Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Amsterdams gildepand als symbool voor 100 jaar Heemschut. Op 20 oktober 2011 onthult Willeke Alberti als rasechte Amsterdamse het unieke, Amsterdamse Korenmetershuis in Madurodam.

Dit gebeurt feestelijk samen met de commissaris van de Koningin Zuid-Holland en oud-Heemschutvoorzitter, Jan Franssen en de burgemeester van Madurodam, Djoeke Siemssen. Het Korenmetershuis is het kantoor van Erfgoedvereniging Heemschut. Aanleiding is het 100-jarig bestaan van de particuliere vereniging die zich inzet voor bescherming en behoud van cultureel erfgoed.

Het Korenmetershuis aan de Nieuwezijds Kolk 28 in Amsterdam werd gebouwd in 1620 als kantoor voor dit gilde. Na verschillende andere functies, zoals brandweerpost en Nederlands Persmuseum, huisvest het unieke gebouwtje in Hollandse Renaissancestijl sinds 1967 het landelijk bureau van Erfgoedvereniging Heemschut. Het Korenmetershuis staat symbool voor het werk van Heemschut: bescherming en behoud van waardevolle cultuurmonumenten. In heel Nederland zijn ruim 150 vrijwilligers actief die zich inzetten voor het behoud van landschappen, stads- en dorpsgezichten en (al dan niet beschermde) monumenten. Heemschut heeft 6.500 leden en is de grootste particuliere erfgoedvereniging van Nederland.

Om cultureel erfgoed te behouden is het belangrijk te kijken naar het gebruik en de functie van een monument en er, indien noodzakelijk, een nieuwe bestemming aan te geven. Het Korenmetershuis is een goed voorbeeld van een gebouw dat, na het verlies van zijn functie in de graanmarkt rond 1875, succesvol is herbestemd. Momenteel onderzoekt Heemschut de mogelijkheden om in het Korenmetershuis in Amsterdam een informatiecentrum te realiseren.

Met de plaatsing van het Korenmetershuis in Madurodam is een uniek verhaal toegevoegd aan de “Amsterdamse Buurt”. Het Korenmetershuis is de laatste miniatuur die in het huidige Madurodam wordt geplaatst. Madurodam is vanaf 1 november 2011 gesloten voor een vijf maanden durende verbouwing. Het Korenmetershuis maakt vanaf de heropening in april 2012 deel uit van het vernieuwde park.

Dankzij de bijdrage van diverse sponsoren kan deze bijzondere plaatsing, initiatief van de provinciale commissie Zuid-Holland van Heemschut, worden gerealiseerd.

Over Madurodam
Miniatuurstad Madurodam werd in 1952 opgericht ter nagedachtenis aan oorlogsheld George Maduro ten behoeve van het inzamelen van geld voor goede doelen voor kinderen. Ruim 50 miljoen bezoekers hebben sinds de oprichting ‘het stadje met de glimlach’ bezocht en miljoenen euro’s zijn aan goede doelen geschonken.

www.heemschut.nl