Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Annapurna is een 55 km lang massief, waarvan het hoogste punt, Annapurna I, tot 8091 m hoogte reikt; de op negen na hoogste berg ter wereld. Bekijk kaart ook in Earth (als je de plugin hebt).

Het massief maakt deel uit van het Himalayagebergte en ligt in Noord-Nepal. De naam Annapurna stamt uit het Sanskriet en staat voor de godin van de oogst. Lees verder onder kaart.....


Het massief Annapurna bevat zes belangrijke bergen:
Annapurna I (8091 m)
Annapurna II (7937 m)
Annapurna III (7555 m)
Annapurna IV (7525 m)
Gangapurna (7455 m)
Annapurna-Zuid (7219 m)
Annapurna I was de eerste berg boven de 8000 meter die werd beklommen. Maurice Herzog en Louis Lachenal, twee leden van een Franse expeditie, bereikten de top op 3 juni 1950. Eerst was de westelijker gelegen Dhaulagiri het doel van de expeditie maar de moeilijke pogingen een voor de hele expeditie relatief veilige toproute te vinden werden door de enorme gevaren en moeilijkheidsgraad gestaakt. Verschillende aanlooproutes rond Annapurna werden verkend totdat Louis Lachenal en Gaston Rebuffat de North Annapurna Glacier ontdekten en deze verschillende mogelijkheden bood. De hele expeditie werd toen opgedeeld in groepjes klimmers en kampen. Met de naderende moesson al boven India werd er in allerijl geklommen. De beklimming verliep zonder noemenswaardige incidenten. Op de terugweg van de top verloor Maurice Herzog zijn handschoenen. De provisorisch in de rugzak gestoken extra paar sokken vergat hij als substituut te gebruiken. Welke van de twee topklimmers uiteindelijk als eerste terug in kamp 5 aankwam blijft onduidelijk. Wel is duidelijk dat Maurice Herzog aan zowel handen als voeten ernstige bevriezingsverschijnselen vertoonde. Louis Lachenal enkel aan de voeten. Beide topklimmers werden die nacht verzorgd door het tweede topteam, bestaande uit Gaston Rebuffat en Lionel Terray. De volgende dag was Annapurna in mist gehuld en konden de vier klimmers hoog op de berg enkel met giswerk hun vermoedelijke route terug naar kamp vier zoeken. Zowel Lachenal als Herzog waren niet langer in staat voor zichzelf te zorgen, laat staan de route terug te zoeken. Rebuffat en Terray deden al het werk, totdat ook zij, na lange uren strijd hoog op de berg, moesten toegeven dat ze verloren waren. Als bij toeval viel Louis Lachenal in een spleet. De vier brachten in deze spleet de nacht door. De volgende ochtend was het als bij wonder goed weer en werden ze alle vier in veiligheid gebracht. Lachenal en Herzog ondergingen verschillende amputaties uitgevoerd door expeditiedokter Jacques Oudot in slechtst denkbare omstandigheden. De juiste omstandigheden waarin de hele expeditie en de sfeer ter plaatse plaatsvond is omstreden. Het expeditieverslag, geschreven door Maurice Herzog is een absolute bestseller geworden en is in een zeer erudiete en amikale stijl geschreven. Geen van de overige expeditieleden heeft ooit het verloop van de verschillende gebeurtenissen betwist, maar wel is zeker dat de sfeer, zoals die naar voren komt uit het verslag, geromantiseerd is.

Annapurna I werd voor het eerst via de zuidwand beklommen in 1970 door een Britse expeditie die door Chris Bonnington werd geleid. De alpinist Ian Clough kwam hierbij om het leven door een vallend stuk ijs tijdens een afdaling.

Tijdens de Nederlandse Annapurna Expeditie in 1977, die door Xander Verrijn Stuart werd geleid, bereikte Mathieu van Rijswick samen met een sherpa de top van de Annapurna. Hij was daarmee de eerste Nederlander, die de top van een achtduizender heeft beklommen.

Op 3 februari 1987 beklommen Jerzy Kukuczka en Artur Hajzer, twee Poolse klimmers, Annapurna voor het eerst in de winter.