Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Brochure Wild eten in de Achterhoek is uit!  CULINAIRE VERWENNERIJ IN HERFST EN WINTER.  Elk najaar reizen vele duizenden landgenoten en Belgen naar onze streek af.

Want dan staan de wildgerechten namelijk centraal en zijn er bijzondere arrangementen, geknipt voor een meerdaags bezoek. Dat seizoen loopt ieder jaar van half oktober tot en met eind december en een stuk of dertig (hotel)restaurants serveren dan die heerlijke wildgerechten. Begeleid door een uniform aanbevolen wildwijn: Montes Limited Selection Cabernet-Carménère 2010 uit Colchagua Valley - Chili  geleverd door Verbunt Wijnkopers. In 2011 is het voor het  31e jaar, dat de restaurants en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme gezamenlijk publiciteit zoeken voor de promotie van deze seizoensspecialiteit. Er zijn bijzondere arrangementen, een dik kookboek met recepten van de Achterhoekse chef-koks en er natuurlijk zijn er ook voordelige – en interessante! – aanbiedingen om met de streek en de specialiteiten kennis te maken. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme heeft zojuist een 100 pagina’s dikke brochure uitgebracht met alle informatie over de restaurants. Ook bevat de website www.wildetenindeachterhoek.nl  alle actuele informatie.

 

Een voorproefje …

Bij de restaurants staat culinair genieten voorop. Wat denk je van een bitterballetje van het duivenboutje, in berkenbier gestoofd konijn met bloedworst en mirabellen? Of gebakken balkenbrij van wildzwijn? Een met kruidenkorst gebakken reebok rugfilet met ravioli van spitskool is ook niet te versmaden! Uiteraard wordt ook de gewone hazenpeper en een fazant met zuurkool geserveerd. Ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteiten; slechts één punt is uniform: de door alle restaurants gezamenlijk gekozen wildwijn. Je kunt je nu al voorbereiden op je restaurantbezoek en een reservering maken. Vanaf half oktober wordt het wild geserveerd.

 

Wildwijn

Dit jaar is de Montes Limited Selection Cabernet-Carménère 2010 uit Colchagua Valley - Chili  geleverd door Verbunt Wijnkopers, tot wildwijn van het jaar verkozen.  Viña Montes wordt internationaal gezien als één van de meest toonaangevende wijnhuizen uit Chili. Aan het hoofd staat één van de beste wijnmakers van het land, Aurelio Montes. De verkiezing tot wildwijn van 2011 is slechts één van de vele prijzen die Montes op zijn naam heeft staan. De wijnen van Montes hebben talloze bekroningen op internationale wijnconcoursen en zeer goede recensies in toonaangevende wijnmagazines weten te behalen. De wildwijn heeft veel body, maar ook een vriendelijk karakter. De kleur is robijnrood en je ruikt in het glas geuren van zwart fruit, butterscotch en specerijen. De wijn is gerijpt op Frans eiken, te herkennen aan de vanillegeur. De afdronk is stevig en tanninerijk met een subtiele zoetheid. Het geheel komt perfect tot zijn recht in een combinatie met wildgerechten zoals reerug of hertenbiefstuk.

 

Receptenboek

“WILD! De beste recepten van restaurants uit de Achterhoek” is de titel van het receptenboek, dat in samenwerking met Uitgeverij Terra Lannoo vorig jaar op de markt is gebracht. Een kleurrijk boek van 208 pagina’s met veel recepten die eenvoudig thuis klaar te maken zijn. Niet alleen voor het najaar, maar juist ook veel recepten voor de andere seizoenen zodat je het hele jaar door van wild kunt genieten. Je leest ook waar het wild vandaan komt, welke soorten wild er zijn, hoe het staat met het wildbeheer en waarom er op wild wordt gejaagd. De recepten zijn geleverd door de restaurants die meedoen aan ‘Wild eten in de Achterhoek’. Het boek is te koop bij alle deelnemende restaurants, de VVV’s in de Achterhoek en bij de boekhandel in heel ons land maar natuurlijk ook op www.wildetenindeachterhoek.nl  De verkoopprijs bedraagt € 24,95.

 

Arrangementen

Veel hotels hebben, al dan niet in samenwerking met restaurants, een- of meerdaagse arrangementen uitgebracht. De arrangementen variëren van een zesgangendiner met overnachting, ontbijtbuffet en herfstwandeltocht tot een dagarrangement waarbij je een Achterhoeks safaripicknickmand meekrijgt gevuld met broodhapjes van Achterhoeks meel, Achterhoeks wild én meer. En wat te denken van een culinair verwen¬arrangement? Of een tiengangendiner? Een combinatie met een trektocht per ouderwetse 2CV door de Achterhoek met lekkere hapjes voor onderweg? Uiteraard zijn er ook bijzondere wijnarrangementen, zodat iedere wildsoort optimaal tot zijn recht komt. Veel belangstelling is ieder jaar ook voor de speciale wildavonden, waarbij vaak live muziek is of een diner dansant. Het is deze herfst culinair genieten in de Achterhoek!

 

Gratis brochure

Alle informatie over Wild eten in de Achterhoek is vermeld in de gratis wildbrochure. Deze is nu verkrijgbaar bij de grotere VVV’s in ons land en te bestellen in de webwinkel van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, www.achterhoek.nl  en www.wildetenindeachterhoek.nl