Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Nieuwe wandel- en fietskaart beschikbaar op Fiets en Wandelbeurs. De Franse regio Champagne-Ardenne is een van de deelnemende organisaties op de aankomende Fiets en Wandelbeurs die zaterdag 11 en zondag 12 februari plaatsvindt in de RAI.

Een bestemming die zich uitstekend per auto laat verkennen maar ook een legio aan mogelijkheden biedt voor diegenen die liever wat meer spieren in hun lijf aanspannen dan alleen het gaspedaal indrukken. Met zo’n 5000 kilometer aan bewegwijzerde en over het algemeen vlakke paden is de Champagne-Ardenne geschikt voor de actieve vakantieganger in alle leeftijden. Bijzonder zijn de zogenoemde ‘voies vertes’, voormalige spoorweg tracés en jaagpaden langs kanalen die nu in gebruik zijn als fiets- en wandelpaden. Veel van deze trajecten zijn ook geschikt voor skateliefhebbers. Op de Fiets en Wandelbeurs introduceert het verkeersbureau Champagne-Ardenne Toerisme zijn nieuwe wandel- en fietskaart met suggesties voor wandel- en fietstochten, enkele arrangementen, een overzicht van fietsverhuurbedrijven en accommodaties, waaronder hotels die speciale faciliteiten voor fietsers bieden. Nadere informatie vindt men op de website www.champagne-ardennen-toerisme.nl.

Groene wegen
De belangrijkste voies vertes in de Champagne-Ardennen zijn de voie verte Trans-Ardennes, een 83 km lange route die loopt langs de Maas tussen Charleville-Mézières en Givet in de Franse Ardennen (zie www.ardennes.com). De omgeving van Lac du Der biedt meer dan 100 km aan fietsroutes waaronder de voie verte rondom het meer en langs mooie vakwerkhuizen die in deze streek te vinden zijn. Het is een van de grootste stuwmeren in Europa en een jaarlijkse rustplaats voor 60.000 kraanvogels – zie www.lacduder.com. In de streek Aube (www.aube-champagne.nl) kan men fietsen of wandelen langs de voie verte van het kanaal van de Haute Seine. In deze streek zijn onlangs bij Chaource en Val d’Armance ruim 180 km nieuwe mountainbike tracks aangelegd.

LAW’s
Met 10 langeafstandwandelpaden (Grande Randonnées) in de Champagne-Ardenne is de Franse regio ook een populair wandelgebied voor stevige stappers. Bekende GR routes die Champagne-Ardenne doorkruizen zijn onder meer de GR 145 Via Francigena en de GR 654 Saint Jacques de Compostelle.

Accommodaties
Campings, hotel de gîtes, vakantiehuizen, gastenkamers, kastelen, boomhutten en andere bijzondere verblijven, de vakantiegangers heeft keus aan een groot gevarieerd aanbod. Op initiatief van het verkeersbureau Champagne-Ardenne Tourisme hebben zo’n 80 fietsvriendelijke accommodaties zich daar verenigd onder de noemer ‘Champagne à vélo’ en ‘Ardennes à vélo’. De aangesloten hotels moeten aan een reeks voorwaarden voldoen, waaronder het aanbieden van een overdekte ruimte voor fietsen die afgesloten kan worden, een plek waar de fietsen schoongemaakt kunnen worden, ze moeten beschikken over een reparatieset, het ontbijt moet indien gewenst vroeg geserveerd en tegen betaling moet het hotel een lunchpakket. Leuk voor kinderen is bijvoorbeeld overnachten in een ‘pipo de clown’ wagen: dit kan nabij de plaatsen Outines (departement Marne) en Bar Sur Aube (departement Aube): zie www.roulottes-de-campagne.com. De fietsvriendelijke hotels en fietsverhuurbedrijven staan in de nieuwe fiets/wandelkaart alsmede op de website www.champagne-ardennen-toerisme.nl

Vaarvakanties
Behalve fietsen en wandelen zijn er vele andere activiteiten te ondernemen. Wat te denken van een gezinsvakantie met je eigen paard en huifkar, een trektocht maken met een ezel, met een speciale ‘cyclorail’ over een oude spoorbaan fietsen of met een snelheid van zo’n 100 km hangend in een tuig van een hoogte van 300 meter naar beneden roetsjen. Ook voor een boot- of kajakvakantie is deze dichtbijbestemming ideaal. De streek heeft tevens zo’n 600 km aan kanalen en waterwegen.

Fiets en Wandelbeurs
De regio Champagne-Ardenne neemt deel aan de Fiets- en Wandelbeurs op zaterdag 11 en zondag 12 februari in de RAI in Amsterdam. De regio staat in het Frankrijk paviljoen, standnummer 9.C.30.

Bereikbaarheid
De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men nu via een overstap in Parijs met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons–en-Champagne.