Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Degenen die iets hebben met ‘duurzaam’, ‘biologisch’ of ‘fairtrade’ èn met lekker eten kunnen vanaf nu terecht op de website www.puurtafelen.nl.

Een platform voor de consument waar van alles omtrent thuis (h)eerlijk eten is verzameld. De site geeft niet alleen tips en achtergrondinformatie over biologische streek- en seizoensproducten, maar ook waar ze te verkrijgen zijn. Dankzij de receptuur kan men de producten eenvoudig verwerken en ook wordt men getipt op inspirerende (kook)boeken. Culinaire reizen naar productiegebieden, achtergrondverhalen over productiewijzen en handige moestuintips maken het geheel compleet. De site leest als een culinair magazine en volgens initiatiefneemster Ingrid de Jong ‘willen de mensen vaker goed en smakelijk eten maar weten niet altijd de weg naar de juiste producten’. Van land tot bord op www.puurtafelen.nl

Samenwerking
Op www.puurtafelen.nl vindt men bekende namen zoals Yolanda van der Jagt die verantwoordelijk is voor de puur Hollandse recepten en Harold Hamersma voor de biologische wijnbeschrijvingen. Beiden zijn van mening dat biologisch definitief haar stoffige imago heeft afgeschud en nu meer staat voor lekker en Bourgondisch. De  bijdrage van het zelf telen en oogsten van vergeten groenten wordt geleverd door kwekerij Cruydthof en smakelijke reizen zijn verzorgd door culinair wijnreisbureau Cazebonne. Om de diversiteit in het aanbod van biologische producten te laten zien, is de organisatie van plan steeds meer te gaan samenwerken met producenten en winkels van biologische en duurzame producten. Ingrid de Jong: “Met Puur Tafelen wil ik de vraag naar seizoensgebonden, lokaal en duurzaam geteelde producten vergroten zodat meer boeren en tuinders kunnen omschakelen naar producten die concurreren op smaak en exclusiviteit in plaats van kostprijs.”

Biologische trend
In Nederland zien we de vraag naar biologische producten jaarlijks steeds sneller stijgen, mede dankzij de inzet van de supermarkten. Toch stelt de Universiteit van Wageningen* dat deze producten nog geen vanzelfsprekendheid zijn in de Nederlandse keuken. Als men over biologisch spreekt, wordt veel aandacht besteed aan prijs, gezondheid en de duurzaamheid van de producten. Bij www.puurtafelen.nl ligt de nadruk juist op smaak en de Bourgondische mogelijkheden van biologische en natuurproducten.
*Monitor Duurzaam Voedsel die door het onderzoeksinstituut LEI van de universiteit van Wageningen in opdracht van het ministerie van EL&I is samengesteld