Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De Europese hotelprijzen zijn in december negen procent lager dan vorig jaar. In vergelijking met de vorige maand zijn de overnachtingsprijzen gedaald met zes procent. Traditionele kerstmarkten echter, zorgen voor hogere prijzen in een aantal Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse steden. Dat blijkt uit de nieuwe trivago Hotel Prijs Index (tHPI) die hotelprijsvergelijker www.trivago.nl maandelijks publiceert.

De prijzen voor een standaard tweepersoonskamer dalen verder in de Europese hoofdsteden. Gemiddeld liggen de prijzen voor een overnachting zes procent lager dan de voorgaande maand en negen procent lager dan vorig jaar, dit laat de nieuwste tHPI voor de maand december zien. Tegen de trend in echter, stijgen de prijzen in bekende kerstmarkt steden als Neurenberg, Dresden en Wenen. Bijzonder drastisch is de stijging in Kopenhagen, Denemarken, waar in december de World Climate Conference van de Verenigde Naties zal plaatsvinden.

Kerstmarkten zorgen voor stijgende hotelprijzen

In de steden waar in december traditioneel de kerstmarkten plaatsvinden zijn in vergelijking met vorige maand prijsstijgingen zichtbaar. In Neurenberg betalen reizigers gemiddeld 107 euro voor een standaard tweepersoonskamer tijdens de feestmaand; elf procent meer dan in november. In Dresden (86 euro, plus negen procent), en Stuttgart (108 euro, plus vijf procent) trekken de prijzen ook aan in december. Dezelfde tendens kan worden waargenomen in de Oostenrijkse en Zwitserse steden. Voor een overnachting in Wenen betalen hotelgasten een gemiddelde van 110 euro en daarmee vier procent meer dan vorige maand; in Zürich, stijgen de prijzen tijdens de kerstmarkt met drie procent tot 183 euro.

Aantrekkelijk Europese steden voor kerstshoppen

Reizigers kunnen sparen in de dure decembermaand. In veel Europese steden is het nu aantrekkelijk met overnachtingsprijzen op hun jaarlijkse dieptepunt en daarom uitnodigend om te gaan kerstshoppen. In Berlijn (81 euro) sparen reizigers acht procent ten opzichte van vorige maand. Ook de prijzen in Nice (85 euro, daling van negen procent), Barcelona (96 euro, min negen procent) en Venetië (115 euro, min 13 procent).

۬Kopenhagen: World Climate Conference zorgt voor prijsstijgingen
De Deense hoofdstad Kopenhagen is de enige stad met hotelprijzen op haar jaarlijkse piek. Met een prijsstijging van 19 procent moeten reizigers een gemiddelde van 184 euro voor een overnachting in een tweepersoonskamer betalen. De reden hiervoor is waarschijnlijk de World Climate Conference die in december in de stad wordt gehouden. Hotelkamers in het stadscentrum zijn bijna onmogelijk te vinden dezer dagen. Niet verwonderlijk dus dat Denemarken in december met een gemiddelde prijs van 157 euro voor een tweepersoonskamer het duurste land is.
 
Prijzen in de grote Nederlandse steden flink gedaald
Toeristen die in de feestmaand in de grote Nederlandse steden in een hotel overnachten, zien aantrekkelijke prijzen. De hotelprijzen zijn deze maand namelijk flink gedaald ten opzichte van vorige maand. Een nacht in de hoofdstad kost gemiddeld 105 (min 10 procent), in Rotterdam 93 euro (min 17 procent), in Den Haag 117 euro (min 18 procent), in Utrecht 110 euro (min 17 procent) en in Maastricht 108 euro (min 5 procent).
 
Berekening tHPI
De Hotelprijs Index (tHPI) van hotelprijsvergelijker www.trivago.nl geeft de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de meest gezochte Europese steden op trivago. De gemiddelde prijzen voor een standaard tweepersoonskamer zijn berekend op basis van 50.000 dagelijkse informatieverzoeken voor hotelovernachtingen door middel van de hotelprijsvergelijking van trivago. trivago bewaart de zoekopdrachten die reizigers voor de volgende maand maken. Daarom geeft de tHPI op het moment van publicatie de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de komende maand. De tHPI vertegenwoordigt de prijzen op de online hotelmarkt: De Index wordt berekend op basis van de overnachtingsprijzen van 53 online reisbureaus en hotelketens.
 
Internet: www.trivago.nl