Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De Poldermolens van de Alblasserwaard, het achterland van Kinderdijk. De stichting Werelderfgoed Kinderdijk organiseert op 8 mei aanstaande - de Nationale Molen- en Gemalendag

- speciale activiteiten met als thema: ‘De Poldermolens van de Alblasserwaard en Kinderdijk’.

Tijdens een wandeling kunnen bezoekers exposities, filmvoorstellingen, gemalen en molens bezichtigen. De wandeling start bij het verkooppunt op het parkeerterrein van het Werelderfgoed Kinderdijk aan de Middelkade waar van 09.00 uur tot 17.00 uur voor € 5,-- deelnamebewijzen te koop zijn met daarop een routebeschrijving van de wandeling.
 

Wandeling langs zeven locaties

Voormalig Dijkmagazijn
In de eerste locatie, het voormalige Dijkmagazijn aan de Molenstraat 238a, is een expositie over de eerste molens in de Alblasserwaard ingericht. De polders Streefkerk en Nieuw-Lekkerland, die lange tijd hun eigen lozingspunten op de Lek hadden, worden extra belicht.

Wisboomgemaal
Locatie twee is het Wisboomgemaal aan de Overwaardkade met een expositie  over de nog bestaande molens in het gebied. In de daarvoor ingerichte bioscoop worden filmfragmenten getoond met molens uit vervlogen jaren, daterend van 1927 tot 1975.

Bezoekmolen
Vervolgens loopt de route van het Wisboomgemaal naar de Bezoekmolen, waar de wandelaars gratis entree hebben. Gedurende de dag wordt rond deze molen verschillende keren muziek ten gehore gebracht.

‘Familie molen’ “Hoek”
De route wordt vervolgd via het Nederwaardpad naar de Vijfde molen van de Nederwaard. Daar vertelt molenaar Arie Hoek in zijn ‘familie molen’ over het leven en werken op de molens. Arie is de zesde generatie ‘Hoek’ op de Nederwaard.

De Blokker
Via de brug bij de Vijfde molen lopen de deelnemers naar De Blokker; de enige wipmolen van Kinderdijk die de polder Blokweer bemaalt. In De Blokker is een expositie en een film te zien over de brand van 1997, toen de molen zwaar beschadigd werd.

Contramolen
Van molen De Blokker varen de wandelaars over met een pontje naar de Vierde molen van de Overwaard, de zogenaamde Contramolen. Naast de normale functie kon deze met een extra scheprad de Hoge Boezem van de Overwaard leegmalen. In de zomer kon die boezem dan worden gebruikt voor landbouw en veeteelt. In deze molen wordt een film over de onlangs afgeronde gootrestauratie van de molen gedraaid.

JU-Smit gemaal
Met het pontje varen de deelnemers terug naar de Middelkade om op weg te gaan naar de laatste locatie; het JU-Smit gemaal. In het gemaal is een expositie over de bemalingtechnieken uit de tijd voordat er molens waren en de wijze van bemalen, toen de molens als primaire bemaling hadden afgedaan, wordt tevens toegelicht.

De Vrienden van de Molens van Kinderdijk
De vrienden ontvingen voor deze dag een Vriendenbon waarmee gratis kan  worden deelgenomen aan de wandeling. Bezoekers, die het onderhoud van de molens willen ondersteunen, kunnen op 8 mei lid worden van de Vrienden van de Molens van Kinderdijk. Zij kunnen dan ook gratis deelnemen aan De Nationale Molendag in Kinderdijk.