Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Maandag 18 oktober zal de kunstzinnige schildersploeg van het Apeldoornse activiteitencentrum De Klup om 10.30 u aanwezig zijn bij de orang oetans in Apenheul.

Zij zullen zich hier laten inspireren en de kwast ter hand nemen. Ook Apenheuls orang oetans staan bekend om hun creatieve uitingen op het doek. Het animo bij de dieren is echter al enige tijd sterk afgenomen. In aanwezigheid van de schilders van De Klup zullen ook de orang oetans voorzien worden van kwast, verf en papier. Kunnen de kunstenaars de mensapen meekrijgen hun painters block doorbreken?

Van de groep orang oetans in Apenheul houdt een aantal van schilderen. Deze ‘creatievellingen’ worden daar niet toe gedwongen of op getraind. Het zijn spontane uitingen van hun expressieve vaardigheden en tijdens het schilderen lijken de dieren ook echt geïnteresseerd in wàt ze maken. Zo is er afgelopen voorjaar nog een schilderij van de imposante Karl geveild voor een goed doel. De laatste jaren is het animo voor het schilderen echter sterk gedaald.

Door juist mensen met een verstandelijke beperking tegelijk met de orang oetans te laten schilderen, hopen De Klup en Apenheul dat deze groepen elkaar stimuleren. Zowel de kunstenaars als deze mensapen hebben een bijzondere eigenheid in communiceren. Een open houding en het non verbale gedrag zijn voor beide groepen de manier om zich te uiten. De hoop is dat er weer mooi werk van de hand van de orang oetans gaat ontstaan. Het is echter evenzeer mogelijk dat de dieren het bezoek en hun bezigheden interessanter vinden dan hun eigen schilderkunsten. Of dat ze het vooral leuk vinden om de kwast met verf direct in hun mond te stoppen zodat er geen spat op het doek komt…

De Klup is een vrijetijds en ontmoetingscentrum voor mensen met een verstandelijke beperking in Apeldoorn. De Klup wordt bezocht door gemiddeld 500 deelnemers per week. Het centrum biedt wekelijks ruim 20 activiteiten aan op het gebied van sport, dans en zang, ontmoeting en creatief en hobby, zoals o.a.: volksdansen, stijldansen, zwemmen, biljarten, kidsklup handarbeid, soos en natuurlijk schilderen. Wilt u meer weten over de Klup, bel 055-5218613 of kijk op de website www.deklupapeldoorn.nl.

Het is de bedoeling de gemaakte kunstwerken te exposeren.