Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De métropolitain, kortweg métro en in het Nederlands metro, is het belangrijkste middel van openbaar vervoer in Parijs en vierde in 2000 zijn honderdjarige bestaan. De Parijse metro wordt geëxploiteerd door de RATP, heeft 16 lijnen en vormt een netwerk met een lengte van 213 kilometer en 299 stations. Hij rijdt van 5.00 uur "s ochtends tot 1.00 uur "s nachts. In het weekend rijdt de metro tot circa 2.00 uur "s nachts.

Metrostations Parijs
Tussen 1900 en 1904 zijn de opvallende ingangen van de metrostations in Parijs in art nouveau stijl gebouwd. Het ontwerp kwam van de Franse architect Hector Guimard, de leidende architect van de art nouveau in die tijd. 

Prijsvraag
In 1898 werd er door de Gemeente Parijs een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van de ingangen van de metrostations in Parijs. Hoewel architect Hector Guimard niet had deelgenomen aan de prijsvraag, kreeg hij door de tussenkomst van een vriend die voorzitter was van de Parijse gemeenteraad, toch de opdracht voor deze ingangen. De ingangen doken in vier jaar tijd overal in de straten van Parijs op en bezorgden Guimard roem als de schepper van de "style métro".

Metro station Parijs


Ontwerp
Guimard ontwierp vreemde ijzeren ingangen, met beschuttende glazen luifels die op libellenvleugels lijken en groen geverfde staanders die er uit zien als voelsprieten. Het hekwerk bestaat uit drie verwisselbare ijzeren standaardelementen, die in naturalistische vormen zijn gegoten. Zij vormen tevens de omlijsting voor geëmailleerd glas en staal.

Met het verstrijken van de tijd zijn de ingangen een vast onderdeel zijn geworden van het traditionele Parijse stadsbeeld, maar ze waren bedoeld als een bewuste provocatie van het classicisme uit die tijd. Van de 140 ingangen zijn er momenteel nog 90 over.

Meer weten over de metro RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens)
Hotels in Parijs online booking