Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Natuurlijk; Wenen is geschiedenis en klassieke muziek. Maar er is ook een andere kant. Een kant met gezellige markten, hippe tentjes, moderne kunst en vernieuwende architectuur. Een kant die veel mensen nog niet kennen.

Hoewel de tijd in Wenen op het eerste gezicht wellicht stil lijkt te hebben gestaan, valt hier voor de liefhebbers genoeg te ontdekken. Zo is er de Naschmarkt kraampjes met levensmiddelen en bloemen, waar je ook kunt kiezen uit een grote diversiteit aan eettentjes voor de lunch. Vis, Weense specialiteiten, de biologische keuken, Israëlische of Turkse gerechten... je kunt het zo gek niet bedenken. Op zaterdag wordt hier ook een grote rommelmarkt opgebouwd, waar je eindeloos kunt rondsnuffelen.  Zie ook onze fotoserie november 2011

Jugendstill

Aan de straat van de Naschmarkt bevindt zich een aantal bekende Jugendstill panden, waarvan het Sececcion gebouw wel het meest bekend is. Niet alleen de buitenkant is prachtig: binnen is de wereldberoemde Beethovenfries van schilder Gustav Klimt te bewonderen.

Museum Quartier

Natuurlijk kun je op het gebied van kunst in Wenen volop je hart ophalen. Daarbij hoef je je niet te beperken tot de schilderijen van het koningshuis. In de voormalige koninklijke stallen bevindt zich namelijk het hippe Museum Quartier, waar diverse musea heel uiteenlopende tentoonstellingen presenteren. Je kunt hier het Leopold Museum, het MUMOK Museum of Modern Art en de Kunsthal bezoeken, maar ook de winkeltjes van startende vormgevers, vol unieke spulletjes of kleding. Het spreekt voor zich dat het hier niet ontbreekt aan de diverse hippe restaurants en cafés.

Hundertwasser

Gaudi is over de hele wereld bekend en geliefd, maar de naam Hundertwasser is veel minder bekend. Toch zijn zijn gebouwen uit duizenden herkenbaar en doen ze wel aan Gaudi denken. In Wenen heeft Hundertwasser op diverse plaatsen zijn handtekening onmiskenbaar achtergelaten. Het Krawina Haus, de Fernwärme Spittelau en het Kunst Haus zijn met hun unieke vormen en kleuren zeker een bezoek waard. In het Kunst Haus zijn overigens ook de schilderijen, litho’s, zeefdrukken en andere werken van deze veelzijdige kunstenaar te bewonderen.

Uit eten

‘s Avonds kun je letterlijk op alle niveaus uit eten; niet alleen van chique tot casual, maar ook letterlijk. Aan boord van het ‘zwembadschip’ aan de kade van het Donaukanaal, waar het trendy restaurant Holy Moly is gevestigd, tot Le Loft restaurant, op de bovenste verdieping van het luxe Sofitel, waar je van onder een bontgekleurde hemel een spectaculair uitzicht hebt over de stad. Ook het Palmenhaus is een unieke locatie. In de voormalige palmenkassen van de kasteeltuin zijn een café, restaurant en bar gevestigd.

Boottocht Bratislava

Wil je even helemaal wat anders, dan kun je nog een uitstapje maken naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Je stapt in Wenen aan boord van de catamaran Twin City Liner en komt zeventig minuten later aan in een prachtige stad die eigenlijk weinig bekend is, maar waar voldoende te ontdekken valt.

Vliegen naar Wenen met Transavia: www.transavia.com
Informatie van het Weens Verkeersbureau: www.wien.info
Alles over het "Klimt jaar" staat op www.klimt2012.info
Op zoek naar een hotel in Wenen: Booking.com

Tekst: Kristel Beerling