Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Amsterdam Airport Schiphol heeft haar sneeuwvloot uitgebreid met een nieuwe geavanceerde en innovatieve sproeimachine.

De machine heeft een sproeibreedte van veertig meter en kan daarmee nog efficiënter en duurzamer de start- en landingsbanen sneeuw- en ijsvrij maken. De kosten van de nieuwe sproeimachine bedragen ruim 300.000 euro.

Executive Vice President & COO van Schiphol Group, Ad Rutten: 'Deze state of the art sproeimachine is een belangrijke aanvulling op onze sneeuwvloot. We hechten veel belang aan onze sneeuwvloot, die bij winterse weersomstandigheden ingezet wordt. Om die reden investeren we voortdurend in efficiënte, eigentijdse en optimaal werkende voertuigen en apparatuur. Ook zetten we ons in voor een duurzame sneeuwvloot. Zo gebruiken we sinds een jaar bij het sneeuw- en ijsvrij maken van start- en landingsbanen kaliumformiaat, een milieuvriendelijker product dan kaliumacetaat.'

Efficiënt en innovatief
De sproeier is milieutechnisch efficiënter in gebruik doordat de techniek nog beter laat zien waar al gesproeid is. Bij eventuele overlapping schakelt hij volautomatisch af. De sproeier kan bovendien volledig 'leeg' gereden worden. Dit maakt de wagen zuinig in vloeistof - en brandstofverbruik. De sproeiarmen van de machine zijn voorzien van led-verlichting.

Diverse innovatieve toepassingen maken de machine ook gebruiksvriendelijker. De bestuurder heeft via een camera in de spiegels en een bedieningskast in het dashboard goed zicht op de sproei-armen en de route die hij moet berijden.

Sneeuwvloot
Amsterdam Airport Schiphol beschikt in totaal over honderd speciale sneeuw- en ijsvoertuigen. Zo zijn er onder andere grote sneeuwschuivers voor banen en rijbanen, vrachtwagens die de capaciteit hebben om grote hoeveelheden sneeuw af te voeren, kranen om sneeuw te laden, grote zoutstrooiers, airport sproeiers, kleine sproeiers en voorspanbezems. Andere voertuigen die in deze periode ingezet worden zijn: shovels, sneeuwblazers, werpsproeiers en rijwielpadstrooiers. De sneeuwploegen zorgen voor veilige en schone wegen.

Sneeuwploegen en ijsberen
Amsterdam Airport Schiphol heeft een professionele organisatie van sneeuwploegen om de gevolgen van sneeuw en gladheid zo beperkt mogelijk te houden. Schipholmedewerkers, ook wel 'ijsberen' genaamd, zijn getraind en kunnen uit hun vaste werkzaamheden gehaald worden om op vrijwillige basis mee te helpen met de sneeuwploeg. 24 uur per dag werken er tijdens winterse omstandigheden honderd 'ijsberen' per shift mee aan het sneeuw- en ijsvrij houden van de luchthaven.