Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

 VVV Düsseldorf brengt speciale stadsgids uit voor gehandicapten. Veel steden in Europa laten qua rolstoelvriendelijkheid

nog steeds te wensen over. Düsseldorf heeft de laatste jaren hard gewerkt om gebouwen, openbaar vervoer, hotels, musea en andere attracties en bezienswaardigheden aan te passen voor rolstoelgebruikers en andere gehandicapten. Onder de naam ‘Düsseldorf without barriers’ heeft Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH – de VVV Düsseldorf -  een Engelstalige brochure uitgebracht met een schat aan informatie voor deze groep bezoekers. ‘Wij hopen mindervaliden met deze nieuwe gids ook een zo aangenaam mogelijk verblijf in onze stad te kunnen bieden,’ aldus Dr. Eva-Maria Illigen-Günther, directrice van de VVV. De 64-pagina’s tellende gids wordt kosteloos toegestuurd. Een of meerdere exemplaren kunnen aangevraagd worden via de button Brochures op de website www.duesseldorf-tourismus.de. Tevens kan de brochure hier ook gedownload worden.

Parkeren voor invaliden
Op de cover van de gids is de titel ook in braille te lezen. Pictogrammen geven aan of het van toepassing is voor slechthorende of dove personen, rolstoelgebruikers, slechtzienden, blinden of mensen met een leerstoornis. Een apart hoofdstuk wordt gewijd aan vervoer (centraal station, luchthaven, parkeergarages en het openbaar vervoer in de stad). Handig is de plattegrond waarop alle parkeergarages staan met parkeerplaatsen voor invaliden. In de sectie hotels worden 11 hotels beschreven met onder meer deurafmetingen alsmede toiletafmetingen, de grootte van de lift, beschikbaarheid parkeerplaats voor invaliden en de aanwezigheid van bijvoorbeeld een alarmtelefoontoestel en/of een inductie ringleidingsysteem. Al deze hotels werden geïnspecteerd door NatKo – een belangenorganisatie die opkomt voor barrièrevrij toerisme.


Tours met gebarentaal
Speciaal voor doven, slechthorenden of slechtzienden zijn er excursies in gebarentaal. Daarnaast is er voor rolstoelgebruikers onder begeleiding van speciaal opgeleide gidsen een toer door rolstoelvriendelijk Düsseldorf en een tour voor blinden waarbij menig symbool in de Duitse stad aangeraakt wordt – waaronder het beeldje van kleermaker ‘Wibbel’ dat – zo wil de overlevering – je wens doet uitkomen wanneer je hem aanraakt. Hij komt op verschillende tijdstippen per dag uit zijn schuilplaats.

Winkelen
In het hoofdstuk ‘Toeristische attracties’, ‘Musea’ en ‘Theaters’ wordt per bezienswaardigheid bijvoorbeeld de aanwezigheid van toiletten voor invaliden en   

nabijgelegen parkeerplaatsen aangegeven en of blindengeleidehonden toegestaan zijn. Ook het winkelaanbod wordt beschreven waar enkele warenhuizen zelfs de optie bieden om slechtzienden te begeleiden. Daarnaast wordt er een opsomming gegeven van ziekenhuizen, apotheken, een vereniging voor gebarentaal tolken. taxi’s voor vervoer van rolstoelen, toegankelijke pinautomaten en meer.  Als bijlage vindt men een openbaar vervoerkaart voor bus, tram en metro en welke faciliteiten er voor mindervaliden geboden worden.