Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

ACTIEF & GEZOND
Oestersafari’s bij Deense Waddeneilanden. Tot april a.s. is het mogelijk deel te nemen aan oestersafari’s te voet in het Deense Waddengebied tussen de eilanden Rømø en Mandø – voor de westkust van Zuid-Jutland. Het gaat om voettochten onder leiding van een natuurgids die tussen de drie en vijf uur duren en waarbij gezocht wordt naar de zogeheten Pacific- of Japanse oesters die daar de laatste tijd in steeds grotere aantallen worden aangetroffen.

De gidsen, zogeheten ‘Naturvejleder’, vertellen onderweg tal van interessante details over het gebied, dat in de zeer nabije toekomst de status van Nationaal Park krijgt. Deelnemers die oesters aantreffen kunnen deze onderweg desgewenst ook proeven (bijv. met citroen of sekt). Alleen in de winterperiode is dit zonder risico. Deelname kost inclusief de huur van een waterdichte waadbroek 250 DKK (ongeveer € 34). Vooraf aanmelden is noodzakelijk. De tochten starten bij het Waddenzeecentrum in Vester Vedsted bij Ribe en bij het natuurcentrum Tønnisgård op het met een dam met het vasteland verbonden eiland Rømø.
Meer info (o.a. over de data van de excursies): Vadehavscentret, Okholmvej 5, Vester Vedsted, DK-6760 Ribe, tel. +45 7544 6161, www.vadehavscentret.dk en/of Naturcenter Tønnisgård, Havnebyvej 30, DK-6792 Rømø, tel. +45 7475 5257, www.tonnisgaard.dk  

ETEN & DRINKEN


Dragsholm Slot beste Deense hotel & restaurant
Dragsholm Slot in Hørve in het westen van het eiland Seeland is gekozen tot beste hotel en restaurant van Denemarken in het afgelopen jaar. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw en is een van de oudste van Denemarken. Er is een hotel met vergaderruimten in gevestigd, een gourmet-restaurant en sinds kort een zgn. ‘Spisehus’, waar rustieke gerechten worden geserveerd in een informele sfeer.
Dragsholm Slot organiseert regelmatig rondleidingen en andere activiteiten. Het is omgeven door een groot park. Er hoort ook een grote kruidentuin bij.
Dragsholm Slot was onlangs te zien bij RTL 4 in een aflevering van het programma Pluijm op pad.
Meer informatie: Dragsholm Slot, Dragsholm Allé, DK-4534 Hørve, tel. +45 5965 3300, fax +45 5965 3033, en www.dragsholm-slot.dk 

KIND & GEZIN

Nieuwe grote kinderattractie in Tivoli
Het gezinsattractiepark Tivoli in hartje Kopenhagen krijgt er vanaf de opening van het nieuwe seizoen – dit voorjaar – een grote attractie voor kinderen bij. Het is een afdeling die gewijd is aan figuren uit een Deens stripverhaal, dat onder de titel Rasmus Klump ook als televisieserie zeer bekend is geworden. Het gaat over een beertje (Pol), dat met zijn vrienden Pel (pelikaan) en Pingo (pinguïn) spannende avonturen beleeft op zijn boot de Mary. De verhalen zijn in twintig landen ook in boekvorm verschenen.
Op een terrein van 1.300 m² bij het meertje in het park komen kinderen alle figuren en attributen tegen die door de strip en de tv-series internationaal bekend zijn geworden. Het grote speelterrein met zijn vele extra attracties is gratis toegankelijk voor bezoekers van Tivoli. Volgens Tivoli heeft het nieuwe speelterrein een omvang en een kwaliteitsniveau dat uniek is voor Denemarken.
Meer info: Tivoli A/S. Vesterbrogade 3. Postboks 233, DK-1630 Kopenhagen V., tel. +45 3315 1001, www.tivoli.dk 

