Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Frontier Country, het historische hart van de Oost Kaap, heeft een rijke geschiedenis aan oorlogen en veldslagen. Wat rest zijn duizenden hectaren waar natuur- en wildbehoud de boventoon voeren.

Een aantal van de mooiste Big Five wildparken en vele sportieve buitenactiviteiten zijn te vinden in Frontier Country.
Eens het bloedige front waar de Britten en Nederlanders als kolonisten (Settler’s) heen gingen om te boeren en te jagen, het land te ontwikkelen en te handelen. Meer dan honderd jaar, tot diep in de 19e eeuw duurden deze gevechten. De koloniale overheersing kan men nu nog terugvinden in Grahamstown, de hoofdstad van Frontier Country.

Grahamstown
De charme van Grahamstown komt voort uit de geschiedenis. De Victoriaanse architectuur, de kathedralen en kerken en een aantal musea maken het waard de stad te bezoeken. Bovendien biedt de stad onderdak aan diverse festivals zoals het National Arts Festival en het National Science Festival.
Tijdens het Arts Festival begeven zich duizenden bezoekers in de Zuid-Afrikaanse winter (het festival is gedurende 11 dagen in juni of juli) door de straten van Grahamstown voor het kleurrijke culturele evenement met podia, waar zowel de talenten van de oorspronkelijke bewoners als van buiten optreden. In de tijd van apartheid was het festival een podium voor protesttheater.
Het Science Festival heeft daarentegen een wetenschappelijke basis. Het publieke bewustzijn op het gebied van techniek en innovatie wordt gedurende de week in maart gepromoot en daarna tijdens lokale of regionale projecten het hela jaar verder verspreid in het land.

Adelaide
In Adelaide vormt het plein – eigenlijk meer een eiland – met bomen, tuinen en gemeentelijke kantoren, het hart van de stad. Palmbomen sieren de straten en bepalen daarmee het karakter van de stad. In de stad zijn de Nederlandse invloeden terug te zien. De pastorie van de Nederlandse Gereformeerde Kerk is nu een museum waar een collectie textiel, glas, porselein en zilver te zien is.
Daarnaast kan men in de township de Xhosa cultuur letterlijk te proeven tijdens kookworkshops.

Bedfort
Gelegen aan de zuidelijke rand van de Winterberg bergketen, langs Fort Beaufort ligt Bedfort. Een stad bekend om zijn Garden Festival.  De stad is een schat voor wie geschiedenis, botanica en geologie een passie is. Ook op sportief gebied is er vanalles te beleven: trektochten, fietsen, vissen, golf, tennis om maar een greep uit het aanbod te noemen.

Fort Beaufort
Tijdens de strijd tussen de Xhosa en de blanke overheersers, is Fort Beaufort gebouwd om de vrede in het gebied te handhaven. De regering besloot hiermee een bufferzone in stand te houden tussen de Keiskamma en Great Fish Rivers. Het fort is geïnspireerd op de bouw van de kustverdediging in Frankrijk en Engeland en heeft vele aanvallen doorstaan.
Riebeek East
Ga terug in de tijd in Riebeek East, een plaats met de Afrikaanse invloeden in de architectuur en waar de lokale inwoners nog verhalen kunnen vertellen van generaties terug. De stad is met name populair vanwege het ecotoerisme en de nabijheid van Grahamstown en Addo Elephant park.

Makana Botanical Gardens
Bij de Rhodes University in Grahamstown zijn de Makana Botanical Gardens gelegen. De universiteit is nu verantwoordelijk voor het herstel en het beheer van de tuinen. De ongelooflijke verscheidenheid aan flora heeft een enorme aantrekkingskracht op vogels, er zijn 108 verschillende soorten waargenomen waaronder zeer zeldzame.
Jaarlijks in oktober zijn de Makana Botanical Gardens het toneel voor het Grahamstown Flower Festival. Wie in alle rust wil genieten van het natuurschoon kan het best op een doordeweekse ochtend de Makana Botanical Gardens bezoeken.
http://bots.ru.ac.za/

