Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Sail Kampen 2010 (Pasen; 2 tot en met 5 april) gaat op vrijdag 2 april van start met een indrukwekkende vlootschouw, waaraan zo`n 75 historische zeilschepen meedoen. Diezelfde avond staan ook optredens van Nick & Simon op het programma.

Zo vormt de vrijdag een spetterende start van dit derde nautische evenement van Nederland. De volgende dag geeft de Koninklijke Marine demonstraties en ook de volgende dagen bieden een boordevol programma. Op deze geslaagde formule kwamen in 2007 ruim 200.000 bezoekers uit het hele land af. Daarom staat Sail Kampen bekend als `hét paasuitje voor het hele gezin`.

"Veel mensen zoeken met Pasen naar leuke uitjes", zegt voorzitter Bert Hofman van Sail Kampen. Sail Kampen is daarvoor uitermate geschikt. Wat is er nu mooier dan boottochtjes over de IJssel te maken en te genieten van het eeuwenoude Kamper stadsfront? Ook aan de wal bieden wij een aantrekkelijk programma met veel vertier voor jong en oud." In totaal doen ruim 60 schepen uit heel Nederland mee aan Sail Kampen: van grote historische zeilschepen tot allerlei botters en punters. Het publiek kan de boten bezichtigen en genieten van rondvaarten. De vlootschouw wordt afgenomen door de burgemeester van Kampen en loco-commissaris van de Koningin Theo Rietkerk van Overijssel. Voorzitter Erica Terpstra van NOCNSF geeft om 20.00 uur het startschot voor een 64-uurs roeirace die vier damesteams uit het land non-stop houden voor het goede doel. Een andere interessant schouwspel is het NK Bungyroeien op zondagmiddag. Even daarvoor - om 18.30 uur - vindt het NK Uien Pellen plaats op het Van Heutszplein. Beiden zijn slechts voorafjes op het indrukwekkende totaalprogramma dat met de Vlootschouw in alle hevigheid losbarst.

Koninklijke Marine

Een aanrader voor de bezoekers van Sail Kampen is vooral de helikoptershow op zaterdag met een reddings- en hijsdemonstratie (Search and Rescue) boven de IJssel. Daarbij demonstreert de marine hoe zij snel en nauwkeurig drenkelingen uit het water oppikt en aan boord van een helikopter hijst. Deze shows vinden plaats op zaterdag van (onder voorbehoud) 11.00 tot 11.45 en van 16.00 tot 16.45 uur. De demonstraties worden gegeven in samenwerking met de marinesleepboot Gouwe (Lingeklasse). Die boot is gedurende het evenement te bezichtigen. Dat geldt ook voor duikvaartuig de Argus (Cerberusklasse). Bezoekers kunnen daarnaast op de IJssel meevaren met twee rubberboten. Op de wal staat de Roadshow Koninklijke Marine opgesteld, waar jong en oud inzicht krijgt in het uitdagende werk op zee. Deze presentatie bestaat uit een promotietrailer, expositietent, klimwand en een duikdemonstratietank. Via een brugsimulator kan iedereen ervaren hoe het is om op de brug van een marineschip te staan en het roer in handen te hebben.

Nick en Simon
In een grote feesttent op het Hagenplein zijn doorlopend optredens van bekende artiesten.
Zo komen niemand minder dan Nick en Simon op vrijdagavond naar Kampen om hun grootste hits ten gehore te brengen. Ook Diep Triest en de Showbusters laten van zich horen. Het evenement wordt opgeluisterd door talrijke shantykoren, die uit volle borst hun zeemansliederen op diverse locaties ten gehore brengen. Op zaterdag wordt een Shantyfestival gehouden. Dat wordt gevolgd door een Piratenfestival met bekende zangers als Jannes, Harm Wolters, Ronnie Ruysdael (bekend van de Sjonnies) en uit Kampen natuurlijk Stef Ekkel en het IJsselduo. Op zondagochtend is er in de feesttent een interkerkelijke kerkdienst met een vlootpredikant van de Koninklijke Marine. De Euphonion Singers uit Wilsum zingen aanstekelijke gospelsongs. `s Middags laat de Keltische folkband Rapalje van zich horen. Op paasmaandag is er voor de kinderen een speciaal programma in de feesttent. Daarbij treedt de populaire meidengroep Djumbo op en Marissa Grasdijk uit Kampen, die Nederland in 2008 vertegenwoordigde op het Junior Eurovision Songfestival. Kaarten zijn te koop aan de kassa en bij de VVV/ANWB Kampen.

Braderie
Natuurlijk ontbreekt de Sail-markt ook dit jaar niet; een braderie met een grote variatie aan marktkramen, attracties, horecagelegenheden en noem maar op. Bijzonder is het reuzenrad op het Van Heutszplein, dat een fraai uitzicht biedt over de IJssel. Paasmaandag staat in de boeken als de drukste dag, mede door samenwerking met de traditionele paasmarkt De Heugte. Beide evenementen sluiten naadloos op elkaar aan. Deze braderie met een grote variatie aan koopwaar, snacktenten en attracties trekt jaarlijks alleen al zo`n veertigduizend mensen naar Kampen. Door De Heugte worden het evenemententerrein en het bezoekersaantal op 5 april dus aanzienlijk uitgebreid.

Haatlandhaven
Nieuw dit jaar is de samenwerking met Peters Shipyards (bouwer van zeewaardige vracht- en passagiersschepen) op de Haatlandhaven. Het werk op de werf en ms CFL Penhar - een van de grootste schepen ooit gebouwd op de werf - zijn van dichtbij te bekijken.Via een pendeldienst van historische schepen kunnen bezoekers vanuit het stadscentrum naar de scheepswerf varen.

Kortom,Sail Kampen 2010 bruist van de activiteiten op en rondom het water voor het hele gezin. Het evenemententerrein is gratis toegankelijk. Vaartochten en attracties tegen betaling evenals het concert van Nick & Simon en het Sail Piratenfestival (kaarten te koop aan de kassa en bij VVV/ANWB Kampen. Zie: www.sailpiratenfestival.nl.