Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Singapore (officiële naam: Republic of Singapore) is het kleinste land van Zuidoost-Azië; met 683 km2 is het net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Hotels in Singapore

Zie ook de kaart van Singapore    Lees meer over Singapore

Zie ook de laatste hotelaanbiedingen in Singapore

Informatie over het land

Het land beslaat een groep eilanden die van Indonesië wordt gescheiden door de Straat Singapore en van Maleisië door de Straat Johore. Beide zee-engten zijn zeer nauw. De Straat Singapore is een deelzee van de Straat Karimata en daarmee weer van de Zuid-Chinese Zee. Het hoofdeiland, Singapore, is met het vasteland verbonden door een dam in het noorden en door een brug in het noordwesten. Er vindt veel landaanwinning plaats om de mensen te kunnen huisvesten en nieuwe bedrijfsterreinen te kunnen aanleggen.

Geschiedenis van Singapore
Vroege geschiedenis

De geschiedenis van Singapore gaat op zijn minst zo ver terug als de 14e eeuw. In die tijd stond het onder de naam Temasek bekend als een haven en versterkte stad. Het was een onderdeel van het Srivijaya-rijk. De Maleisische historische geschriften (de Sejarah Melayu, of Maleisische annalen) beschrijven de oude plaats. Recent archeologisch onderzoek toont aan dat het oude Singapore een handelscentrum van enig belang was.

Na de val van het Srivijaya-rijk werd Temasek geclaimd door verschillende regionale machten. Het Thaise koninkrijk Ayutthaya poogde zelfs de stad te onderwerpen, maar de invasie werd afgeslagen. Rond het begin van de 15e eeuw werd Temasek hernoemd in Singapura, waarvan men dacht dat het Leeuwenstad betekent in het Sanskriet.

Volgens de legende zag koning Parameswara van Srivijaya een beest uit de zee dat op een leeuw zou lijken, en sindsdien zou de plaats Temasek zijn omgedoopt in "Singapura". De omgeving herbergde echter geen leeuwen, en als alternatieve verklaring wordt wel gezegd dat de naam niet van singa ("leeuw") zou zijn afgeleid maar van sing (Sanskriet voor "steen"). Dat zou betekenen dat de naam "rotsachtig gebied" betekent, en dan zou de verklaring "leeuwenstad" een geval van volksetymologie zijn.

Engelse overheersing

In 1819 werd het gebied van Singapore gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk. De Engelsman Sir Thomas Raffles stichtte een handelspost en legde daarmee de fundamenten van het huidige Singapore. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Singapore bezet door de Japanners. De plaats Changi, waarbij de huidige luchthaven is gelegen, werd door hen als interneringskamp gebruikt.

Singapore, het belangrijkste Britse marinesteunpunt in de hele regio, had de reputatie "schier onneembaar" te zijn. In werkelijkheid slaagden de Japanners echter met gemak erin de stad te veroveren. Aan de zeezijde was deze met krachtige artilleriebatterijen verdedigd, maar aan de kant van de smalle waterweg die het eiland van het vasteland scheidde was er van serieuze verdedigingswerken geen sprake. De Japanners, die door spionnen de situatie goed kenden, vielen het eiland daarom van de landzijde aan.
 Onafhankelijkheid

In 1959 kreeg Singapore zelfbestuur, waarna het zich in 1963 aansloot bij de Maleisische Federatie. Op 9 augustus 1965 verliet het de federatie weer, en werd het een onafhankelijke republiek, lid van het Britse Gemenebest. Ze verlieten de federatie omdat de mensen die een Chinese afkomst hadden gediscrimineerd werden door de federatie. Na de onafhankelijkheid heeft Singapore zich onder leiding van de toenmalige autoritaire minister-president Lee Kuan Yew ontwikkeld van een arm derdewereldland tot een van de welvarendste landen ter wereld. De Nederlandse econoom Albert Winsemius speelde hierbij als adviseur een belangrijke rol. De haven van Singapore is een van de drukste havens van de wereld. Het inkomen per hoofd van de bevolking is vergelijkbaar met dat van westerse landen.

Bevolking

Singapore telt 4.657.542 (2009) inwoners, als volgt samengesteld:

    * Chinezen (76,8%)
    * Maleiers, de oorspronkelijke bewoners (13,9%)
    * Indiërs, voornamelijk Tamils (7,9%)
    * overige (1,4%).

