Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Vakantieganger ontdekt de cruise als vakantiekeuze. De cruise blijft aan populariteit winnen. Dit blijkt uit de cijfers van de Dutch Cruise Council over 2010, die vandaag op de Vakantiebeurs zijn bekendgemaakt.

Ondanks de economische situatie is de cruisemarkt in het afgelopen jaar verder gegroeid naar totaal ruim 65.500 passagiers. Dat is een stijging van 5,1% ten opzichte van 2009. Ook voor de komende jaren heeft de Dutch Cruise Council positieve verwachtingen en streeft op termijn naar 160.000 Nederlandse cruisepassagiers.

‘De cruisemaatschappijen zien Nederland als een interessante groeimarkt’, licht voorzitter Nico Bleichrodt van Dutch Cruise Council toe. ‘Dat geldt ook voor een aantal andere Europese landen. In vergelijking tot de populariteit van de cruisevakantie in Noord-Amerika, staat deze in Nederland nog in de kinderschoenen. In de Verenigde Staten cruist 3,1% van de bevolking, in Groot-Brittannië 2,5%, in Duitsland 1,5% en in Nederland nu slechts 0,4%. Wanneer we de termijndoelstelling van 160.000 passagiers realiseren, betekent dat 1% van de Nederlandse bevolking. Wij zijn ervan overtuigd dat komende jaren veel mensen de cruise als vakantie zullen ontdekken.’

Middellandse Zee meest populair
De meest populaire cruise-bestemming voor Nederlandse gasten is de Westelijke Middellandse Zee. Dit vaargebied is goed voor bijna een kwart van de passagiers uit Nederland, gevolgd door het Caribische gebied en de Oostelijke Middellandse Zee. Het aantal passagiers voor het Caribische gebied is licht teruggelopen. De Dutch Cruise Council schrijft dit toe aan het wegvallen van vluchtcapaciteit van Martinair naar Miami in het afgelopen jaar. Andere goed scorende bestemmingen zijn het Verre Oosten, het Midden Oosten, Noord-Europa en Trans-Atlantische cruises.

Steeds meer keuzes voor de vakantieganger
Door de wereldwijde groei van cruises wordt de keuze voor de vakantieganger steeds groter. Net als bij hotelvakanties zijn er cruiseschepen in allerlei soorten en maten. Rederijen investeren veel in specifieke doelgroepen, van gezinnen met kinderen tot singles en senioren. Inmiddels zijn de mogelijkheden ongekend: denk aan een korte stedentrip per cruiseschip maar bijvoorbeeld ook aan extreem luxe expedities vol avontuur. Een cruise is veel meer dan varen; het is een unieke vorm van reizen met een ongekend gunstige prijs/kwaliteitverhouding. Zoals uit de vandaag gepubliceerde cijfers van Dutch Cruise Council blijkt, beseffen steeds meer Nederlanders zich dat ook.

Vaker in Amsterdam en Rotterdam
Een positieve ontwikkeling voor de cruisemarkt is de groei van het aantal ‘calls’ in Amsterdam en Rotterdam. Beide steden worden steeds vaker in een cruise als aanleghaven opgenomen. In 2011 telt Amsterdam 120 ‘calls’  (hiervan 54 turnarounds, wat betekent dat passagiers kunnen in- en ontschepen) en Rotterdam 26 ‘calls’ (waarvan 19 turnarounds).

De Dutch Cruise Council (de vereniging van cruiserederijen en diens generaal-agenten op de Nederlandse markt) gaat in 2011 actief verder werken aan de uitbreiding van activiteiten voor de consument, reisagent en media.

Het belangrijkste doel is de totale Nederlandse cruisemarkt te vergroten en het cruiseproduct te promoten als een bereikbare en geweldige vakantie-ervaring.

De activiteiten van de Dutch Cruise Council spitsen zich niet alleen toe op promotie, maar juist ook op het verstrekken van neutrale informatie over de cruisevakantie. Hierin past ondermeer het educatieve aspect en het geven van trainingen of informatiebijeenkomsten voor reisagenten, cruisespecialisten en toeristische opleidingen.

De Dutch Cruise Council telt 19 leden:
Azamara Club Cruises, Celebrity Cruises, Costa Cruises, Crystal Cruises, Cunard Line, Fred. Olsen Cruise Lines, Hapag Lloyd Cruises, Holland America Line, MSC Cruises, NCL Freestyle Cruising, Oceania Cruises, Princess Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Royal Caribbean International, Star Clippers, Seadream Yacht Club, Silversea Cruises, Seabourn, Windstar Cruises.

Geassocieerde leden zijn Amsterdam Cruise Port en Cruise Port Rotterdam.