Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Natuur-avonturenpad en waterspeelplek.  SINDEREN - De opening van Toeristisch Overstap Punt (TOP) bij Koffieboerderij Groot Nibbelink in Sinderen is de derde in de rij van vijf nieuw te realiseren TOP’s  in de Achterhoek in 2010.

Om de TOP feestelijk in te luiden, heeft het Recreatieschap Achterhoek-Liemers en Achterhoeks Bureau voor Toerisme in samenwerking met de Gemeente Oude IJsselstreek en de familie Schurink van Groot Nibbelink  de speel- en educatiemogelijkheden aldaar uitgebreid. Naast de start in het fietsknooppuntensysteem vanaf knooppunt 21 en de bewegwijzerde wandelroute rond Idink-Nibbelinkbos is er vanaf vandaag een Natuur-avonturenpad en een waterspeelplek voor kinderen in gebruik genomen door wethouder Gerard van Balveren.  

TOP
TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt en in de Achterhoek en Liemers zijn er inmiddels veertig gerealiseerd! Een TOP is te herkennen aan de vier meter hoge gazen kegel met keien, een informatiepaneel en er is een rustgelegenheid. Bij de TOP’s komen vele bewegwijzerde routes samen. De routes beginnen niet altijd direct bij de TOP, maar via blauw bewegwijzerde borden wordt telkens de weg gewezen naar het startpunt. De TOP’s zijn per auto goed bereikbaar;  en de TOPS zijn bij uitstek geschikt om over te stappen op de fiets, paard, kano, skeelers of te voet. Naast de opstap in het fietsknooppuntensysteem kan de fietser vanaf TOP Groot Nibbelink verder nog de keus uit twee lokale fietsommetjes van ruim 20 kilometer, de Heurneroute van 42 of 51 km of de onlangs geopende Verhalenbankjesroute in vier etappes met MP3-speler. De fietsroutebundel is ter plaatse te koop en de geluidsdrager te huur. Voor de wandelaars start hier een bewegwijzerde wandelroute door de directe omgeving van 5,5 km.

Natuur-avonturenpad

Het Natuur-avonturenpad is een speurtocht van ca. 1 kilometer rondom het weiland van Groot Nibbelink. Kinderen tot ca. 12 jaar (met hulp van volwassenen) ontdekken op deze manier spelenderwijs allerlei wetenswaardigheden over de natuur. Via een wilgentunnel komen de kinderen bij een verspringbak en kunnen ze testen of ze verder kunnen springen dan bijvoorbeeld een haas. Een boomstammenpad leidt naar de kikkerpoel en via de rand van het weiland komen de jeugdige wandelaars bij verschillende informatiepanelen met informatie over bomen, sporen van dieren, e.d. Het wandelpad is nog niet geheel klaar. Binnenkort wordt er een boomtelefoon geplaatst en een  speels parcours aangelegd. Het natuur-avonturenpad wordt ook nog uitgebreid met een ‘hoogzit’ met verrekijkers om het uitzicht te bewonderen.

 

 

Waterspeelplek

Bij terugkomst kunnen de kinderen zich uitleven in de speeltuin. Naast de bestaande speeltoestellen als een grote zandbak in vorm van een boot, graafmachine, twee ronde trampolines, een trein met wagon, een airtrampoline, kabelbaan, een schommeldraak en een klimvliegtuig, is de speeltuin als eerste in de Achterhoek uitgebreid met een waterspeelplek. Hier spuit heel veel water rond. Circa 10 tot 20 keer de hoeveelheid die uit de kraan komt. Het water wordt direct weer terug gevoerd naar een opslag tank, zodat er geen plassen water blijven staan. Voor het weer naar de sproeiers gepompt wordt, wordt het water gefiltreerd en geconditioneerd zoals in een zwembad.

Informatie
Meer informatie over de TOP’s in de Achterhoek op www.topachterhoek.nl  en over de mogelijkheden vanaf TOP Groot Nibbelink bij de familie Schurink, Nibbelinklaan 12 in Sinderen, tel. 0315-241589, www.koffieboerderij.nl .

Ondersteuning
Het plaatsen en ontwikkelen van de TOP en bijbehorende uitbreidingen is mede mogelijk gemaakt door: Europese Unie, Provincie Gelderland, Recreatieschap Achterhoek-Liemers, Gemeente Oude Ijsselstreek,  Achterhoeks Bureau voor Toerisme en Koffieboerderij Groot Nibbelink.