trekt meer mensen aan”. Daarom komt Toerisme Utrecht met een pagina www.bezoek-utrecht.nl/toegankelijk met inspiratie voor een toegankelijk bezoek aan Utrecht. Naast de top 5 van meest toegankelijke locaties worden op de pagina meer locaties omschreven met uitleg over toegankelijkheidsfaciliteiten.

VN-VERDRAG

Begin 2016 werd door de Tweede Kamer het VN-Verdrag voor gelijke rechten van mensen met een beperking geratificeerd en stemde de Kamer in met het wetsvoorstel dat toegankelijkheid de norm moet worden, en niet de uitzondering. Vanaf 2017 zal elke instelling met een publieke functie hiermee rekening moeten houden. Hieronder vallen ook horeca, hotels en culturele instellingen.