Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Arke Baarn en Holland International Reisbureau Mathé de Groot uit Wormer hebben eind november de Groene Palm Award voor het groenste reisbureau van TUI Nederland in ontvangst genomen.

Wederom bleek dat, net als vorig jaar, Arke Baarn en Holland International Reisbureau Mathé de Groot uit Wormer de meeste activiteiten op het gebied van duurzaam toerisme ondernamen.

TUI Nederland reikte twee Groene Palm Awards uit, één voor de franchiseformule Holland International Reisbureau tijdens de Raadsdag van Holland International en één voor de eigen Arke winkel tijdens de Arke Informatiedagen uit handen van topkok Ramon Beuk. Dit is het derde jaar dat de award wordt uitgereikt, de prijs is een erkenning voor de reisbureaus die de meeste duurzame activiteiten ondernemen.

Verkoop groene accommodaties
De reisbureaus werden dit jaar op vijf thema’s beoordeeld. Vier thema’s werden door de reisbureaus zelf ingevuld: Duurzaam Toerisme Management, Training & Informatie, Consument en Goed Voorbeeld. Het vijfde thema is nieuw: de verkoop van groene accommodaties is meegenomen in de berekeningen. Er is een score verbonden aan het percentage groene accommodaties van de gehele TUI-omzet.

Groen wordt belangrijker
Duurzaam toerisme komt steeds hoger op de agenda te staan. Mathé de Groot: “Wij zijn van mening dat groen steeds belangrijker wordt”. Rob Gunzel van Arke Baarn beaamt dit: “We hebben de groene draad in ons kantoor vastgehouden, bovendien hebben we dit jaar veel groene accommodaties voor onze klanten geboekt. Ook op ons kantoor zijn we milieubewust. Oud advertentiemateriaal gebruiken we als kladpapier, sommige collega’s komen via het TUI-fietsplan met de fiets naar het werk en we gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, groene stroom en groen gas.”

Groene Smiles4U
In de zomergidsen van 2012 van Arke en Holland International zijn zo’n 400 groene accommodaties opgenomen. Om de verkoop van groene accommodaties te promoten, is vorig jaar Groene Smiles4U opgezet. Reisagenten ontvangen, naast de gewone Smiles4U, twee Groene Smiles4U voor elke geboekte klant op een groene accommodatie. Hiermee sparen reisagenten voor goede doelen naar keuze. Schildpaddencentrum DEKAMER in Dalyan (Turkije) kon hierdoor nieuwe tanks aanschaffen voor de revalidatie van gewonde schildpadden voordat deze weer worden uitgezet. Alle TUI-vakantiegangers aan de Lycische kust ontvangen een informatiefolder met tips om de zeeschildpad en zijn omgeving te behouden.

Reisbureaubeleid
TUI Nederland lanceerde in 2008 als eerste reisorganisatie een duurzaam toerisme beleid speciaal voor de reisbureaus met als doel de klant optimaal te informeren over duurzaam toerisme. Het beleid geldt als voorschrift voor de eigen Arke winkels en als advies voor de franchisenemers van Holland Internationaal Reisbureaus. Belangrijke onderdelen van het beleid zijn het opnemen van groene activiteiten in het bedrijfsplan, trainingen voor het personeel, het actief informeren van klanten over duurzame vakantiemogelijkheden en het geven van het goede voorbeeld door www.tui.nl/duurzaamtoerismezelf milieuvriendelijk te werken. Kijk voor een overzicht van alle duurzame initiatieven van TUI Nederland op www.tui.nl/duurzaamtoerisme.