Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Ruim 81% van de Nederlanders is in 2010 een of meerdere keren op vakantie geweest. In totaal werden er ruim 36 miljoen vakanties ondernomen: 0,5% minder dan in 2009.

De totale bestedingen aan vakanties daalden eveneens met een 0,5%. In totaal gaven Nederlanders in 2010 zo’n 15 miljard euro uit aan vakanties. Dit blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO). Voor de komende jaren verwacht NBTC-NIPO Research een verdere stabilisatie van de vakantiemarkt. Pas vanaf 2015, als de economie naar verwachting weer aantrekt, ontstaat meer perspectief voor groei.

Minder verblijven op vaste standplaatsen
Na de plus van vorig jaar is het aantal binnenlandse vakanties in 2010 met zo’n 250.000 vakanties gedaald (-1%). Deze daling kan verklaard worden uit een lager aantal vakanties (-8%) op zogenaamde vaste standplaatsen (verblijven in tweede woningen, stacaravans e.d.). Het aantal toeristische vakanties in eigen land steeg wel licht (+1%). Met name het aantal hotelvakanties ontwikkelde zich positief (+6%), wat mede verklaard kan worden uit de vele consumentengerichte aanbiedingen. De Noordzeebadplaatsen en de Veluwe waren evenals voorgaande jaren de populairste vakantieregio’s in eigen land.

Licht herstel voor Middellands Zeegebied
Het aantal buitenlandse vakanties stabiliseerde op zo’n 18,4 miljoen vakanties. Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo’n 3,2 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, wat een daling betekende van 8% ten opzichte van 2009. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties licht stijgen (+1%) naar 2,9 miljoen vakanties. Voor België, de nummer drie, bleef het aantal vakanties stabiel op zo’n 2 miljoen. Na de forse daling van vorig jaar liet het Middellandse Zeegebied weer wat herstel zien (+4%). Met name bestemmingen als Turkije en Egypte lieten flinke groeicijfers zien. Het aantal vakanties in Spanje en Griekenland bleef min of meer gelijk. Het aantal verre reizen groeide na de dip van vorig jaar weer flink (+10%), waarbij de Verenigde Staten met ruim 400.000 vakanties het meest populair was.

Bestedingen licht gedaald
In totaal hebben Nederlanders in 2010 ongeveer 15 miljard euro aan vakanties uitgegeven, waarvan zo’n 12,2 miljard in het buitenland en 2,8 miljard in eigen land. Ten opzichte van 2009 zijn de totale vakantiebestedingen licht gedaald (-0,5%). Deze daling komt met name doordat de gemiddelde besteding tijdens een buitenlandse vakantie licht is gedaald. De binnenlandse vakantiebestedingen stabiliseerden doordat de daling in het aantal vakanties werd gecompenseerd door een iets hogere besteding per vakantie.
Komende jaren stabilisatie van vakantiemarkt

NBTC-NIPO Research verwacht dat de vakantiemarkt de komende jaren (tot en met 2015) door de matige economische omstandigheden slechts zeer beperkt zal kunnen groeien. In de ’Toekomstvisie Nederlandse vakantiemarkt 2020’ wordt uitgegaan van een groei van 0,5% per jaar. Voor de periode na 2015, als de economie naar verwachting weer zal aantrekken, ontstaat meer perspectief voor groei. Vakantietypes die de komende jaren het meest zullen groeien zijn stedenreizen en korte hotelvakanties. Voor kampeer- en wintersportvakanties wordt een verdere daling verwacht.