Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Omniversum is een grootbeeldfilmtheater, gelegen naast het Museon en het Haags Gemeente Museum aan de President Kennedylaan. Omniversum treedt de (potentiële) bezoekers tegemoet met de slogan: ‘Omniversum. Ronduit spectaculair’.


De Beleving
Het grootbeeldfilmtheater in Nederland biedt u veel unieke IMAX-films. Behalve de belangrijkste thema’s als cultuur, natuur en wetenschap, komen ook muziek, geschiedenis en entertainment aan bod. De IMAX-films bekijkt u niet zomaar. Door de unieke projectietechniek en het geavanceerde geluidssysteem zit u als het ware in de film en beleeft u het ook!

Omniversum is uniek vanwege:
− de 840 m2 grote koepel die bestaat uit aluminium platen met daarin 60 miljoen gaatjes;
− de 36 luidspeakers met 6-kanaals digitaal geluid en de 6 subwoofers die zorgen voor de extra lage tonen, die niet alleen hoorbaar, maar vooral voelbaar zijn;
− de programmering waarin mens, natuur, cultuur, avontuur en wetenschap centraal staan. De indrukwekkende en fascinerende beelden nemen de bezoeker mee naar onbekende bestemmingen in de wereld en het heelal;
− spanning, sensatie, educatie en inspiratie. Dat zijn de pijlers van de programmering. Dagelijks zijn er diverse films te beleven.

De Techniek
Ruim veertig jaar geleden ontstond het eerste idee om op reuzenschermen te gaan projecteren. De wereldtentoonstelling van 1967 in Montréal scoorde hoge ogen met de ‘multiscreen’ films. Een aantal ambitieuze producers wilde echter meer. Graeme Ferguson, Robert Kerr en Roman Kroiter durfden de uitdaging
aan om het ‘multiscreen’ fenomeen te perfectioneren. Samen met een aantal anderen richtten zij in Canada IMAX Corporation op. IMAX is afgeleid van het Frans Canadese l’Image Maximale (Maximum Image).

De achterliggende gedachte was dat slechts één krachtige projector een gigantisch scherm met perfect beeld zou moeten kunnen vullen. Dit lukte en zo werd in 1970 de eerste IMAX-film aan de wereld getoond. Vanaf dat moment werd en wordt er nog steeds continu gewerkt om het IMAX-systeem verder te
perfectioneren.

IMAX maakt gebruik van het grootste filmframe: 10 keer groter dan een 35 mm frame en 3 keer groter dan 70 mm. De formule is simpel; hoe groter het filmframe, des te beter de beeldkwaliteit. De afwijkende grootte van het IMAXfilmframe, in combinatie met de unieke IMAX-projectie vormt de sleutel tot de
buitengewone scherpte en helderheid van de Omnimaxfilms.

De films in Omniversum gaan in tegenstelling tot bioscoopfilms, horizontaal door de unieke IMAX-projector. Elk filmbeeldje is 10 keer zo groot als dat van een bioscoopfilm en wordt 500 keer (!) vergroot om het op de reuzenkoepel te projecteren. De film wordt geprojecteerd door een fish eye lens met behulp van
een 15.000 Watt Xenon lamp, die door water gekoeld wordt. De lamp is zo krachtig dat deze vanaf de maan te zien is. De film gaat met een snelheid van 100 meter per minuut door de projector. Een film van 3 kwartier heeft dan ook een lengte van 4,5 km. en een gewicht van 100 kg.

Om een Omniversum film te maken, maakt men gebruik van speciale IMAX camera's. In een camera gaat een filmmagazijn van maar drie minuten. Het maken van een IMAX film is daarom een tijdrovend project. Gemiddeld is men twee jaar bezig met een film en lopen de productiekosten op tot wel 12 miljoen euro. Maar het levert de bezoekers aan de IMAX theaters wereldwijd elke keer weer een bijzondere ervaring op!

De Visie van Omniversum: Duurzame Samenleving
In de toekomst leven wij in een samenleving waar de kwaliteit van het leven centraal staat. De mens zal zich ervan bewust zijn dat hij deel uitmaakt van de natuur met respect voor de medebewoners van deze planeet en met verantwoordelijkheid voor de handhaving van de biodiversiteit. Een toekomst waarin persoonlijke ontwikkeling en verantwoordelijkheidsbesef gecombineerd worden met een gezond evenwicht tussen werk en gezin.

Dit uit zich in de volgende punten:
-Kwaliteit van het leven staat centraal
-Menselijk leven is deel van de natuur
-Respect voor medebewoners op deze planeet
-Combinatie van persoonlijke ontwikkeling en verantwoordelijkheidsbesef met een gezond evenwicht tussen werk en gezin

De Missie van Omniversum
"Omniversum streeft ernaar om kennis over het menselijk leven, de natuur en onze planeet op een bijzondere en indrukwekkende wijze aan het publiek door te geven, kennis die met name essentieel is voor een duurzame samenleving."

Beknopte geschiedenis van Omniversum:
1934 ZKH Prins Hendrik opent op de Grote Marktstraat in Den Haag het eerste projectie planetarium van Europa: Het Sijthoff Planetarium.
1976 Een brand verwoest het Planetarium. Alleen de Zeiss-1 projector bleef gespaard.
1983 Start van de bouw van het eerste ruimtetheater van Europa, Omniversum.
1984 8 december: Feestelijke opening van Omniversum Den Haag
1999 Face lift Omniversum.
2004 20-jarig jubileum. Gratis entree voor iedereen, opbrengst naar het Wereld Natuur Fonds.
2005 Maart: €10.000 opgehaald voor tsunami-slachtoffers met de film Forces of Nature.
Oktober: Dolphins heeft 300.000 bezoekers getrokken en is daarmee de best bezochte film in de geschiedenis van Omniversum en de best bezochte documentaire in Nederland.
November: Omniversum zamelt geld in voor de slachtoffers van de aardbeving in India, Pakistan en Afghanistan
2008 Omniversum vraagt door middel van het Wereld Water Film Festival aandacht voor de waterproblematiek in de wereld. Elke film tijdens dit festival heeft in meer of mindere mate de boodschap dat we zuinig moeten omspringen met water, of er nou te veel of juist te weinig van is.

www.omniversum.nl