Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Bij de opening van 's werelds grootste lelieshow, die van 12 tot en met 20 mei in  Keukenhof wordt gehouden, doopt Anni Friesinger haar eigen lelie.

De lelieshow is de apotheose van de binnententoonstellingen in het speciaal hiervoor ontworpen Willem Alexander Paviljoen. Ook in het Oranje Nassau Paviljoen en in het Beatrix Paviljoen laten bezoekers van het voorjaarspark in Lisse zich betoveren door kleurrijke en exotische bloemenshows. Keukenhof is dankzij de permanente en wisselende binnenshows tot en met de laatste openingsdag op 20 mei een ware bloemenbelevenis.

De drie speciaal ontworpen bloemenpaviljoens liggen mooi verspreid in het lentepark in Lisse. Zij geven Keukenhof de accenten, die zowel liefhebbers als de professionele bezoekers met de bijzondere themashows bekoren.

Anni Friesinger en Duitsland

Met de doop van een nieuwe lelie door de voormalige topschaatsster Anni Friesinger-Postma sluit Keukenhof aan bij een traditie. Het is tegelijk een knipoog naar het jaarthema van Keukenhof 2011, 'Duitsland - Land van Dichters en Denkers. Eerdere schaatssterren naar wie tijdens de befaamde lelieshow een noviteit is gedoopt waren Ard Schenk en Marianne Timmer. Friesinger past goed in dit rijtje, met vijf Europese titels, vijf Olympische medailles (drie keer goud en twee keer brons) en drie wereldtitels. Tijdens de officiële opening van de lelieshow zal zij, naast de doop van de lelie, in een speech ingaan op de verschillen tussen Nederland en Duitsland. Anni Friesinger, die met de Nederlandse ex-topschaatser Ids Postma gehuwd is, spreekt vloeiend Nederlands en heeft mede hieraan haar grote populariteit te danken.

Nieuwe lelies

Friesinger gaat een nieuwe witte Oriëntal lelie dopen, die naast de helderwitte kleur de opvallend grote bloemknoppen als bijzonder kenmerk heeft. Deze lelie is afkomstig van een gerenommeerde veredelaar en heeft alles in zich om, net als de naamgeefster, een topper te worden.

Oriëntal lelies vormen de grootste groep in het huidige assortiment. Op Keukenhof wordt dit in z'n compleetheid door de inzenders getoond, inclusief nog meer noviteiten. Zoals de witte Signum en Meriva, de roze Lexus, Notable met een donkerroze buitenkant en lichtroze rand en de donkerroze Shandong. Een nieuwe ontwikkeling die volop op de lelieshow is te zien zijn de zogenaamde OT-lelies. Dit zijn kruisingen van Oriëntaltypes met Trompetlelies. Nieuwe kleuren hierin zijn de oranje Corcovado, de rozerode Esta Bonita en Pink Magic, die ook een witte rand heeft. De helderwitte belofte Zambesi beleeft de primeur op Keukenhof. Lang is gezocht naar rode rassen, Red Desire en Red Heat zijn hierbij de beloftes. OT-lelies zijn beter te telen en dus duurzamer en hebben een nog betere knoppresentatie dan de Oriëntals.

Klassiek en modern

Een andere bekende leliegroep zijn de longiflorums, ook vaak kelklelies genoemd. De klassieke vorm hiervan heeft natuurlijk iets hangende bloem. Bij de nieuwe rassen is een ontwikkeling te zien naar opgaande bloemen, die een zeer bijzondere sierwaarde hebben. Savanne, Illusive, en Watch Up zijn in dit segment noviteiten met (semi) opstaande bloemen.

Alle bekende klassieke Aziatische types, LA-hybriden (kruisingen van longiflorums en aziaten) geven een kleurrijk beeld van de teeltprestaties van Nederlandse veredelaars, bollenkwekers en bloementelers. Bijzonder blijven de Tangorassen, Aziatische snijlelies met een donker bloemhart waarvan nu ook een lijn beschikbaar is die geschikt is als potlelie: Passion Lily. Een andere lelielijn met een zwart bloemhart is de Pixelserie en bijzonder zijn ook de dubbelbloemige, stuifmeelloze Twin-types waarvan vijf kleuren beschikbaar zijn. Nieuw bij de potlelies zijn verder de eerste variëteiten met hangende bloemen. Dat is nieuw in het aanbod van potlelies, maar een bekende eigenschap van snijlelies en typische tuinlelies als de bekende tigrinum. En bij al het nieuws zal ook deze klassieke groep vertegenwoordigd zijn in het Willem Aleander Paviljoen.

Grote afwisseling

In het Beatrix Paviljoen presenteren Nederlandse kwekers een unieke collectie tropische en exotische planten, met Bromelia, Anthurium en Orichideeën in de hoofdrol. Ongeacht de temperatuur en het weer is de sfeer hier dankzij deze bijzondere plantenverzameling altijd (sub)tropisch.

In het Oranje Nassau Paviljoen wordt een imposante serie tentoonstellingen van 12 tot en met 20 mei afgesloten met de achtste binnenshow. De snijbloemen Anjers, Zantedeschia, Bouvardia, Snij-Hortensia, Pioenrozen en een breed assortiment zomerbloemen worden hier gecombineerd met aparte en gangbare bloeiende planten uit het aanbod Saintpaulia en Kalanchoe. Een verrassende combinatie in het boeiende decor, waarin het thema 'Duitsland - Land van Dichters en Denkers' is uitgewerkt. Enorme decordoeken en plafondelementen herscheppen de sfeer en de ambiance van de jaren '20 van de vorige eeuw in Berlijn. Dagelijkse bloemschikdemonstraties en -presentaties in dit paviljoen vormen een extra attractie, waarbij de themabloemen van de show extra aandacht krijgen.

Tentoonstellingskalender paviljoens Keukenhof 2011

De tentoonstellingskalender voor de drie speciale paviljoens op Keukenhof belooft iedere dag gevarieerde bloemen- en plantenshows:

Oranje Nassau Paviljoen
25 maart t/m 29 maart   Amaryllis, Freesia en Tulpen
31 maart t/m 5 april       Chrysanten
07 april t/m 12 april        Gerbera
14 april t/m 19 april        Narcissen en Bijzondere bolgewassen
21 april t/m 26 april        Rozen
28 april t/m 3 mei          Alstroemeria
5 mei t/m 10 mei           Asters, Irissen, Limonium, Lisianthus en Lathyrus
12 mei t/m 20 mei         Anjers, Zantedeschia, Bouvardia, Saintpaulia, Kalanchoe, Snij-Hortensia en                                             Zomerbloemen (incl. Pioenen)

Beatrix Paviljoen
24 maart t/m 20 mei      Anthurium, Bromelia en Orchidee

Willem-Alexander Paviljoen
24 maart t/m 30 maart:  Hyacinten
24 maart t/m 25 april:    Bloeiende Heesters (Syringa, Viburnum, Prunus en Forsythia)
24 maart t/m 06 mei:     Tulpen en Narcissen (volle grond)
24 maart t/m 20 mei:     Bloeiende bolgewassen zoals: Iris, Narcis, Tulp, Lelie, Amaryllis, e.a..
24 maart t/m 20 mei      Bol-op-pot presentatie
24 maart t/m 20 mei:     Cyclamen, Pot-Hortensia en Begonia
26 april t/m 20 mei:       Vaste Planten
2 mei t/m 8 mei:            Snij- en Tuintulpen show
12 mei t/m 20 mei:        Lelie   

www.keukenhof.nl