Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Montenegro presenteert zich dit jaar voor het eerst op de Vakantiebeurs, welke van 11 t/m 16 januari 2011 in Utrecht plaatsvindt. Al enkele jaren geniet Montenegro een toenemende belangstelling van de Nederlandse en Belgische vakantieganger

en dat is niet verwonderlijk: het land biedt de vakantieganger een unieke combinatie van prachtige baaien, lange zandstranden, historische stadjes en indrukwekkende gebergten en nationale parken, op een oppervlakte van slechts ongeveer een derde van Nederland.

Ontspannen aan de Adriatische kust
Montenegro beschikt over een grillige kustlijn van 293 km die bestaat uit talrijke baaien, eilanden en rotsformaties, waaronder baai van Kotor, het meest zuidelijke gelegen fjord van Europa. Langs de kust liggen een aantal pittoreske vestingstadjes waaronder Kotor, Budva en Perast, waar men heerlijk kan ronddwalen in smalle straatjes en genieten in sfeervolle restaurantjes.
De resort plaatsen Herceg-Novi, Tivat, Budva, Bar en Ulcinj bieden een ruime keuze aan uitstekende gerenoveerde hotels en talrijke uitgaans- en ontspanningsmogelijkheden.
Montenegro beschikt over meer dan 120 zandstranden, waarvan het langste strand in Ulcinj maar liefst 12 km lang is. Montenegro heeft een mediterraan klimaat met warme zomers. Deze combinatie maakt Montenegro een paradijs voor zon- en strandaanbidders.

 
Actief in de wilde natuur
Ook liefhebbers van natuur en aktieve vakanties komen in Montenegro volop aan hun trekken. Het land heeft 5 prachtige nationale parken waar indrukwekkende bergmassieven zich afwisselen met stille meren, uitgestrekte bosgebieden en traditionele dorpjes. Montenegro wordt dan ook wel omschreven als ‘Wild Beauty’.
Het nationale park ‘Durmitor’ is een bergmassief met pieken van meer dan 2500 meter hoog, afgewisseld met gletsjermeren. Durmitor biedt uitstekende mogelijkheden voor wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers. In het Durmitor Park ligt het diepste ravijn van Europa, de Tara Canyon. Met een diepte van 1300 meter is dit na de Grand Canyon het diepste ravijn ter wereld.

Biogradska Gora is één van de laatst overgebleven oerbossen in Europa met vele bomen van meer dan 500 jaar oud. Het park biedt een enorme diversiteit aan flora en fauna en is de thuisbasis van beren, wolven, vossen en herten.

In het achterland van de kustplaats Kotor ligt het Lovcen bergmassief. Dit massief vormt de overgang tussen twee natuurlijke landschappen: de zee en het vaste land. Het bergmassief herbergt een belangrijk monument van Montenegro: het Mausoleum van Njegos, een van de belangrijkste heersers van Montenegro.
Het Skadarmeer op de grens met Albanië is meer dan de moeite waard voor vogelspotters. Dit meer is het grootste vogelreservaat van Europa en de enige plaats in Europa waar nog in vrijheid levende pelikanen voorkomen.
Het ruige berglandschap van Prokletije is sinds kort uitgeroepen tot het vijfde nationale park van Montenegro.

Kunst en cultuur: een mix van oriëntaalse en westerse invloed
In het Lovcen gebergte ligt Cetinje, de oude hoofdstad van Montenegro en residentie van Nikola (1875-1917), de enige koning von Montenegro. Het voormalige koninklijk paleis, tegenwoordig nationaal museum, herbergt een van de belangrijkste relikwieën van het Christendom: de icoon van Philermos. Volgens de overlevering werd deze afbeelding van moeder gods door de evangelist Lucas zelf geschilderd en kwam de icoon vanuit Jerusalem via veel omwegen naar Cetinje.
De oude vestingstad Kotor behoort sinds 1979 tot het wereld cultureel erfgoed. Een wandeling door de smalle straatjes met kleine binnenpleintjes en vele historische gebouwen wordt door de bezoeker niet snel vergeten.
De oude stad Budva is een middeleeuwse vestingstad uitgerust met een stadsmuur, stadspoorten en wachttorens uit het einde van de 15e eeuw. In de vesting bevinden zich talrijke monumenten uit verschillende perioden en culturen.
Sveti Stefan is een klein historisch stadje gebouwd op een eiland voor de kust. Het eiland herbergt een aantal bezienswaardige kerkjes en traditionele huisjes die tegenwoordig een exclusief hotel vormen. Het eilandje is nu met een dam met het vasteland verbonden.
In het binnneland van Montenegro zijn verschillende historische kloosters te vinden waaronder de bekende kloosters Ostrog en Moraca.

Gastvrijheid,  gastronomie en festivals
Montenegrijnen zijn een zeer gastvrij volk en zorgen er zeker voor dat een bezoeker niet zal vertrekken zonder een goede maaltijd. Vrijwel alle producten in Montenegro zijn organisch en worden op traditionele manier bereid. Montenegro staat bekend om haar lamsvlees en visgerechten, gerookte ham, sarma (gevulde koolbladeren) en de typische Kaymak roomkaas uit de bergen van Durmitor. Ook de Vranac wijnen en het Nicksicko bier zijn beslist het proberen waard.

Vooral in de zomermaanden vinden er verschillende festivals in Montenegro plaats zoals bijvoorbeeld de Bokeljska Noc (Nacht van Boka) en het Kotorski Karneval (Zomercarnaval van Kotor). Deze zijn een echte must om mee te maken wanneer men in de buurt is. Tienduizenden bezoekers komen voor deze festivals naar Kotor om te genieten van de kleuurrijke parades en het gezellige nachtleven.

Praktische reistips
Montenegro beschikt over twee internationale luchthavens: Tivat en Podgorica.
In het zomerseizoen is er een rechtstreekse chartervlucht van Brussel naar Tivat met Thomas Cook Airlines. Montenegro Airlines onderhoudt in het zomerseizoen rechtstreekse vluchten van Düsseldorf naar Podgorica. Daarnaast kunt u Montenegro vanaf Amsterdam en Brussel met overstap bereiken met JAT Airways, Austrian Airlines, Adria Airways en Malev.. Men kan tevens naar Dubrovnik in Kroatië vliegen wat op slechts een steenworp afstand ligt van de grens met Montenegro .

Montenegro ligt op ca. 2000 km afstand van Nederland en België en is goed per auto bereikbaar. De reisduur bedraagt ca 24 uur en men reist via Duitsland, Slovenië, Oostenrijk en Kroatië (Zagreb, Split, Dubrovnik), waarbij het deel tot aan Split uit snelweg bestaat.

Voor het reizen naar Montenegro is een Europese identiteitskaart of paspoort voldoende. Indien men met de auto reist dient men tevens over een internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) te beschikken met geldigheid in Montenegro.

Bezoek ook de officiële toeristische website van Montenegro: www.montenegro.travel