Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Filmaffiches, foto’s, ansichtkaarten en filmfragmenten geven in de tentoonstelling Modern Times een beeld van de typische Koreaanse massacultuur die op dit schiereiland tussen 1910 en 1945 toonaangevend was.

Politiek gezien was dit de donkere periode van Japanse koloniale overheersing, maar op cultureel gebied vonden er snelle veranderingen plaats. Nieuwe technologieën, veranderende economische en sociale relaties en het begin van de globalisering droegen bij aan het ontstaan van deze manier van cultuurbeleving. Het gevoel van moderniteit en het daarmee gepaard gaande optimisme, maar ook politieke onderdrukking en een toenemende culturele onvrijheid vormen de rode draad van deze tentoonstelling.

Modern Times
In 1910 werd Korea geannexeerd door Japan. Tot 1945 zou het deel uitmaken van het Japanse keizerrijk, waardoor het steeds meer in contact kwam met een massacultuur die op dat moment bijna wereldwijd haar intrede deed. Industriële vernieuwingen hadden dit mogelijk gemaakt. Kranten, tijdschriften, boeken, films, de radio en grammofoonplaten brachten het publiek in contact met nieuwe ideeën, producten, muziek en mode uit het buitenland. Voor het eerst kwamen bredere lagen van de bevolking in contact met de materiële verworvenheden van de industrialisering. Japan en het gekolonialiseerde Korea beïnvloedden elkaar in deze periode wederzijds. Invloeden die nog lang door zouden werken. De grote invloed van Koreaanse stijlelementen op de Japanse populaire muziek, de enka, is hier een goed voorbeeld van.
 

Koreaans Filmfestival
Van een tot en met zes december (m.u.v. 5 dec.) vindt aansluitend bij de tentoonstelling een Koreaans Filmfestival in Volkenkunde plaats. Tweemaal daags worden hedendaagse prijswinnende films met humor, actie en romantiek getoond. Bijzonder is dat het 35mm films betreft. De uitstekende beeldkwaliteit van deze standaardfilms, waar vanaf de pionierstijd van de film tot vandaag de dag de meeste commerciële speelfilms op zijn gefilmd, maken het bekijken ervan tot een unieke gebeurtenis. Dé gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met de Koreaanse filmcultuur. Filmentree: € 5,00.
 

Kijk voor het volledige programma op www.volkenkunde.nl


De tentoonstelling en het filmfestival zijn tot stand gekomen i.s.m. en mede mogelijk gemaakt door: de Ambassade van de Republiek Korea, The Centre for Korean Studies, Leiden University Institute for Area Studies & The Academy of Korean Studies.

Modern Times - Massacultuur in Korea 1910-1945
3 dec. 2011 t/m 8 jan. 2012
Museum Volkenkunde
Leiden