FESTIVALS & EVENEMENTEN

Weer Winter Jazz in grote Deense steden
Van 22 januari t/m 7 februari a.s. wordt in Kopenhagen en een aantal grote Deense steden weer het evenement Winter Jazz georganiseerd. Het motto daarbij is: ‘Hot music for a cold season’. Tal van internationaal bekende jazzmusici treden daarbij op – vooral in clubs.
In Kopenhagen is op 23 januari o.a. een concert van het Amerikaanse Trio Beyond in Konserthuset. De Zweeds-Deense zangeres Caroline Henderson treedt op 28 januari met haar band op in Musikhuset in Århus en op 5 februari in de Glazen Zaal in Tivoli in Kopenhagen. De uit Argentijnse ouders in Zweden geboren gitarist en zanger José González is op 2 februari te beluisteren in Konserthuset in Kopenhagen en het trio van de Italiaanse pianist Stefano Bollani treedt op 6 februari a.s. op in de Sorte Diamant (bibliotheek), ook in Kopenhagen.
Meer informatie: www.vinterjazz.dk en www.jazzarounddenmark.dk

Voorverkoop Roskilde Festival begonnen
De voorverkoop voor het grote jaarlijkse openlucht rockfestival in de Deense stad Roskilde is begonnen. De prijs voor een kaartje voor het populaire Roskilde Festival 2010 bedraagt omgerekend ongeveer € 230 (1.675 DKK, plus 35 DKK kosten). Dit bedrag is inclusief een plek op de camping en een parkeerplaats. Bezitters van een geldig kaartje kunnen van 1 t/m 4 juli a.s. rond 150 bands en DJ’s beluisteren en bekijken. Er zijn dit jaar ook weer dagkaarten verkrijgbaar – prijs omgerekend rond € 120.
De eerste band die voor het festijn van dit jaar is gecontracteerd is de Amerikaanse punkgroep NFOX, die sinds 1983 bestaat en in 1995 ook al eens optrad in Roskilde.
Het Roskilde Festival is het grootste muziekevenement van Noord-Europa. Het wordt door de onafhankelijke non-profit organisatie Roskilde Charity Society met een handjevol vaste medewerkers en duizenden vrijwilligers uitgevoerd. Het batig saldo van het festijn gaat steeds naar nationale en internationale humanitaire instellingen en/of culturele doelen.
De campings bij het festivalterrein gaan altijd al open op de zondag voorafgaande aan het vierdaagse evenement. Er worden daar dan live muziekoptredens verzorgd, sportieve activiteiten georganiseerd en films vertoond.
Meer info en/of kaartverkoop: Roskilde Festival, Havsteensvej 11, DK-4000 Roskilde, tel. +45 4636 6613, fax +45 4632 1499, en www.roskilde-festival.dk 

MODE & DESIGN

Deense modewereld toont nieuwe zomercreaties
Van 10 t/m 14 februari a.s. staat Kopenhagen in het teken van de nieuwe zomermode tijdens de Copenhagen Fashion Week. Deense ontwerpers presenteren tijdens het evenement hun nieuwste creaties, waarbij de nadruk ligt op dat van jonge modekunstenaars. De grote modebeurs, die naar verwachting rond 50.000 vakbezoekers uit alle delen van de wereld zal trekken, vindt plaats in het fraaie stadhuis van Kopenhagen aan het centrale plein Rådhuspladsen. Parallel aan de Fashion Week loopt het Copenhagen Fashion Festival, een evenement voor iedereen, met evenementen, exposities en wedstrijden.
Meer weten: Copenhagen Fashion Week en Copenhagen Fashion Festival, Kronprinsensgade 13, DK-1114 Kopenhagen K., tel. +45 7020 3068, www.copenhagenfashionfestival.com en www.copenhagenfashionweek.com 

Koninklijke mode in Deens koninklijk paleis te zien
Tot en met zondag 14 maart a.s. is in het museum in het koninklijk paleis Amalienborg in Kopenhagen een expositie te bewonderen van moderne gebreide kleding en accessoires van ontwerpers van de Deense kunstnijverheidsvereniging Netmaskerne – geïnspireerd op kleding die is gedragen door de Deense vorstin Margrethe II. De titel van de expositie is ‘Koninklijke inspiraties – modern breiwerk in een koninklijke omgeving’.
Aanleiding voor de tentoonstelling is de 70ste verjaardag van de Deense koningin op 16 april a.s. Op de expositie zijn ook foto’s te zien waarop de vorstin in de kleding is te zien die ter inspiratie diende. Tot de ontwerpers die aan de expositie meedoen behoren bekende Deense textielkunstenaars als Lone Bullinger, Jytte Slente en Lotte Kjær.
Het museum in paleis Amalienborg is dagelijks geopend, uitgezonderd de maandagen.
Meer info: Amalienborgmuseet, Chr. VIII’s Palæ, DK-1257 Kopenhagen K., tel. +45 3312 2186, www.amalienborgmuseet.dk 

