Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Feeërieke autoroute langs 39 verlichte kerstkribben. Doorbreek de monotonie van het geijkte bezoek aan bijvoorbeeld de traditionele Duitse kerstmarkten en ervaar voor de verandering eens ‘la magie de Noël’ zoals de Franse regio Champagne-Ardennen zijn kerstfeesten omschrijft.

Champagne drinken is een wezenlijk onderdeel van Kerst en Oud & Nieuw vieringen en waar beter het bruisende vocht drinken tijdens deze feestdagen dan in de champagne streek bij uitstek. Tussen eind november en Nieuwjaar worden in deze periode vele markten en evenementen georganiseerd die buitenlandse toeristen een bijzonder kerstgevoel geven. Populaire kerstmarkten zijn er bijvoorbeeld in de steden Reims en Charleville-Mézières, het dorp Sacy nabij Reims is volledig in kerstsfeer gehuld, beleef de champagnefestiviteiten in de verlichte hoofdstraat Avenue de Champagne in Epernay en maak een rondrit langs 39 dorpen met verlichte kerstkribben. Op culinair gebied pakken restaurants uit met kerstmenu’s waar champagne als aperitief rijkelijk vloeit. Champagne-Ardennen ligt in het noordoosten van Frankrijk en op comfortabele reisafstand  met de auto of met de trein via een overstap in Parijs. Nadere informatie over de Champagne-Ardennen op www.champagne-ardennen-toerisme.nl.

Kerstkribben route
Bijzonder is de opstelling van kerstkribben die in zo’n 39 dorpjes in de omgeving van Reims, Châlons-en-Champagne, Epernay en Fismes te zien zijn. Veel zijn er al vanaf begin december opgebouwd maar vanaf het weekeinde van 10 en 11 december tot kerst zijn ze  allemaal te bezichtigen. Plaatselijke  bewoners of verenigingen bouwen ze in allerlei vormen en maten, hetzij buiten en soms binnen in bijvoorbeeld een kerk. Sommige geven één scene weer en andere ruim 100 waaronder die in Magenta in de buurt van Epernay en die in Ville-en-Selve. Ook het gebruikte materiaal varieert enorm – soms zeer modern uitgevoerd en andere weer met de hand uit hout gesneden. Een aantal kerstkribben komt zelfs uit het buitenland. De autoroute kan gedownload worden via de site www.noelsdechampagne.com.

Kerstmarkten
De kerstmarkt in Reims vindt ieder jaar plaats in de in de straten rond het place d’Erlon. Meer dan 100 verlichte en versierde kraampjes lokken de voorbijgangers met een enorm aanbod aan etenswaren, streekproducten, cadeau artikelen en champagne. De kerstmarkt is geopend van 25 november tot en met 31 december dagelijks van 10.30 uur tot 19.30 uur – op zondagen vanaf 14.00 uur. Een bezoek aan Reims kan meteen gecombineerd worden met  het bezichtigen van de kathedraal van Reims in het kader van zijn 800ste verjaardag. Meer info op http://habitsdelumiere.epernay.fr. De kerstmarkt in Charleville-Mézières wordt georganiseerd van 3 – 24 december.

Kerstbubbels in Epernay
Reeds voor het 12e opeenvolgende jaar baadt het centrum van de champagne stad Epernay in een zee van kerstverlichting op 9, 10 en 11 december. De festiviteiten concentreren zich met name in de Avenue de Champagne – de hoofdstraat waar grote champagnehuizen gevestigd zijn. Optochten, drakendansen, shows, vuurwerk, proeverijen, rondleidingen door kelders en eetkraampjes maken onderdeel uit van het 3-daagse drukbezochte festival. Meer info op http://habitsdelumiere.epernay.fr.

 

Ook Châlons-en-Champagne is de moeite van een bezoek waard en niet alleen vanwege de kerstmarkten en het Joseph Perrier champagne huis dat er gevestigd is. Op 30 november en 1 , 3 en 4 december zijn er optredens van Cirk VOST – Epicycle – een circus met bijzondere balletachtige trapeze voorstellingen.