Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Als eerste reisorganisatie in Nederland heeft Baobab Reizen vandaag het TourCert certificaat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) uitgereikt gekregen door Frank Oostdam, directeur van de ANVR.

Directeur-eigenaar en oprichter Rik Jan Viezee van Baobab kreeg het certificaat tijdens een speciale bijeenkomst ‘De toekomst van het toerisme’, dat de aftrap vormt van een jubileumjaar waarin Baobab Reizen haar 40-jarig bestaan viert.
 

TourCert voor Baobab Reizen
Baobab Reizen behoort al 40 jaar tot de meest duurzame reisorganisaties van ons land. De afgelopen maanden heeft Baobab het certificeringtraject van de Duitse organisatie TourCert doorlopen. TourCert geeft certificaten uit aan touroperators op het gebied van MVO. Inmiddels zijn 53 Duitstalige reisorganisaties door TourCert gecertificeerd. Baobab Reizen is de eerste in Nederland. Het nu uitgereikte certificaat mag zij tot december 2013 voeren.
 

TourCert kijkt naar alle onderdelen van de organisatie, intern en extern. Zo wordt het personeel geïnterviewd en worden leveranciers in binnen- en buitenland onder de loep genomen. Economische, sociale- en milieuaspecten worden getoetst.


Aspecten die tijdens de certificering aan de orde komen zijn o.a.:
Wat blijft er na een bezoek van een Baobab-groep achter op de plaats van bestemming?
Betaalt Baobab Reizen de medewerkers ter plaatse voldoende om hun gezin te onderhouden?
Proberen de accommodaties waar Baobab-reizigers verblijven, hun afval te reduceren en ontdoen zij zich op een milieuvriendelijke manier van hun afval?
Is bij de samenstelling van het reisprogramma gedacht aan het gebruik van natuurlijke bronnen, zoals water en energievoorzieningen en de bescherming van de natuur en bedreigde diersoorten?
Is het voedsel in lokale restaurants waar Baobab Reizen haar reizigers mee naar toe neemt ook echt lokaal geproduceerd?
Hoeveel CO2 wordt er per reiziger uitgestoten en gecompenseerd?
 

Première jubileumfilm
Op de bijeenkomst ging ook de Baobab jubileumfilm in première. In deze film spreekt schrijver Kluun met de man achter Baobab: Rik Jan Viezee. Je hoort hem over zijn idealen en het avontuur waar Baobab Reizen voor staat. Uniek aan deze film is dat deze tot stand is gekomen met foto's en beelden die Baobab reizigers zelf hebben gemaakt.

Voor haar reizigers organiseert Baobab op zaterdag 28 januari een feestelijke Reismarkt in Slot Zeist. Dan gaat de jubileumfilm ook voor het grote publiek in première. Daarna zal de film via de website van Baobab en YouTube verspreid worden. Kijk hier alvast naar de trailer.

Transafrika expeditiereis: in 140 dagen van Caïro naar Kaapstad
40 jaar geleden maakte Baobab de allereerste reis dwars door Afrika. Ter ere van deze tocht, maakt Baobab in het jubileumjaar 2012 een bijzondere reis: in 140 dagen van Caïro naar Kaapstad. Er zal worden gereisd per truck in zes trajecten van 21 tot 28 dagen, begeleid door kenners en mensen van het eerste uur. De reis voert langs tal van hoogtepunten in Afrika en start in november 2012. Kijk voor meer informatie op de website.

Kenmerkende Baobab-filosofie
Al sinds de start is Baobab Reizen een organisatie met een eigen visie. Rik Jan Viezee heeft een duidelijke filosofie: ‘Mensen uit verschillende landen en verschillende culturen moeten elkaar zien en spreken om elkaar te kunnen begrijpen en te helpen. Touroperators en reizigers hebben de verantwoordelijkheid om de cultuur en de natuur in het land van bestemming te respecteren, te steunen en te beschermen.’ Deze visie zit diep in het DNA van Baobab Reizen en komt in veel aspecten van de reizen tot uiting. Ook Baobab-reizigers zijn veelal duurzaamheidbewuste reizigers. Op dit moment kiest 31% van de reizigers ervoor om de CO2 uitstoot van zijn reis te compenseren. Gemiddeld scoren de reizen een 7,7 als rapportcijfer.

Over Baobab Reizen:
De Nederlandse reisorganisatie Baobab Reizen is een dochteronderneming van Terra Travel BV. Jaarlijks organiseert Baobab Reizen meer dan 90 verschillende avontuurlijke groepsreizen langs bijzondere reisroutes in Afrika, Azië, Europa, Noord- en Latijns Amerika. Baobab biedt groepsreizen, met speciale vertrekdata voor singles, families en single parents. Een aantal groepsreizen wordt gepland rond een speciaal thema, of kan worden verlengd met een Fair Travel & Work verlengingspakket.

Al sinds de oprichting van Baobab in 1972 door directeur Rik Jan Viezee, wordt ervoor gezorgd dat de reizen bijdragen aan het behoud van de natuur en ook verantwoord zijn voor de omgeving. Baobab noemt dit Fair weggaan. Alle reizen worden samengesteld volgens vier waarheden:
Een faire prijs voor de reiziger én voor de lokale bevolking. Baobab werkt zoveel mogelijk rechtstreeks samen met lokale mensen, zodat de verdiensten niet elders worden opgestreken.
Leven op andere plekken direct zichtbaar en voelbaar. Via Baobab draagt de reiziger bij
aan kleine, lokale projecten die heel direct baat hebben bij hulp.
100% compensatie milieu-effecten. De CO2 compensatie van Baobab is uniek voor Nederlandse reisaanbieders.
Verbinding met een andere cultuur buiten de gebaande paden.


Zie voor meer informatie www.baobab.nl