Glasmuseum in Ebeltoft eert Finn Lynggaard
Het Glasmuseum in het Deense stadje Ebeltoft in Oost-Jutland toont t/m zondag 7 februari a.s. werk van de bekende Deense glaskunstenaar Finn Lynggaard ter ere van diens tachtigste verjaardag. Lynggaard is al meer dan veertig jaar bekend in de hele wereld door zijn speciale creaties van (beschilderd) glas en steengoed. Hij heeft o.a. veel gewerkt in Canada en de Verenigde Staten. Zijn werk is te vinden in tal van bekende musea in de wereld. Een van zijn bewonderaars is de Deense vorstin Margrethe II, die ook een aantal van zijn kunstwerken in haar bezit heeft.
Finn Lynggaard begon in 1980 een studio in Ebeltoft en nam er ook het initiatief voor een internationaal Glasmuseum. Dit bezit momenteel rond 1.500 kunstwerken, geschonken of uitgeleend door 700 kunstenaars uit veertig verschillende landen. Het museum is met uitzondering van de maandagen elke dag geopend.
Meer informatie: Glasmuseet, Strandvejen 8, DK-8400 Ebeltoft, tel. +45 8634 1799, en www.glasmuseet.dk 

KUNST & CULTUUR

Vikingschip blijft voorlopig in museum in Roskilde

De replica van het Deense Vikingschip Havhingsten fra Glendalough (‘de Zeehengst van Glendalough’), dat in augustus 2008 terugkeerde na een succesvolle reis naar Ierland, blijft de komende jaren op het terrein van het Vikingschepenmuseum in de Deense stad Roskilde. Het is de bedoeling dat er een speciale expositieruimte voor het nagebouwde schip komt en dat de Zeehengst daar met de complete uitrusting te zien zal zijn.
De directie van het museum heeft laten weten dat – onder meer vanwege het ontbreken van voldoende financiële middelen – voorlopig geen sprake kan zijn van een nieuwe zeereis. Gekozen is om de in mei jl. begonnen bijzondere expositie met filmbeelden, foto’s en teksten over de veelbesproken zeereis met vrijwilligers naar de Ierse hoofdstad Dublin in het Vikingschepenmuseum aan de Roskilde Fjord voorlopig voort te zetten. De titel van deze expositie: ‘Havhingsten – van droom tot werkelijkheid’.
Meer info: Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, DK-4000 Roskilde, tel. +45 4630 0200, en www.vikingeskibsmuseet.dk 

Paleis Deense kroonprins te bezichtigen
Binnenkort nemen de Deense kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en hun kinderen hun intrek in het zogeheten Frederik 8e paleis in Kopenhagen, dat deel uitmaakt van het Amalienborg-paleiscomplex. Het toekomstige huis van de Deense kroonprins, de ontvangstruimten en het gedeelte waarin de administratie wordt gevestigd zijn in verband daarmee de laatste vijf jaar ingrijpend gerestaureerd en voorzien van een groot aantal nieuwe kunstwerken. Er is o.a. werk te bezichtigen van de bekende Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson.
Van 27 februari t/m 30 mei a.s. is een deel het Frederik 8e paleis met zijn elegante interieurs voor het publiek te bezichtigen. Dat kan van dinsdag t/m zondag van 10-17 uur, op woensdagen tot 21 uur. De entree bedraagt 40 DKK (€ 5,40), kinderen t/m 14 jaar hebben gratis toegang. Voor groepen is reservering noodzakelijk. Kaarten zijn te koop aan de ingang.
Meer info: Frederik 8.-palœ, Amalienborg Slotsplads 1, DK-1257 Kopenhagen K., tel. +45 2257 3020, en www.ses.dk/amalienborg 

Museum Louisiana toont ‘Kleur in de kunst’
Het Deense museum voor moderne kunst Louisiana in Humlebæk op het eiland Seeland wijdt vanaf vrijdag 5 februari a.s een grote internationale tentoonstelling onder de titel Kleur in de kunst. Op de expositie, die tot en met zondag 13 juni a.s is te bewonderen, wordt getracht duidelijk te maken hoe kunstenaars kleur hebben gebruikt om zich uit te drukken en ook om een bepaalde stijl te bereiken. Er wordt daarbij door het museum onder meer gebruik gemaakt van interactieve middelen.
Getoond worden meer dan honderd meesterwerken uit de 20ste eeuw van gerenommeerde kunstenaars als David Hockney, Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Henri Matisse, Joan Miró, Andy Warhol en Gerhard Richter. Veel van de werken zijn geleend van de collectie van het Zwitserse paar Gabrielle en Werner Merzbacher.
Meer bijzonderheden: Louisiana Museum of Modern Art, Gl. Strandvej 13, DK-3050 Humlebæk, tel. +45 4919 0719, www.louisiana.dk 

