Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Lisse, 26 april 2010 - Het Oranje Nassau Paviljoen op Keukenhof in Lisse is in de week van Koninginnedag het theater voor een bijzonder gevarieerde bloemenshow met Alstroemeria, Iris, Lisianthus en Lathyrus.

Internationale toparrangeurs verrassen de bezoekers van 29 april tot en met 5 mei in de zevende themashow met fantastisch bloemwerk. In het Oranje Nassau Paviljoen is er iedere week een nieuwe show, het Beatrix Paviljoen is het podium voor een permanente bloemen- en plantenshow en in het Willem-Alexander Paviljoen zijn er zowel doorlopende als afwisselende exposities.

Gelegen in het park naast het aantrekkelijke Oranje Nassau Paviljoen is het nu rijk zeer bloeiende bloemenmozaïek van de beroemde Basilius kathedraal in Moskou een extra fotogenieke attractie. Het is een van de vertalingen van het jaarthema van Keukenhof, 'From Russia with love'.

Alstroemeria, Iris, Lisianthus  en Lathyrus

In het Oranje Nassau Paviljoen komt het thema terug in het basisdecor met het wereldvermaarde Bolsjoj theater, dat in de week van Koninginnedag en bevrijdingsdag het podium biedt aan een zeer gevarieerde bloemenshow van vier zeer kleurrijke gewassen. Van 29 april tot en met 5 mei zijn het alstroemeria, iris, lisianthus en lathyrus. Alstroemeria is een aparte snijbloem die wordt gewaardeerd vanwege de kleurenvariatie, de grote bloemen en het lange vaasleven. Veredelaars brengen jaarlijks nieuwe rassen op de markt, waarin deze eigenschappen steeds sterker naar voren komen. En in het Oranje Nassau Paviljoen zijn hun proeven van bekwaamheid te zien, zoals dit jaar met de nieuwe rode Hot Pepper, de gele intensief gestreepte Tiger en helderwitte Paxi. Aparte bloemvormen zijn er ook, zoals de X-treme met de zachtgele, bijna crème gekleurde bloem, die gekruld en gekarteld is! Lisianthus is het tweede hoofdgewas in de themashow, met enkelbloemige varianten en dubbelbloemige. De meeste enkelbloemigen zijn van de Piccolo-serie, met roze, witte, groene en gele bloemen en soms witgerand. Japanse roos wordt lisianthus ook wel genoemd, vanwege de herkomst. Vooral de dubbelbloemige Rosalie-rassen lijken op de Koningin der bloemen. Bij de dubbelbloemige refereert de naam voor de Excalibur-serie vanwege de lange houdbaarheid naar het zwaard van Koning Arthur. Iris is als altijd goed vertegenwoordigd op de tentoonstellingskalender van Keukenhof, ook dit jaar. De nieuwe rassengeneratie van dit bekende bolgewas valt op doordat de bloemen beter tot ontwikkeling komen. Te zien zijn onder meer de rivierenserie met Blue Nile, de donkerpaarse Tigris en de mooi lichtblauwe Loire en Elbe. Nova White en Hommes Blue zijn andere opvallende rassen in de show, met hun bijzonder grote bloemen.

Lathyrus staat bekend om de welriekende geur en van dit fraaie bloemetje zijn in één serie maar liefst 17 verschillende mysterieus gevlamde kleuren te zien. Van helderwit tot bijna rood en daartussen lavendel, licht- en dieproze, zalm en crème: het kleurenpalet van lathyrus is een lust voor het oog.

Exotische bromelia's in Beatrix Paviljoen

In het Beatrix Paviljoen is tijdens de gehele openingsperiode van Keukenhof nog tot en met 16 mei onder meer Bromelia te bewonderen, een van oorsp rong subtropisch gewas. Bromelia is onderverdeeld in verschillende groepen. Van de Neoregelia verkleuren de hartbladeren van groen naar oranje, roze, paars of rood en dat in allerlei verschillende tinten. Het ras Franka bijvoorbeeld valt op met de helderfrisse, roze kleur en Fancy heeft een warmrode kleur met een blauwe gloed. Aechmea is weer een heel andere bromeliagroep, met lancetvormige bloemen, die tot dezelfde familie behoort maar sterk verschilt van bijvoorbeeld Vriesea, met gekleurde bloemkelken of een vertakte bloeiwijze. En ook Tillandsia contrasteert hiermee weer, waarvan de snoezige cyanea een blauwpaars bloemetje heeft dat ontspruit uit het paarsroze schutblad.
Tillandsia groeit in de tropen in de bomen en in het mooie decor van het Beatrix Paviljoen is dat prachtig verwerkt. Ook te zien in deze show is een bromelia met eetbare vruchten: de Ananas Champaca. Deze bromelia leeft van de voeding uit de grond en wie geduldig is kan proeven van de sma kelijke oogst. Ananas Champaca is met het donkere blad en de van paarsgroen tot uitnodigend oranje gekleurde vrucht mooi decoratief.

Tentoonstellingskalender paviljoens Keukenhof 2010

Drie bloemenpaviljoens zijn dankzij de zorgvuldig samengestelde tentoonstellingskalender van Keukenhof in Lisse elke dag meer dan de moeite waard:

Oranje Nassau Paviljoen:
19 maart t/m 23 maart:  Amaryllis - Freesia - Tulpen
25 maart t/m 30 maart:  Chrysanten
1 april t/m 6 april:          Rozen
8 april t/m 13 april:        Gerbera
15 april t/m 20 april:       Asters - Limonium - Bouvardia - Saintpaulia - Kalanchoë
22 april t/m 27 april:       Narcissen - Bijzondere Bolgewassen
29 april t/m 5 mei:         Alstroemeria - Irissen - Lisianthus - Lathyrus
7 mei t/m 16 mei:          Anjers - Snijhortensia - Zantedeschia - Zomerbloemen

Willem-Alexander Paviljoen:
Naast de basistentoonstellingen met tulpen en narcissen en de afsluiting met de grootste lelieshow ter wereld zijn er speciale bloemenshows:

18 maart t/m 30 maart:  Hyacinten
18 maart t/m 27 april:    Tulpen - Narcissen
18 maart t/m 16 april:    Bloeiende Heesters (Syringa, Viburnum, Prunus, Forsythia)
18 maart t/m 16 mei:     Azalea - Begonia - Cyclamen - Pothortensia
16 april t/m 16 mei:       Vaste planten
18 maart t/m 16 mei:     Bloeiende bolgewassen zoals: Iris, Narcis, Tulp, Lelie, Amaryllis, Zantedeschia
6 mei t/m 16 mei:          Lelies

Beatrix Paviljoen:
18 maart t/m 16 mei:     Orchidee - Anthurium - Bromelia

www.keukenhof.nl