Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

"Dit is een toplocatie voor een TOP", zei wethouder Tineke van Nimwegen van Midden-Delfland. "Maasland is een prachtige plek voor een Toeristisch Overstappunt.

We willen het omliggende gebied samen met ondernemers verbeteren en er een echte poort van Maasland van maken." Vandaag zijn de eerste drie Toeristische Overstappunten (TOP’s) in de Hof van Delfland geopend. Deze TOP's staan in Delft, Maasland en Vlaardingen. De TOP’s zijn geopend door gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland samen met wethouder Jan Robberegt van gemeente Vlaardingen en wethouder Tineke van Nimwegen van gemeente Midden-Delfland.


Groen beter benutten
Gedeputeerde Weber liet weten dat er minder geld is voor nieuw groen. "Dus moeten we het groen dat we hebben goed en ook beter benutten. We hebben particulier initiatief nodig om het uit te bouwen naar een poort van de stad naar het landschap. Een plek waar ook iets te doen is en waar het goed toeven is", zei Weber.

De Vlaardingse TOP ligt aan de rand van de Broekpolder. Wethouder Robberegt liet weten dat het destijds een erg goede keuze is geweest om het gebied niet te bebouwen. "We zetten het experiment voort met onze bewoners. Zij zijn verenigd in de Federatie Broekpolder en werken het plan voor de polder verder uit met onder meer een struinbos en een natuurkerngebied."

Startpunt voor fietsers en wandelaars
Een TOP is een startpunt waar recreanten de auto kunnen parkeren om van daaruit heerlijk te fietsen of te wandelen. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is altijd horeca in de buurt. Vanaf elke TOP kan de bezoeker fiets- of wandelroutes volgen, die hem laten kennismaken met de mooiste plekken uit de regio. De TOP’s zijn te herkennen aan een markante groene grashalm en de route ernaartoe is bewegwijzerd door middel van bruine borden. Er zijn nu 11 TOP's in Zuid-Holland en de verwachting is dat het netwerk rond 2013 is uitgebreid tot 30 locaties.

Samenwerking
De drie TOP's in de Hof van Delfland zijn mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Delft, Midden Delfland en Vlaardingen, de provincie Zuid-Holland en de Hof van Delfland Raad. De Hof van Delfland Raad is een samenwerkingsverband van 17 overheden in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. De Raad heeft voor de realisatie van de TOP's Europese subsidie ontvangen. Het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme is projectleider voor de TOP's.

Meer informatie
Voor meer informatie over alle TOP’s kunt u terecht op www.toproutenetwerk.nl