Nieuw Postermuseum in Århus
In de Deense stad Århus is het Dansk Plakatmuseum geopend, dat een grote verzameling posters uit de hele wereld bevat. Ze zijn door de Deense schilder en graficus Peder Stougaard bijeengebracht. Stougaard verzamelde in de loop der jaren een collectie van ongeveer 400.000 exemplaren, die uit alle delen van de wereld komen.
Het nieuwe Deense Postermuseum zetelt in een daarvoor speciaal ontworpen nieuw gebouw op het terrein van het openluchtmuseum Den Gamle By (‘de oude stad’), dat meer dan 75 historische huizen en gebouwen uit heel Denemarken telt. Het nieuwe cultuur-historisch museum staat in een deel van het openluchtmuseum waar in de toekomst huizen en gebouwen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw bij elkaar worden gebracht. Dit deel gaat ‘Den Moderne By’ (‘de moderne stad’) heten.
Meer bijzonderheden: www.plakatmuseum.dk en/of www.dengamleby.dk

NATUUR & MILIEU

Kopenhagen ‘groenste’ grote stad van Europa

Volgens een onderzoek dat onlangs op de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen is gepresenteerd, is de Deense hoofdstad de ‘groenste’ grote stad van Europa. In de enquête die in opdracht van de Duitse firma Siemens door experts van het Britse blad The Economist is uitgevoerd zijn dertig grote steden in evenzoveel Europese landen vergeleken op het gebied van o.a. CO2-uitstoot, luchtkwaliteit, energieverbruik, afvalverwerking en algemene milieupolitiek. Verdeeld over alle categorieën kwam Kopenhagen als eerste uit de bus, gevolg door Stockholm en Oslo.
De analyse van de onderzoekers van The Economist maakt overigens wel duidelijk dat alle onderzochte Europese steden nog grote uitdagingen te wachten staan. Slechts 7 procent van de dertig onderzochte steden maakt momenteel gebruik van duurzame energie, hetgeen aanzienlijk minder is dan de doelstelling van 20 procent voor het jaar 2020 waarop de EU zich heeft vastgelegd. Ook op het gebied van afvalverwerking en watergebruik blijven de onderzochte steden nog flink achter bij de doelstellingen.
Kopenhagen streeft er naar rond het jaar 2025 een CO2-neutrale stad te zijn. De stad is onder meer van plan 14 nieuwe windmolens in het havengebied te plaatsen voor het opwekken van groene stroom. De eerste ervan moet in 2012 draaien.
Meer info: www.visitcopenhagen.com/green en www.visitdenmark.com/green-denmark 

Milieuvriendelijk tophotel in Ørestad
In de nieuwe wijk Ørestad aan de Sont bij Kopenhagen – gebouwd naar aanleiding van de brug-tunnelcombinatie tussen Denemarken en Zweden – is onlangs een van ’s werelds milieuvriendelijkste tophotels in gebruik genomen. Het is het viersterren-hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers, dat als eerste CO2-neutrale hotel van Denemarken mag worden beschouwd.
Het nieuwe hotel levert onder meer waardevolle bijdragen op het gebied van duurzame energie. Het dak en een groot deel van de buitenmuren van het 25 etages tellende hotel zijn voorzien van het meest uitgebreide systeem van zonnepanelen dat Scandinavië kent. De zonnecellen leveren op jaarbasis 170.000 kWh. Bovendien gebruikt Crowne Plaza Copenhagen Towers op een diepte van honderd meter grondwater om in de zomermaanden het hotel te koelen en in de winter te verwarmen. Het is het eerste hotel in Denemarken dat dit systeem toepast. Voor verwarming en koeling wordt zo 90 procent op het energieverbruik bespaard.
Het nieuwe tophotel, dat 336 kamers telt, mag op grond van de bijzondere voorzieningen het logo van de ‘Groene Sleutel’ voeren, dat aangeeft dat het voldoet aan strenge eisen op het gebied van het milieu. Crowne Plaza Copenhagen Towers ligt op 150 meter van het Ørestad station en is 5 minuten rijden verwijderd van de internationale luchthaven van de Deense hoofdstad. Het maakt deel uit van de InterContinental Hotels Group (IHG), die wereldwijd 4200 hotels telt.
Meer info: Crowne Plaza Copenhagen Towers, Ørestads Boulevard 114-118, DK-2300 Kopenhagen S., tel. +45 8877 6655, www.cpcopenhagen.dk en

