Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Vino in Festa wijnfestival barst los op 13 mei.  Proeven en genieten, dat zijn de 'keywords' tijdens de Vino in Festa weken in Zuid-Tirol/Südtirol. Van 13 mei tot en met 12 juni staat deze Italiaanse regio geheel in het teken van de heerlijke wijnen

die hier geproduceerd worden. Hierbij vormen de 15 wijnbouwstadjes, gelegen aan de Zuid-Tiroolse wijnroute (de "Weinstraße") het decor. De wijnmaand wordt afgesloten met de "Nacht van de wijnkelders".
Nieuw dit jaar is de wijnsafari: een smakelijke ontdekkingsreis langs de wijnroute.

Kijkje in de keuken
De Zuid-Tiroolse wijnroute staat logischerwijze voor wijn, maar ook voor toerisme en cultuur en maakt een belangrijk deel uit van de lokale economie. De onafhankelijke "Südtiroler Weinstraße Associatie" organiseert sinds 2007 jaarlijks de Vino in Festa ofwel de Weinstraße weken in samenwerking met de regionale tourist boards om het belang van wijn in Zuid-Tirol te vieren. Tijdens dit festival, dat een maand duurt, worden er allerlei evenementen en proeverijen georganiseerd in de 15 dorpen en stadjes die langs de route liggen, zoals Nalles/Nals, Caldaro/Kaltern, Termeno/Tramin en de hoofdstad Bolzano/Bozen.

Grande finale
De grande finale van het festival vindt plaats tijdens de "Vino in Festa/Nacht der Keller" op 12 juni. Populaire wijnkelders, pittoreske wijnboerderijen en hypermoderne wijnproducenten: ze openen allen hun deuren om de lokale bevolking en bezoekers een kijkje in hun keuken te geven. Naast het proeven van de wijnen worden er heerlijke gerechten geserveerd op de binnenplaatsen en onder de bomen van de diverse locaties. Er is een gevarieerd entertainment programma met live muziek, optredens van tango dansers, concerten, vernissages en lezingen. Tel hierbij het zwoele, zonnige weer en het romantische landschap van Zuid-Tirol op en de sfeer is compleet.

Wijnsafari
Nieuw dit jaar is dat er tijdens het festival een wijnsafari wordt georganiseerd waarbij bezoekers met een klein groepje onder leiding van een wijnkenner op avontuur gaan in het Zuid-Tiroler landschap. Op het programma staat een wandeling door de wijngaarden met uitleg over de diverse (lokale) druiven, een bezoek aan een wijnkelder waar Spumante wordt gemaakt, een stadswandeling door Bolzano en een heerlijke lunch en natuurlijk veel wijn proeven en ervaringen uitwisselen.
Meer informatie is te vinden op: http://www.suedtiroler-weinstrasse.it/cms/upload/WeinSafari_web.pdf

Glaasje op..
Het vervoer tijdens de "Vino in Festa/Nacht der Keller" zal worden verzorgd door diverse shuttlebussen die van kelder naar kelder rijden. De deelnemende wijnkelders en het progamma van deze avond en het festival zijn te downloaden op: http://www.suedtiroler-weinstrasse.it/cms/upload/WsW2010-en_web.pdf en http://www.suedtiroler-weinstrasse.it/cms/upload/NdK-Programm2010_de.pdf

Impressie
Voor een filmpje over het festival, surf naar: http://www.suedtiroler-weinstrasse.it/english/video-weinstrasse

Bereikbaarheid
Zuid-Tirol is op diverse manieren te bereiken: per auto, per bus of per vliegtuig. Vanaf Nederland zijn de vliegvelden van Innsbruck, Verona, Milan Bergamo of Orio al Serio en Venetië Marco Polo of Venetië Treviso prima bereikbaar met transavia.com.
www.suedtirol.info/vliegen