Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De jonge orang oetan Samboja in Apenheul luidt letterlijk de noodklok. Daarmee vragen de mensapen uit het Apeldoornse apenpark zelf aandacht voor hun wilde soortgenoten in Zuidoost-Azië die met uitsterven worden bedreigd.

Het luiden van de noodklok is het startsein van de internationale ‘Ape Campaign’ die door de Nederlandse dierentuinen wordt ondersteund.

 

EAZA initiatief

De ‘Ape Campaign’ is een initiatief van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria); een campagne om de benarde situatie van mensapen onder het grote publiek bekend te maken. Tegelijkertijd start de ‘3333 Challenge’ een uitdaging om gezamenlijk met alle EAZA dierentuinen een miljoen euro aan fondsen te werven voor het behoud van deze dieren.

 

Somber vooruitzicht

De orang oetans zijn niet de enige mensapen waarvoor de noodklok wordt geluid. Ook met chimpansees, gorilla’s, bonobo’s en gibbons gaat het niet goed. Sombere voorspellingen melden nog slechts een paar decennia voordat de meeste van deze apensoorten zijn uitgestorven. Een aantal NVD dierentuinen sluit zich aan bij de Europese campagne.

 

3333

Met deze campagne beogen de Europese dierentuinen gezamenlijk een miljoen euro aan fondsen op te halen. Dat kan lukken als alle EAZA dierentuinen 3333 euro weten te verwerven, vandaar de ‘3333 Challenge’, maar meer dan 3333 euro mag natuurlijk ook! Met dat bedrag zullen meerdere projecten in Azië en Afrika worden ondersteund en kan een substantiële bijdrage worden geleverd aan het voortbestaan van onze nauwste verwanten.

 

Speciale Ape Week

De NVD dierentuinen, Apenheul (Apeldoorn), Artis (Amsterdam), Burgers’ Zoo (Arnhem), Dierenpark Amersfoort en GaiaPark Kerkrade, organiseren deze week uiteenlopende activiteiten. Kinderen worden geschminkt als mensapen en er worden mensapen buttons gemaakt. Ook zijn er speciale rondleidingen langs de aapverblijven en houden de apenverzorgers een praatje. Verder worden  er infostandjes ingericht en zijn er speciale speurtochten en vragenspellen beschikbaar. In het kader van de Ape Campaign zijn er speciale apenmenu’s voor kinderen samengesteld. Naast deze bewustwordingactiviteiten ondersteunen de deelnemende NVD dierentuinen de campagne ook op financiële wijze.

 

Bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zijn de 15 grootste dierentuinen in Nederland aangesloten: Apenheul (Apeldoorn), AquaZoo Friesland (Leeuwarden), Natura Artis Magistra (Amsterdam), Burgers’ Zoo (Arnhem), DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel (Epe), Dierenrijk (Nunen), Diergaarde Blijdorp (Rotterdam), Dolfinarium (Harderwijk), GaiaPark Kerkrade Zoo, Ouwehands Dierenpark (Rhenen), Safaripark Beekse Bergen (Hilvarenbeek), Vogelpark Avifauna (Alphen a/d Rijn), Zoo Parc Overloon.

_________________________________________________________________________________

Wilt u meer algemene informatie kijk op www.nvddierentuinen.nl. Voor meer informatie over de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) gaat u naar: www.eaza.net. Informatie over de EAZA Ape Campaign vindt u op www.apecampaign.org.