Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Vakantiebeurs 2011: toeristen kunnen profiteren van ‘Cykelstier’ in fietsvriendelijk Denemarken.

In 2011 worden in en rond Kopenhagen de Wereldkampioenschappen wielrennen verreden. Het is als het ware de beloning van de Internationale Wielren Unie (UCI) voor de inspanningen die Denemarken zich getroost om het fietsen te bevorderen. Niet alleen tijdens de WK, in de week van 19 tot en met 26 september, wordt de aandacht op fietsvriendelijk Denemarken gevestigd. Ook op de Vakantiebeurs staan de uitgebreide mogelijkheden om het land op een tweewieler te verkennen in het middelpunt van de belangstelling.   

Het aantal Nederlandse overnachtingen in Denemarken is met een miljoen gasten vrijwel stabiel gebleven. Het dichtst bij zuid Denemarken gelegen eiland Funen en de Deense Wadden trekken ruim een kwart van dit bezoek, gevolgd door de hoofdstad Kopenhagen en omgeving met 132.500.

Fietspaden netwerk
Het vlakke land leent zich bij uitstek voor fietsende vakantiegangers die graag toertochten maken. Rond Kopenhagen is een groot netwerk aan fietspaden aangelegd om het dagelijkse woon-werkverkeer te stimuleren het stalen ros te gebruiken. Vier op de tien Denen pakt nu al de fiets om naar en van het werk te trappen, rond Kopenhagen ligt het percentage zelfs ruim boven de 50% en er wordt alles aan gedaan om dit nog te verhogen.

‘Cykelstier’
Het Deense fietsnetwerk wordt inmiddels verder uitgebreid met paden rond de havenstad Arhus aan de noordoostkust van Jutland, rond Odense, de geboorteplaats van Hans Christian Andersen in de Deense regio Zuid-Denemarken (Syddanmark) en rond Aalborg, het industrie- en universiteitsstadje in noord Jutland. Het spreekt voor zich dat de toeristen volop kunnen mee profiteren van deze milieuvriendelijke vervoersmogelijkheid. De ‘Cykelstier’, zoals deze super fietspaden worden genoemd, zijn al deels onderdeel van toeristische routes, compleet met gratis drinkwater punten en gebruik van fietspompen.

Deens design
Kopenhagen en omgeving zijn overigens mede vanwege de boeiende activiteiten zoals culturele festivals het hele jaar door aantrekkelijke toeristische bestemmingen. Kunstliefhebbers kunnen genieten van grote exposities over het Deense design in het Design Museum en van de archeologische vondsten van koningin Margretha. In juni en juli staan moderne jazz en riverboat jazz op het programma. Werk van Picasso kan worden bewonderd in de plaats Humblebaek, idyllisch gelegen aan de Sont in de Deense regio Hovedstaden. Het befaamde Operafestival in Aalborg trekt jaarlijks vele honderden buitenlandse bezoekers.

Culinair Festival
Nieuw op het toeristische palet van Kopenhagen zijn doorlopende excursies naar bekende restaurants. In de eerste week van augustus organiseert een evenementenbureau bovendien een Culinair Festival. In de stad zijn maar liefst dertien restaurants met Michelin sterren. Het tweesterren restaurant Noma, dat naam heeft gemaakt met de noord Europese keuken, werd in 2010 onderscheiden met de San Pelegrino Award als het beste restaurant ter wereld.

Smaakproeven
Tijdens deze culinaire uitstapjes kan kennis worden gemaakt met de traditionele Deense gerechten, het etnische gerecht, de innovatieve keuken en de meer algemene internationale keuken. Onderweg kunnen deelnemers meedoen aan smaakproeven. Hetzelfde evenementenbureau organiseert ook trips over architectuur, shopping en design.

Aanzienlijke korting
De Vakantiebeurs is geopend van woensdag 12 t/m zondag 16 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 14 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Beursthema is ‘Onvergetelijke Bestemmingen’. Entreekaarten, waarvan middagkaarten al beschikbaar zijn vanaf tien euro via www.vakantiebeurs.nl met kans op een vijfdaagse vliegreis naar Slovenië voor twee personen.