Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Nieuw onderzoek van Amadeus toont aan hoe high-speed spoorwegen zich moeten ontwikkelen om aan de veranderende eisen van reizigers te blijven voldoen

•    In een online enquête van YouGov in opdracht van Amadeus werden respondenten in zes landen gevraagd naar hun toekomstige voorkeuren voor treinreizen
•    Bijna zestig procent van de volwassenen zou hun aansluitende treinverbinding en andere manieren van transport van tevoren willen reserveren, zodra ze hun lange-afstand hoge snelheidstreinreis boeken

Amadeus, een toonaangevende leverancier van geavanceerde technologische oplossingen en transactieprocessen voor de wereldwijde reis- en toerisme-industrie, heeft in samenwerking met research en consultancy organisatie YouGov pan-Europees onderzoek gedaan naar passagiersvervoer per spoor.  

Meer dan 7.000 treinreizigers in zes Europese landen – Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk – werden afgelopen juli in een enquête gevraagd naar hun verwachtingen en voorkeuren met betrekking tot reizen over het spoor. De resultaten, die representatief zijn per onderzochte markt, laten duidelijke verschillen zien tussen de zes landen en bieden waardevolle inzichten voor spoorbedrijven die bereid zijn te moderniseren en de klantervaring te verbeteren.

De potentie van het spoor is duidelijk, 77 procent van de respondenten geeft aan gebruik te maken van een internationale hogesnelheidstrein in plaats van een ander vervoermiddel, indien de kosten concurrerend zijn.

Belangrijke bevindingen van het onderzoek zijn:
De naadloze reis: de heilige graal
Bijna zestig procent van de ondervraagden zou graag “aansluitende treinreizen en andere vervoermiddelen” van tevoren willen reserveren (bijvoorbeeld één ticket voor alle gebruikte vervoermiddelen tijdens de reis). In Zweden (71%), Duitsland (64%) en Spanje (63%) werd deze optie belangrijker geacht dan een van de andere genoemde diensten. Andere diensten die respondenten voorafgaand aan een reis zouden willen boeken, zijn “on-board entertainment en Wi-Fi” (46%), “fast track check-in en security” (38%) en “hotelboekingen, transfers en reisverzekeringen” (37%). Vooral de Engelsen hechten bovendien waarde aan “toegang tot VIP en business lounges” (17%).

Ken je klant
Meer dan de helft (52%) van de respondenten geeft aan dat ze van spooraanbieders verwachten dat zij op de hoogte zijn van hun “favoriete zitplaats en locatie”. Daarnaast werd kennis van de “totale reisroute” (46%) (d.w.z. aansluitende vluchten, hotelovernachtingen en autohuur) en “technologievoorkeuren” (39%) ook geïdentificeerd als belangrijke informatie waar de spooraanbieder zich bewust van moet zijn. Respondenten uit Spanje (32%), Frankrijk (26%) en Italië (25%) stellen het op prijs als de spooraanbieder weet wat hun favoriete bestemmingen zijn.

De toekomst van het spoor
Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd wat zij op een internationaal treinstation in 2014 verwachten. Meer dan 70 procent verwacht comfortabele zithoek- en ontspanningsplekken. Als tweede populaire service kwam mobiele betalingen naar voren (40%). Een van de andere diensten die men hoopt tegen te komen in de toekomst is een conciërge, vooral erg populair bij de Italianen (41%). Bijna een derde van de Spaanse volwassenen (31%) verwacht een “gaming en entertainment suite”, ten opzichte van slechts zeven procent van de Duitsers.

Waarom wijzigen
Naast concurrerende tarieven, gaven de respondenten aan te kiezen voor een lange-afstand, internationale hogesnelheidstreinreis in plaats van vliegen of rijden als het een “aangenamere en comfortabeler ervaring” (52%) zou zijn, er sprake is van een “lager risico op verstoring en annuleringen” (51%) en als er “een naadloze aansluiting op andere diensten (bijvoorbeeld autohuur of vluchten) om naar uw uiteindelijke bestemming te gaan” (46%) zou zijn.

Op de vraag naast welke beroemdheid ze het liefst zouden zitten tijdens hun volgende internationale treinreis, werd Stephen Fry het meest genoemd door Britse respondenten, George Clooney door de Franse en Spaanse respondenten en Raoul Bova als Italiaanse favoriet. In Zweden en Duitsland zitten de treinpassagiers liever naast politici, respectievelijk Barack Obama en Angela Merkel.

Thomas Drexler, Head of Amadeus Rail, in een reactie: “Er is een ware renaissance van het spoor gaande. De komende drie jaar zullen we een transformatie van het spoor zien dat zich als echte internationale vorm van hogesnelheidsreizen zal vestigen. De onderzoeksresultaten geven inzicht in wat treinreizigers verwachten van spoorwegmaatschappijen in de toekomst om van het spoor een reële optie voor grensoverschrijdende reizen te maken. De volgende stap is het leveren van een naadloze reiservaring op basis van kennis van de behoeften en verwachtingen van de reiziger van morgen.”

Ga voor meer informatie over de resultaten van het onderzoek, over het Amadeus high-speed station project en om mee te praten over de toekomst van het spoor, naar:
http://www.amadeus.com/high-speed-rail-station/