Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

In het voorjaar van 2009 organiseert het Van Gogh Museum een unieke tentoonstelling over de schilderijen van Vincent van Gogh die de atmosfeer van de avond en de nacht weergeven. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Keith Prowse verzorgt de tickets.

Van Gogh en de kleuren van de nacht is de eerste expositie die is gewijd aan Van Goghs voorstellingen van de avond en de nacht. Dit thema loopt als een rode draad door zijn oeuvre. Beroemde werken uit internationale collecties die worden getoond, zijn onder andere De sterrennacht (MoMA), Eugëne Boch (Musée d"Orsay), een reeks van drie zaaiers bij ondergaande zon (waarvan een uit de Stichting Collectie E.G. Bührle) en De aardappeleters (Van Gogh Museum).

Energie en inspiratie

Vincent van Gogh had al vroeg een grote liefde voor de sfeer van de avond en de nacht. Hij zag de avond en de nacht als momenten van bezinning en creativiteit, bij uitstek geschikt voor reflectie op de gebeurtenissen van overdag. Hij werkte dan ook graag in deze donkere uren; ze gaven hem energie en inspiratie. Nadat hij in 1880 had besloten om kunstenaar te worden, kregen avondschemering- en nachteffecten een vaste plaats in zijn werk.

In Van Gogh en de kleuren van de nacht is te zien hoe hij de sfeer en symboliek van de nachtelijke uren onderzocht en met thema"s combineerde als het boerenleven in relatie tot de cyclus van de natuur en de strijd van de mens met de moderne tijd.


Van oude traditie naar moderne kunst

Van Gogh associeerde de nacht vooral met geborgenheid, vertroosting en poëzie. Tegelijkertijd was hij niet ongevoelig voor de schaduwkant van de nachtelijke uren, waarin de mens soms door eenzaamheid en wanhoop wordt overmand. Maar zijn voorliefde ging toch uit naar het landschap in schemerlicht, waarmee hij aansloot bij een oude traditie. Avond- en nachtlandschappen waren al eeuwenlang een geliefd thema en onder meer sterk vertegenwoordigd bij de School van Barbizon, die Van Gogh zo bewonderde en aanvankelijk navolgde. Na een aantal jaren echter begon hij dit genre te moderniseren door zijn opvallende kleurgebruik en ritmische penseelstreek. Van Gogh toonde zich op deze wijze een eigenzinnige wegbereider van de moderne kunst.
Keith Prowse verzorgt de tickets