Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Oudste kerstmarkt van Duitsland en Europa"s grootste adventkalender. In de Duitse deelstaat Saksen komen, zoals elk jaar, ook nu weer tal van oude tradities rond Kerst en Oud en Nieuw tot leven. Niet alleen de oudste Kerstmarkt van Duitsland....
ook Europa"s grootste adventkalender en het "Strollenfeest" behoren tot de cultuur van de laatste maand van het jaar.
De grootste adventskalender ter wereld is ook dit jaar weer te bewonderen op de kerstmarkt van Leipzig in de Duitse deelstaat Saksen..

Striezelmarkt

Sinds 1434 wordt in het centrum van Dresden de "Striezelmarkt" gehouden. Het is daarmee de oudste kerstmarkt van Duitsland. Europa"s grootste adventkalender is in Leipzig te vinden. Elk "luikje" meet 3 bij 2 meter.

Maar Saksen biedt meer kersttradities in overtreffende trap, waaronder het bakken van "s werelds zwaarste kerststol  (sinds 1730) en de beschermde "Pulsnitzer Pfefferkuchen". Het recept van deze vetloze peperkoek is al vijf eeuwen geheim.

Kerstpiramide

De "Striezelmarkt" op het Ferdinantplatz in Dresden is niet te missen dankzij een de enorme kerst piramide van 22 meter hoog. Alles op kerstgebied is er te vinden, inclusief typische Saksische kerstspecialiteiten. Striezelmarkt: 27/11 t/m 24/12 dagelijks van 10.00-20.00 uur (vrijdag en zaterdag tot 21.00 uur). In Dresden zijn ook nog diverse andere kerstmarkten te bezoeken.

Dresdner Christstol: "s werelds zwaarste

Het "Stollenfeest"  in Dresden is een ware belevenis. Het staat in het teken van de "Dresdner Christstollen". Op 6 december 2008 wordt "s werelds zwaarste kerststol gebakken: een exemplaar van drieduizend kilo. Met een mes van anderhalve meter wordt deze aangesneden! Deze bakkerstraditie werd in 1730 in het leven geroepen door keurvorst August de Sterke. Meer weten over Dresden en andere kerstmarkten in het "Florence aan de Elbe":

Internet: www.dresden-tourist.de


Leipzig: "levensgrote" adventkalender

Met 250 kramen op het marktplein behoort de kerstmarkt van Leipzig tot de grootste van Duitsland. Deze kerstmarkt wordt al sinds 1767 gehouden en kent een lange traditie. Dit jaar gehouden van 24/11 t/m 22/12 (open tot 20.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 21.00 uur). Leipzig is vooral beroemd om zijn enorme adventkalender. Deze beslaat een oppervlakte van 857 vierkante meter en elk van de "luikjes" meet 3 x 2 meter. Van 1 t/m 24 december wordt dagelijks in de Böttchergasse om 16.30 uur één luik onthuld. Informatie over toerisme en kerstmarkten:

www.lts-leipzig.de


Kersttraditie in Erzgebirge

Het "Erzgebirge" is beroemd om het houten speelgoed en decoratieve kerstartikelen. Een mooie omgeving om in kerststemming te komen. Helemaal als het heeft gesneeuwd en dat doet het door de hoge ligging in de bergen al snel. Aanraders: Schneeberg (kersthoofdstad), Freiberg (zilverstad), Annaberg-Buchholz (houten kerstbogen), Seiffen (houten speelgoed en kerstpoppetjes) en Oberwiesenthal (op 914 meter de hoogst gelegen stad van Duitsland).


 Beschermde vetloze peperkoek

Pulsnitz is de "peperkoekenhoofdstad van Saksen". Net als "Parmaham" is "Pulsnitzer Pfefferkuchen" een beschermd streekgerecht.  Het bijzondere is dat het deeg geen vet bevat. Het deeg ligt enige weken te rijpen, voordat het verder wordt verwerkt. De receptuur is sinds 1558 een goed bewaard gebleven geheim. Pulsnitzer Pfefferkuchen worden met de hand gemaakt. Zij zijn rijk gevuld en met chocolade overgoten.

Internet:
- http://de.wikipedia.org/wiki/Pulsnitzer_Pfefferkuchen
- www.saksen.info