Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De jury, bestaande uit Enrico Lunghi, Dirk Snauwaert en Alexander van Grevenstein, heeft unaniem besloten de BACA 2010 te verlenen aan Francis Alÿs (B - 1959).

Hij woont en werkt al meer dan twintig jaar in Mexico City en sinds kort ook in Casablanca. De BACA, Biennial Award for Contemporary Art, heeft ten doel om een kunstenaar te eren op grond van een avontuurlijk oeuvre en de invloed op andere (jongere) kunstenaars die ervan uitgaat.

Francis Alÿs voldoet op exemplarische wijze aan deze uitgangspunten. Hij voegt daar een persoonlijke wereld aan toe, die bol staat van de poëtische accenten en een enorme betrokkenheid met zijn naasten uit andere dan westerse culturen. Juist deze poëtische en humanistische kant maakt zijn werk van een uitzonderlijke zeggingskracht. Hij is een 'beeldend dichter' met een grote aandacht voor kleine situaties met grote implicaties op diep gewortelde betekenislagen. Zijn werk bestaat uit foto, video, film, geschilderd werk op papier en op doek, waarbij een opvallend element is dat hij regelmatig andere in opdracht die schilderijen laat uitvoeren.

Francis Alÿs werd in Antwerpen geboren als Francis de Smedt. Hij studeerde architectuur in Doornik en Venetië, maar koos niet voor het architectenbestaan. In de jaren tachtig verhuisde Alÿs naar Mexico City. Als beeldend kunstenaar is hij internationaal bekend - zijn werk was o. a. te zien in de LACMA, Los Angeles County Museum of Art, 2009, Schaulager Basel, 2006, Tate Modern, 2001. In het najaar 2010 is er een solo tentoonstelling van Francis Alÿs´ werk bij Wiels, Center for Contemporary Art, Brussel, terwijl de BACA 2010 presentatie in november in het Bonnefantenmuseum plaats zal vinden.


Masterclass

Het museum prijst zich gelukkig dat Francis Alÿs tevens een Masterclass zal leiden. Het werk van een klein aantal jonge kunstenaars afkomstig van de Jan van Eyck Academie in Maastricht wordt in de tentoonstelling opgenomen. De namen van deze kunstenaars zullen na de zomer 2010 bekend gemaakt worden.

Over de Jury

Enrico Lunghi is directeur van MUDAM Luxembourg – Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean in Luxemburg Stad (www.mudam.lu). Dirk Snauwaert is directeur van WIELS – Center for Contemporary Art in Brussel (www.wiels.org). Initiatiefnemer en jury voorzitter van de BACA is Alexander van Grevenstein, directeur van het Bonnefantenmuseum Maastricht (www.bonnefanten.nl).

De prijsuitreiking en de opening zullen op zaterdag 6 en zondag 7 november 2010 plaats vinden.


Support

Voor de organisatie van de BACA weet het Bonnefantenmuseum zich verzekerd van de royale steun van DSM NV. De BACA wordt verder gesteund door de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg, die hiermee beide het belang van deze kunstprijs onderstrepen.

*

BACA arrangement
Boek nu ons zeer aantrekkelijk BACA arrangement. Inclusief overnachting & ontbijtbuffet met bubbels in Eden Designhotel Maastricht, entree naar het Bonnefantenmuseum, lunch bij museumcafé Ipanema en 3 gangendiner bij Brasserie Flo.

Deze actie is geldig gedurende de loop van de BACA 2010. Het arrangement (t. w. v. 250 €) blijft voor 85 € verkrijbaar van 7 november 2010 t/m 27 maart 2011.

meer weten