Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het jaar 2010 wordt een nieuw hoogtepunt voor toerisme naar Indonesië. Met de opheffing van de EU-ban op Indonesische airlines en een vernieuwd aanbod van bijzondere bestemmingen, attracties en evenementen, biedt Indonesië de Nederlandse toerist een warm welkom.

Toerisme in aantallen
In 2008 verwelkomde Indonesië ruim 6,2 miljoen internationale bezoekers. Singapore, Maleisië, Australië, Japan en China zijn de vijf belangrijkste toeristische herkomst landen. Nederland is goed voor 2,3% van het aantal bezoekers. In 2008 reisden 140.771 Nederlanders naar Indonesië, een groei van 31% ten opzichte van 2007. Ook in de eerste zes maanden van 2009 is een stijging van het aantal bezoekers uit Nederland gerealiseerd. Voor 2010 wordt een verdere groei verwacht.

Meer vluchten

Garuda Indonesia verwacht op 1 juni 2010 haar vluchten tussen Amsterdam en Jakarta te hervatten met gloednieuwe Airbus 330-220 toestellen. Hiermee is Garuda voor het eerst weer terug in Europa sinds 2004. Garuda wil de route Amsterdam-Dubai-Jakarta dagelijks uitvoeren. Vanaf onder meer Jakarta en Bali zijn er tal van binnenlandse vluchten naar andere bestemmingen met reguliere en lowcost airlines.
Tegelijkertijd introduceert ook KLM nieuwe diensten naar Indonesië en vliegt vanaf 8 december jl. 3 keer per week Amsterdam-Singapore-Bali met Boeing 777-300 vliegtuigen.

Historische banden
Nederland en Indonesië hebben een langdurige, historische relatie die terugvoert tot de 16e eeuw. Maar ook in 2010 hebben meer dan 1,6 miljoen Nederlanders emotionele banden met Indonesië via familierelaties of doordat hun ouders of grootouders lange tijd op de Indonesische eilanden hebben gewoond. Nederlandse toeristen spelen een belangrijke rol in het toerisme van Indonesië. Veel bezochte eilanden zijn: Java en Bali, gevolgd door Sumatra, Sulawesie, Oost en west Nusatenggara, de Molukken en Papoea. De gemiddelde verblijfsduur is meer dan een maand.

Investeringen in infrastructuur

Indonesië investeert fors in vliegveiligheid, faciliteiten en infrastructuur. In Makassar en Padang zijn nieuwe luchthavens gebouwd en de vliegvelden van Manado en Surabaya zijn uitgebreid. Daarnaast zijn er plannen om de capaciteit te vergroten van de luchthaven van Bali. Het eiland Lombok opent in 2010 een nieuw vliegveld, (twee keer zo groot als de luchthaven van Bali) en bedient onder meer gasten van het nieuwe mega-resort op Zuid-Lombok, met golfbanen, hotels, recreatiegebied en winkelcentra (investering van 600 miljoen US dollar).

Duurzaam toerisme

Naast investeringen is er ook veel aandacht voor duurzaam toerisme en worden verschillende nieuwe initiatieven ontwikkeld. Bescherming van de natuur, in stand houden van culturele gebruiken en betrokkenheid van de lokale bevolking zijn de uitgangspunten.

 

Indonesisch Verkeersbureau