Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De herfstblaadjes beginnen weer te vallen en de zomer is nu echt voorbij. Tijd voor Europeesche Verzekeringen om een overzicht te maken van de meest geclaimde bagageschades. Wat zijn dit jaar de stijgers en dalers?


 1. Smartphone / Mobiele telefoon  15%
2. Fotocamera  14%
3. Koffer / tas  10%
4. Bril  9%
5. Kleding  7%
6. Portemonnee met inhoud  7%
7. Zonnebril  6%
8. Sieraden / horloge  6%
9. Reisdocumenten / rijbewijs  5%
10. MP3 speler / iPod 4%

Telefoon op nummer 1

De telefoon, en zeker de smartphone, heeft veel functies van andere apparaten overgenomen, zoals internetten, navigeren en foto’s maken. Daarom is het eigenlijk niet verwonderlijk dat de telefoon bovenaan de top 10 van de zomer schade lijst staat en de camera van de eerste plaats heeft gestoten. Veel Nederlanders nemen deze namelijk mee op vakantie. Omdat hij bovendien intensief gebruikt wordt, is de kans op beschadiging ook veel groter.

Tablet nog niet in de top 10
Een op de 8 Nederlanders is in het bezit van een tablet of iPad*. Meer dan de helft (56%) van deze groep neemt de tablet ook mee op vakantie en 47% gebruikt de tablet zelfs dagelijks. Toch komt deze niet voor in de top 10. Blijkbaar is men extra voorzichtig met dit apparaat.

Gewone bril vaker geclaimd dan zonnebril
De bril komt elk jaar voor in de top 10. Dit jaar werden meer ‘gewone’ brillen geclaimd dan zonnebrillen. Uit onderzoek van de Europeesche blijkt dat 3 van de 5 Nederlanders een bril of contactlenzen draagt. Van hen neemt een meerderheid (64%) reservelenzen of een reservebril mee op vakantie. Het risico dat er iets met een bril of lenzen gebeurt op vakantie, is vaak groter dan thuis. Bovendien vergt het veel kostbare tijd om op vakantie vervanging te regelen. Daarom is het verstandig om altijd een reserve-exemplaar mee te nemen.

Veel rompslomp door verloren reisdocumenten
Ook verlies of beschadiging van reisdocumenten kan voor veel problemen op vakantie zorgen. Dit jaar staat hij op nummer 9 in de top 10. 87% van de Nederlanders vindt dit item het meest vervelend om te verliezen op vakantie, gevolgd door portemonnee, telefoon en rijbewijs. Om te voorkomen dat men bij verlies of diefstal veel vakantietijd verliest op het politiebureau en de ambassade, is het advies van de Europeesche om kopieën te maken van belangrijke reisdocumenten. Mail deze vervolgens naar het eigen e-mailadres. Dan heb je de belangrijkste gegevens altijd bij de hand.

Voorkomen van diefstal in het buitenland
61% van de Nederlanders neemt kostbare spullen tijdens hun vakantie altijd mee (op het lijf). Bijna twee op de vijf (37%) doen kostbaarheden (paspoort, creditcards, sieraden, etc.) in een kluis. 70% van de Nederlanders geven aan meer bewust te zijn van zakkenrollers tijdens een vakantie in het buitenland. De koffer wordt door 65% van de Nederlanders beveiligd, door middel van een slot (35%), band (27%), of sealen (3%).

www.europeesche.nl