Shamwari Game Reserve  
Op de natuurlijke uitloper van de Garden Route bevindt zich het Shamwari Game Reserve. Het wordt internationaal geroemd om zijn inspanningen om behoud en beheer van het wildleven te combineren met toerisme. De 25.000 hectaren omvatten vijf ecosystemen waardoor de variëteit in flora en fauna oneindig is.
www.shamwari.com
 
Amakhala Game Reserve  
Met 6000 hectaren is het Amakhala Game Reserve een klein maar biedt tal van mogelijkheden in een intieme sfeer. Safari’s – overdag of ‘s nachts – in een open jeep, kanotochten over de Bushman’s River of wandelingen met een gids door een gevarieerd landschap met adembenemende vergezichten over de Bushman’s River.
www.amakhala.co.za


Great Fish River Reserve
Een van de snelst groeiende populaties van de zwarte neushoorn is te vinden in Great Fish River Reserve. Het gebied wordt doorsneden door de Great Fish River, die van historisch belang is als grens gedurende de oorlogen van 1779-1878, tussen Nederlandse kolonialisten en Xhosa volken.
Het niet zo toeristische park biedt de bezoeker een onbetwiste vereniging met de natuur.

Lalibela Game Reserve
Met de recent uitgezette leeuwen biedt ook het Lalibela Game Reserve nu de Big Five. Safari’s tijdens zonsopgangen en – ondergang in een open auto voeren behalve door de gevarieerde natuur ook langs de kuddes wilde dieren. Oog in oog staan met leeuwen, olifanten of rhino’s  is geen uitzondering.
www.lalibela.net


In een regio zijn ook de privé parken Pumba Game Reserve, Kwantu Elephant Sanctuary, Kariega en Kwande een bezoek meer dan waard.

Cocktails at Yellow House
Geniet van het nachtleven in Yellow House Cocktail Bar in Grahamstown, relax op het zonneterras en zie de wereld voorbijgaan. Het pand in het centrum van de stad – een paar stappen van Rhodes University verwijderd – is van origine een gevangenis en het oudste gebouw van de stad. Naast de internationale en typisch lokale cocktails met bijzondere namen als White Monkey, Niagara Falls en Sex on the Beach, biedt Yellow House ook pizza, lasagne, visgerechten en sushi om de maag te vullen.

Oldest Pub
De oudste pub met licentie in Zuid Afrika is gelegen in Bathurst. De muren ademen de historie en de bezoeker kan er uren doorbrengen met het luisteren naar de verhalen van de lokale bevolking. Publeven zoals het bekend is, met het kijken naar favoriete sporten op tv onder genot van een koud biertje.

Agricultural Museum
‘De machines van vandaag, zijn de geschiedenis van morgen’, het Agricultural Museum is een eerbetoon aan de moed en het ondernemerschap van de eerste kolonisten (Settler’s) in Frontier Country. Het ruige land, prachtig in het regenseizoen, maar hartverscheurend tijdens de droogte dwong de boeren te ‘wortelen en groeien of te sterven waar ze stonden’, volgens Henry Hare Dugmore, een van de leiders van de kolonisten. Tractors, stoommachines, zuivel- en huishoudelijke artikelen zijn bijeengebracht in het Agricultural Museum.

Accommodaties
Kichaka Lodge is een exclusieve vijfsterren accommodatie in een wildreservaat waar de Big Five te zien is. De suites zijn van alle gemakken voorzien, waaronder ook airco en internet, er is een zwembad en terras met prachtig vergezicht.  De ervaren rangers laten geen mogelijkheid onbenut om de bezoeker te laten genieten van het wildleven.
www.kichaka.co.za


The Cock House in Grahamstown heeft een rijke geschiedenis die wordt verteld aan de hand van de foto’s en verhalen van vorige eigenaars. Het is een uitvalsbasis voor de vele bezienswaardigheden in de omgeving en vele gasten komen dan ook regelmatig terug. In het gastenboek ook bekende namen, waarvan Nelson Mandela wel de meest aansprekende is.
www.cockhouse.co.za


Verkeersbureau Oost Kaap Zuid Afrika:
www.visiteasterncape.co.za