Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Zijn Nederlanders ruimdenkend als de partner met iemand anders op reis wil?

Mensen reizen voornamelijk met hun partner, maar wat gebeurt er als deze aankondigt op vakantie te willen met iemand anders? Nederland is één van de meest ruimdenkende landen als het gaat om met wie hun partner op vakantie gaat, blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke reiszoekmachine momondo.nl. 43% van de Nederlanders heeft er geen probleem mee als hun partner met iemand anders op vakantie gaat.

De reiszoekmachine momondo.nl vroeg mensen uit 20 verschillende landen wat zij ervan vinden wanneer hun partner zonder henzelf op reis gaat. In Nederland vindt 43% dit geen probleem terwijl bijna minder dan een derde (28%) liever niet heeft dat deze zonder hem of haar op reis gaat. Opvallend is dat in de leeftijdscategorie 23 tot 35 jaar het grootste percentage (29%) aangeeft dit niet comfortabel te vinden, in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Daarnaast zijn vrouwen jaloerser aangelegd dan mannen en heeft maar liefst een derde liever niet dat haar man zonder haar op vakantie gaat. Daartegenover zou slechts 25% van de mannen zijn partner tegenhouden.

In de Oost- en Zuid-Europese landen heerst een negatieve houding tegenover het op vakantie gaan zonder partner. Met name Turkije springt er bovenuit met 67% van de mensen die dit niet goedkeurt. Ook Russen (53%), Italianen (51%), Portugezen (48%) en Spanjaarden (47%) staan er niet positief tegenover wanneer hun partner zonder hen op vakantie gaat. De Noord-Europese landen hebben het minst problemen met de vakanties van hun partner, met name Finland (46%) en Zweden (47%) staan positief tegenover een vakantie met iemand anders. Nederland volgt met 43% in dit liberale gedachtengoed.

“Ons onderzoek laat zien dat er een duidelijk verschil in meningen bestaat tussen culturen. In de Noord-Europese landen wordt bijvoorbeeld veel waarde gehecht aan onafhankelijkheid,” zegt Sasha Wood, woordvoerder van momondo.nl. “Aan de andere kant zijn de verschillen in levensfases duidelijk zichtbaar: meningen zijn negatiever in leeftijdsgroepen waar stellen kinderen hebben dan bij oudere koppels.”

Jaloezie storende factor
Bij Nederlanders die aangeven dat hun partner zonder hen op vakantie mag, zorgde het andere geslacht als vakantiecompagnon voor de meeste problemen. 19% wil niet dat hun partner met vrienden van het andere geslacht op reis gaat, en 18% gaf aan ook een zakenreis met collega’s van het andere geslacht niet prettig te vinden. Echter geeft nog steeds het grootste deel, maar liefst 63% van de Nederlanders, aan diens partner niet tegen te willen houden in deze keuze.

Ook in de duur van een vakantie met iemand van het andere geslacht geeft men (39%) aan de partner niet tegen te willen houden. Echter ligt dit percentage niet ver af van de respondenten die hun partner liever maximaal één (27%) of twee (21%) weken wil laten gaan.

Onderzoeksverantwoording
momondo voert jaarlijks een wereldwijd onderzoek uit naar travel trends sinds 2014. In 2016 zijn 29.000 respondenten uit 20 verschillende landen gevraagd naar hun reisgewoontes waaronder 1.001 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar. De dataverzameling vond plaats van 6 tot en met 13 januari 2016 via een e-survey en Client panels. De steekproef is representatief voor de Nederlandse bevolking.

Over momondo
momondo.nl is een gratis en onafhankelijke wereldwijde reiszoekmachine waar miljarden prijzen van vluchten, hotels en reizen worden aangeboden. momondo is onderscheiden met verschillende prijzen en wordt aangeraden door verschillende internationale media-organisaties waaronder CNN, Frommer’s, The New York Times en The Daily Telegraph. momondo’s hoofdkantoor is gevestigd in Kopenhagen en het bedrijf is actief in 35 markten. momondo’s mobiele applicaties zijn gratis beschikbaar voor iPhone en Android.

momondo.nl

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com