Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Wisboomgemaal op 9 mei van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen in Werelderfgoed Kinderdijk.  In het kader van de Nationale Molen- en Gemalendag is op zaterdag 9 mei aanstaande het Wisboomgemaal aan de Overwaard 3 te Kinderdijk van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen.
 De vrijwilligers Jan Smit en Gerrit van Werd van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en de Regionale gemalenstichting, die het gemaal maalvaardig houden, stellen op 9 mei de uit 1924 daterende pompinstallatie in werking.

Bovendien zijn er ook documenten en tekeningen van het Wisboomgemaal als stoomgemaal uit 1868 en van de reconstructie tot elektrisch gemaal uit 1924 te zien.

De negentien windmolens van het Werelderfgoed Kinderdijk: een icoon voor Nederland en het Groene Hart in het bijzonder..

Om het overtollige water van de rivier de Lek te lozen werden er van 1366 tot 1369 door de Alblasserwaard, vaak op handen en knieën, twee kanalen naar Kinderdijk gegraven.

Toen die kanalen niet meer waren opgewassen tegen het stijgende water werden er, om het achterliggende land tegen overstroming te beschermen, in 1738 en 1740 acht molens in de Nederwaard en acht in de Overwaard gebouwd. Door de jaren heen namen moderne gemalen de taak van deze molens over. Nu staan er maar liefst 19 windmolens dicht bij elkaar, als indrukwekkend symbool van de Hollandse strijd tegen het water. In 1997 plaatste Unesco het molencomplex, dat nog steeds in de vrijwel oorspronkelijke staat verkeert, op de werelderfgoedlijst.

Om de molens weer volledig maalvaardig te maken wordt op dit moment volop gewerkt aan de restauratie van de molengangen, roeden, rompen en het binnenwerk van 11 van de 19 molens.

www.stichting-kinderdijk.nl

Hotels in de buurt: