Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Genieten en goed verdienen aan vakantie. Geld moet werken, zeker spaargeld. Dat is momenteel de mening van veel Nederlandse bezitters en potentiele kopers van een vakantiewoning in Nederland en in het buitenland.

Uit onderzoek van het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT) in samenwerking met de beurs Second Home International, is gebleken dat een recreatiewoning niet alleen meer wordt aangeschaft om zelf van te genieten, maar door meer dan een derde van de tweede huizenbezitters wordt gezien als  aantrekkelijk bezit om geld mee te verdienen. Zeker tijdens het huidige economische klimaat waarin de rentestand bij de bank praktisch tot nul is gedaald en er dus geen enkel rendement te verwachten is van een spaarrekening. Daarom kiezen tweede huizenbezitters er momenteel voor om hun spaargeld te investeren in een vakantiewoning en goed geld te verdienen aan de verhuur als er zelf geen gebruik van gemaakt wordt. De beurs Second Home International is momenteel in volle gang en duurt nog tot en met zondag 17 oktober.   

Raymond Hoevenaar van het bedrijf Micazu plukt de vruchten van de wensen van mensen hun vakantiewoning te verhuren. ,,Verhuren gebeurt natuurlijk al jaren door allerlei bedrijven, vaak gelieerd aan makelaar of projectontwikkelaar. Daar is niets mis mee, maar wij wilden het anders omdat we zien dat eigenaren zelf toch wel enige zeggenschap over hun bezit willen houden. Micazu is eigenlijk een soort Marktplaats, een online platform waar mensen hun eigen huis kunnen presenteren. Daarvoor betalen ze een jaarlijks abonnement van iets meer dan 100 euro en krijgen ze de beschikking over een eigen reserveringssysteem. Voordeel daarvan is dat ze alles zelf af kunnen afhandelen en zelfs kunnen bepalen wie ze wel en niet in hun huis willen hebben''.

Baas in eigen huis
,,Ze kunnen ook te allen tijde zelf gebruik maken van de woning, blijven baas over eigen huis. En dat terwijl ze wel op een prominente plek op het internet hun huis kunnen aanbieden en zo zeer veel goede potentiele klanten kunnen bereiken. De ideale doelgroep dus, waardoor je ook erg veel boekingen kunt genereren en dus goed geld kunt verdienen met je recreatiewoning op het moment dat je er zelf geen gebruik van maakt.’’

Onderzoek NRIT
Economische aspecten zijn in deze tijd vanzelfsprekend belangrijk bij de aanschaf van een vakantiewoning. Het onderzoek van het NRIT laat zien dat Spanje vanwege de lage prijzen inmiddels Frankrijk heeft afgelost aan de kop van populairste landen om een tweede woning aan te schaffen. Koopjes zijn dus in trek, al beslist geen van de meer dan 1000 respondenten overhaast.

Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding en oriëntatie staan momenteel hoog in het vaandel; van de potentiële kopers zegt een derde binnen een jaar tot aanschaf over te gaan, terwijl meer dan de helft te kennen geeft nog minimaal een jaar tot twee jaar na te denken. Opvallend is het dat er veel belangstelling is voor een tweede huis in eigen land. In 2005 wilde maximaal 5 procent iets in Nederland te kopen terwijl dat percentage in 2010 gestegen blijkt tot ruim 13 procent.
Verder blijven na Frankrijk en Spanje andere Europese landen als Italië, Duitsland, Portugal Oostenrijk en Zwitserland in trek en lijkt een stulpje in Dubai welhaast vergeten te zijn. Wordt er door Hollanders toch buiten Europa gezocht, dan is vooral  het Caribisch gebied populair, en dan met name de voormalige Antillen en Aruba.

3 ton
Een vakantiewoning mag inmiddels ook weer wat kosten, gemiddeld zo’n 230.000 euro, maar ruim 75 procent van de belangstellenden zoekt tot ongeveer 3 ton. Dat kan de gemiddelde tweede huizenbezitters zich overigens redelijk permitteren, want 70 procent is hoger opgeleid en verdient drie keer modaal. De gemiddelde leeftijd is 53 jaar en dat betekent in de regel dat zij ook beschikken over aanzienlijke overwaarde op het eigen, eerste huis, dat in 22 procent van de gevallen gebruikt wordt om het tweede huis te financieren. 71 procent betaalt het huis echter gewoon voor het grootste gedeelte met eigen spaargeld, en slechts een derde doet een beroep op een bank of een financiële instelling.

Ondoorzichtigheid
Deze hoger opgeleiden worden dus niet of nauwelijks geconfronteerd met problemen rond de financiering. Wel klagen zij soms over ondoorzichtigheid van regels en fiscale aspecten in het buitenland maar ook in Nederland. Daarom maakt 50 procent gebruik van een aankoopmakelaar en zegt zelfs 70 procent van de potentiële kopers zijn expert in te willen schakelen om risico’s uit te bannen. De Nederlandse tweede huizenbezitter gaat dus op zeker!