De groepen leven vaak gescheiden van elkaar, maar de regering probeert de mensen ervan te overtuigen dat men in de eerste plaats Singaporees is en daarna pas deel uitmaakt van de eigen etnische groep. Er hebben zich tot in de tachtiger jaren van de 20e eeuw onlusten tussen de verschillende groepen voorgedaan.

De bevolking groeit met gemiddeld 1,7% per jaar en de gemiddelde levensverwachting was in 2003 76 jaar. In 2003 had Singapore een lager aantal geboorten dan ooit tevoren. De regering probeert door financiële vergoedingen en voorlichtingsprogramma's het aantal geboorten te verhogen.

Religie

Het land kent een veelheid aan godsdiensten:

    * boeddhisme (42,5%)
    * islam (14,9%; voornamelijk etnische Maleisiërs)
    * christendom (14,6%)
    * taoïsme (8,5%; voornamelijk etnische Chinezen)
    * hindoeïsme (4%; voornamelijk etnische Indiërs)
    * overig (0,7%)
    * geen religie (14,8%).

 Talen

Singapore heeft vier officiële talen: Maleis, Engels, Chinees en Tamil. De nationale taal is Maleis, maar Chinees wordt het meest gesproken. De regering stimuleert het gebruik van het Engels als dagelijkse omgangstaal. In veel televisie-uitzendingen valt een duidelijk herkenbaar Brits-Engels te beluisteren.

De verschillende bevolkingsgroepen spreken twintig verschillende talen en dialecten. Naast het Mandarijn Chinees worden er zes Chinese talen en dialecten gesproken, zoals het Chaozhouhua, Nanyang-Hakka, Minnanyu, Hainanhua en Standaardkantonees. Een aantal Maleise dialecten fungeert als creooltaal (moedertaal met gemengde wortels), waaronder het Baba of Chinees Maleis. Verder wordt er nog een vorm van creools Portugees gebruikt, die ook in India voorkomt.

In de praktijk worden in de dagelijkse omgang talen door elkaar gebruikt. De meeste mensen gebruiken Engels, Chinees en Maleis door elkaar. Deze variant wordt aangeduid met Singlish (Singapore English), waarmee wordt aangegeven dat het hier een duidelijk onderscheiden taalvariant betreft, in dit geval een pidgin: geen moedertaal, maar een lingua franca voor de dagelijkse omgang. Veel Singaporezen zijn er trots op.


Geografie

Het hoofdeiland Singapore heeft ongeveer een ruitvorm. Hiernaast zijn er nog meer dan 60 kleinere eilandjes die tot het land behoren. De oorspronkelijke vegetatie was tropisch regenwoud maar hiervan is behalve op sommige van de eilanden weinig meer over.
 Eilanden

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


De grote eilanden zijn Singapore, Jurong, Tekong, Ubin en Sentosa. De totale oppervlakte van het land bedraagt 683 km², de kustlijn is in totaal 193 kilometer lang.

{kl_rssfeed image="0" chtitle="0" chdesc="0" chsrc="0" title="1" desc="0" temsrc="0"item_one="1" items="6" word_count="20" span="0" cache="3600" class="kl_rssfeed"debug="0"}http://www.booking.com/deal.nl.xml?aid=331045;label=dealfeed_head;tmpl=deal_rss;ufi=-73635;lm=0;period=1;type=1{/kl_rssfeed}

{kl_rssfeed image="0" chtitle="0" chdesc="0" chsrc="0" title="1" desc="0" temsrc="0"item_one="1" items="6" word_count="20" span="0" cache="3600" class="kl_rssfeed"debug="0"}http://www.booking.com/deal.nl.xml?aid=331045;label=dealfeed_head;tmpl=deal_rss;ufi=-73635;lm=0;period=1;type=2{/kl_rssfeed}

{kl_rssfeed image="0" chtitle="0" chdesc="0" chsrc="0" title="1" desc="0" temsrc="0"item_one="1" items="6" word_count="20" span="0" cache="3600" class="kl_rssfeed"debug="0"}http://www.booking.com/deal.nl.xml?aid=331045;label=dealfeed_head;tmpl=deal_rss;ufi=-73635;lm=0;period=1;type=3{/kl_rssfeed}