VERVOER & VERBLIJF

Århus krijgt derde Scandic Hotel
In het centrum van Denemarkens tweede stad Århus wordt in de loop van dit jaar een derde Scandic Hotel geopend. Het Scandic Århus City krijgt o.a. 226 comfortabele kamers, van de nieuwste snufjes voorziene conferentie- en vergaderruimten, een restaurant, een grote fitnessafdeling en een ondergrondse parkeergarage. De stad aan het Kattegat heeft al twee andere hotels van de grote Scandinavische hotelgroep – Scandic Plaza Århus en Scandic Århus.
De opening van het nieuwe hotel staat gepland voor juni a.s. Scandic Århus City is het 151e bedrijf van de hotelgroep en het 23e op Deense bodem. Onlangs werden Scandic hotels geopend in de Deense steden Sønderborg en Vejle.
Meer bijzonderheden Scandic, Nansensgade 19, DK 1366 Kopenhagen K., tel. +45 3348 0450, www.scandichotels.com 


Steeds meer aandacht voor de fiets in Kopenhagen
De Deense hoofdstad Kopenhagen ontpopt zich meer en meer als een fietscentrum. Nu al benut 37 procent van de inwoners de fiets als dagelijks vervoermiddel, maar dat percentage moet in 2015 al zijn gestegen tot 50. De stad doet er alles aan om het fietsgebruik te bevorderen.
Het afgelopen jaar heeft de gemeente op centrale plaatsen in de stad rond 5.000 nieuwe plekken gecreëerd waar fietsen veilig kunnen worden neergezet. Daarbij zijn ook plekken die geschikt zijn voor de bekende ‘Christiania-Bikes’, fietsen met houten bakken waarin o.a. kleine kinderen zich graag laten vervoeren. Deze speciale plekken zijn gemarkeerd met het logo ‘I Bike CPH’. Bij het centraal station van Kopenhagen wordt een mega-fietsenstalling gebouwd voor in totaal rond 7.000 fietsen. Deze moet uiterlijk 2013 gereed zijn.
Binnenkort komen in het centrum van Kopenhagen weer rond 2.000 speciale leenfietsen in het straatbeeld – ditmaal van een nieuw type. Met een klein bedrag als ‘statiegeld’ kunnen deze zogeheten Bycykler of CityBikes door zowel bezoekers als inwoners van de stad gratis worden gebruikt. Het project is mogelijk door sponsorgeld van diverse firma’s, die als tegenprestatie hun naam op de fietsen mogen aanbrengen.
Meer info: www.visitcopenhagen.dk en www.ibikecph.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen 

Vier nieuwe bruggen voor Deense hoofdstad

Het Britse architectenbureau Flint & Neill Ldt. en het Franse bureau Dietmar Feichtinger Architectes hebben een wedstrijd gewonnen voor de bouw van vier markante nieuwe bruggen in het Kopenhaagse havengebied. Deze moeten de opzienbarende nieuwe architectuur aan het havenfront (zoals de nieuwe Opera en het nieuwe Koninklijke Theater) beter verbinden met het historische centrum. Kopenhagen wil er ook in het algemeen het ‘groene verkeer’ mee bevorderen. De bruggen moeten volgend jaar zomer gereed zijn.
Voetgangers en fietsers kunnen nu alleen per boot vanaf het uitgaansgebied Nyhavn de Opera op het eiland Holmen bereiken. In de zeer nabije toekomst komen er voetgangers- en fietsbruggen van Nyhavn naar de wijk Christianshavn en over drie kleinere kanalen in de buurt. De hoofdbrug, die wordt ontworpen door Flint & Neill, krijgt twee schuifelementen, zodat o.a. veerboten en zeilschepen ook in de toekomst naar hartje Kopenhagen kunnen varen.
Meer informatie: www.kk.dk/english.aspx en/of www.kk.dk/vibyggerbro