Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Bilderberg, de Nederlandse hotelgroep bestaande uit 19  vier- en vijfsterrenhotels, heeft een uitdagend jaar gehad. De omzet daalde met 17,6% naar € 90,3 miljoen.

De occupancy (OCC) daalde van 65,1% (2008) naar 58,1% en de Revenue per available room (RevPar) daalde met 19% door een daling van de Average Room Rate (ARR) met 9,3%. Ondanks deze ontwikkelingen bleef de EBITDA redelijk op peil met € 20,5 miljoen (2008: € 29,8 miljoen).

Belangrijkste ontwikkelingen in 2009

•2009 uitdagend jaar, met name omzetdaling in vergadermarkt
•Volumestijging in de leisure markt, prijzen onder druk
•Behoud # 1 merkpositie  
•Cashflow onder controle dankzij productiviteitsverbetering en       kostenbeheersing
•Laatste twee projecten (Chateâu Holtmühle en Kasteel Vaalsbroek) uit omvangrijke investeringsprogramma afgerond
•Herfinanciering bestaande leningen in maart 2010
•Management heeft proactief ingespeeld op de daling van de markt en daarmee is Bilderberg goed gepositioneerd om te profiteren van het aantrekken van de economie

Dries van der Vossen, algemeen directeur van Bilderberg: “Het jaar 2009 was een moeilijk jaar voor de hele hotelbranche, ook voor Bilderberg. In het vierde kwartaal van 2008 begon Bilderberg de gevolgen van de economische neergang al te voelen. Vooral de zakelijke klant heeft in 2009 duidelijk bezuinigd op zijn hotelbudget. Bilderberg heeft hier eind 2008 al op geanticipeerd door minder te investeren, de kosten omlaag te brengen en de gemiddelde productiviteit te verhogen. Ook is er veel aandacht besteed aan het werven van nieuwe klanten, in 2009 is een groot aantal nieuwe klanten toegevoegd aan de klantportfolio. Eind 2009 zagen wij een lichte verbetering optreden. Voor 2010 verwachten wij een kleine stijging van de omzet.”

Financieel was 2009 een matig jaar voor Bilderberg met een omzetdaling ten opzichte van vorig jaar met 17,7%. Ten opzichte van de markt heeft Bilderberg 0,7% meer kamerbezetting behaald. Tevens heeft Bilderberg een €13,35 hogere gemiddelde kamerprijs behaald in vergelijk tot de markt.

Positief is te melden dat de cash flows positief zijn in alle hotels en dat de EBITDA, cash flow en de netto winst op een behoorlijk niveau liggen. De bestaande leningen die eind maart 2010 aflopen zijn met succes geherfinancierd in 2009 bij het bestaande bankenconsortium op basis van marktconforme condities. Daarmee is er continuïteit en rust gecreëerd voor het uitvoeren van de business strategie voor de komende jaren.

Na de start van het investeringprogramma van € 50 miljoen in de periode 2005-2008 heeft Bilderberg in 2009 de laatste twee projecten Holtmühle en Vaalsbroek afgerond. Dit betekent dat voor 2010 en 2011 alle producten up-to-date zijn en voldoen aan de wensen van de hedendaagse gast. In de tweede helft van 2010 start Bilderberg met de voorbereiding van een tweede investeringsronde in het hotelproduct welke vanaf kwartaal vier 2011 uitgevoerd zal worden.

Ook in 2009 is Bilderberg er in geslaagd om haar premium brand Bilderberg verder uit te bouwen. Onderzoek naar de kracht van het merk wijst uit dat Bilderberg een naamsbekendheid heeft van 99% in de Nederlandse zakelijke markt en op nummer 1 staat als ‘most preferred brand’. Ook op andere marketing gebieden heeft Bilderberg in 2009 niet stil gezeten. Zo is “dynamic pricing” geïntroduceerd op de Bilderberg.nl website. Deze en andere online initiatieven hebben eind 2009 al hun vruchten afgeworpen, en Bilderberg verwacht hier veel van in 2010.

Bilderberg hanteert de “Fix – Grow – Expand” strategie, binnen deze strategie focust Bilderberg op sterke marketing & sales programma’s en streefde zij ernaar om in 2009 verdere stappen naar uitbreiding te zetten. In de huidige markt is het echter moeilijk gebleken om de juiste projecten tegen de juiste condities te verwerven.

Vooruitzichten
De vooruitzichten voor 2010 zijn gematigd positief. Bilderberg gaat uit van een lichte stijging van omzet en EBITDA in 2010. De verwachting is dat de markt nog twee jaar nodig heeft om op het nivo te komen van 2007-2008. Bilderberg focust zich in 2010 op verdere acquisitie van nieuwe klanten en het vergroten van het online bereik.  Bilderberg ziet na het eerste kwartaal positieve signalen in de aanvragen van bijeenkomsten en de vraag in de Amsterdamse markt herstelt zich. Belangrijke elementen in de komende jaren zijn het benadrukken van de Nederlandse wortels, duurzaam ondernemen en een voortrekkersrol op het gebied van elektriciteit en mobiliteit.

Over Bilderberg
Bilderberg is een Nederlandse hotelonderneming met 19 hotels in het vier- en vijf sterren segment, 221 vergaderzalen en 1870 hotelkamers. Bilderberg is onderdeel van Goldman Sachs en Westmont Hospitality Group. Over het boekjaar 2009 werd een omzet behaald van 90,3 miljoen euro. Bij Bilderberg werken ruim 1.300 medewerkers.