Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het lentegevoel beleef je in het Groene Hart.  Maand van het Groene Hart.  Na de op 20 maart vanuit Leiden te rijden ‘Joop Zoetemelk Classic’ voor toerfietsers en de vierde ‘Eneco Ronde van het Groene Hart’ voor profs op 21 maart aanstaande.............

(start in Pijnacker en finish in Zoetermeer) staat het Groene Hart van 20 maart tot en met 30 april aanstaande bol van activiteiten onder het motto: ‘Maand van het Groene Hart’.  De activiteiten zijn gebaseerd op de thema’s: sportief, culinair, cultuur en educatief .

Hiermee wordt de veelzijdigheid van het Groene Hart nog eens onderstreept.

Zoals bekend is het Groene Hart het groene gebied midden in de Randstad. Vanuit Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is het maar 15 minuten fietsen om midden in het groen te zijn. Het Groene Hart, het grootste Nationale Landschap van Nederland, vormt een mooi contrast met de drukte van de steden. Het gebied strekt zich uit van het IJsselmeer tot de rivier de Merwede en van Den Haag tot voorbij Vianen. Het Groene Hart is niet alleen groter dan men denkt, maar ook diverser. Het landschap bestaat uit uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, meanderende rivieren, historische stadjes, forten en boerderijen. Dit maakt dat het Groene Hart geschikt is voor uiteenlopende activiteiten. Het is er heerlijk fietsen, varen of wandelen. Er zijn biologische eieren direct van de boer te koop. In de restaurants worden de streekproducten vers van het land geserveerd. Men kan er slapen in een hooiberg of genieten van een biertje aan de waterkant. In de lente dansen de koeien in de wei en in de winter wordt er bij Kinderdijk geschaatst in een 17e eeuws schilderij. De Hollandse luchten zijn het hele jaar te bewonderen.

Naast genoemde thema-evenementen staat nog een aantal over all evenementen gepland zoals:  


Poldergedichten

In samenwerking met de boekhandel en bibliotheken in het hele Groene Hart gaat eind februari een gedichtenwedstrijd van start waarvoor ‘het Groene Hart’ natuurlijk het onderwerp is. De wedstrijd krijgt extra kleur door de mogelijkheid gedichten voor te dragen bij diverse culturele manifestaties in deze maand. Bekende polderdichters uit plaatsen als Krimpen aan den IJssel en Nieuwkoop dragen eveneens gedichten voor.

Fotowedstrijd
Bij de start van de maand van het Groene Hart  worden amateurfotografen opgewekt deel te nemen aan ‘de Groene Hart Fotowedstrijd’. Tot en met de maand augustus kunnen ze deelnemen door inzending van foto’s gemaakt in het Groene Hart.
Voor deze wedstrijd staat het Groene Hart natuurlijk centraal. Op de foto, die door een vakjury wordt beoordeeld, moet het Groene Hart dan ook duidelijk herkenbaar zijn.
Per categorie zijn mooie prijzen in de vorm van ‘Groene Hart arrangementen’ te winnen. De winnende foto’s worden op de site www.groenehart.nl  geplaatst. 

Het Grote Groene Hart Dictee
Op 15 april aanstaande ziet het ‘Grote Groene Hart Dictee’ in het Provinciehuis van Zuid-Holland het levenslicht. Naar verwachting zullen hieraan vele - gezien de verkiezingen op 3 maart aanstaande - vaak nieuwe wethouders uit de Groene Hart gemeenten deelnemen.
Joke Radius, de Groene Hart specialist bij uitstek, maakt het dictee. Joke is de auteur van de veelgelezen reisgids over het Groene Hart.
De presentator van het Grote Groene Hart Dictee is op dit moment nog niet bekend.  De heer Martin van Engelshoven-Huls, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en voorzitter van de Stuurgroep Groene Hart zal in ieder geval de juryvoorzitter zijn.

Groene Hart Menu
Kennismaking met streekproducten in veel restaurants in het Groene Hart waar de Groene Hart streekgerechten prominent op de kaart zullen staan.
Naar verwachting zullen ook één of meerdere bekende chef-koks hun medewerking hieraan verlenen.

VVV Fietsroute
Fietsroute langs alle VVV’s in het Groene Hart. Deze staat in het teken van 125 jaar VVV; het Groene Hart haakt hierop in met deze speciale fietsroute. In de verkoopprijs van deze fietsroutekaarten is een bedrag gereserveerd voor De Ronald McDonald huizen.
Alle evenementen en diverse arrangementen zijn ook te vinden op www.groenehart.nl.